Само три формации се подписаха за честни избори - ГЕРБ, БСП и ДПС пропуснаха (СНИМКИ)

8514
Само три формации се подписаха за честни избори - ГЕРБ, БСП и ДПС пропуснаха (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Само три формации сложиха подписите си под Пакта за честни избори от всички поканени 21 политически партии и коалиции, които ще участват в предсрочните избори на 2 април, видя репортер на Actualno.com.

Това са коалициите "Продължаваме промяната" - Демократична България и "ЛЕВИЦАТА!", както и партия "Български възход".

Инициативата е на Обединението за честни избори (ОЧИ) - сдружение от неправителствени организации, експерти, анализатори, журналисти и медии, сред които е и Actualno.com.

От представителите на ПП-ДБ присъстваха бившият министър на електронното управление Божидар Божанов (ДБ) и бившият вицепремиер Калина Константинова (ПП) - и двамата от кабинета "Петков".

"Гражданското общество отново е будно. Ние се борим за честност и прозрачност на вота в няколко поредни парламента, когато установихме, че между 100 и 500 хиляди гласа са инвалидирани. Сега с връщането на хартиената бюлетина тази тенденция ще се задълбочи", подчерта Константинова.

На място дойде и Христо Колев от коалиция "ЛЕВИЦАТА!", който потвърди за участието на застъпници от тяхната формация. От своя страна Неделина Павлова от "Български възход" подчерта, че освен провеждането на честни избори е много важно да се върне и доверието на избирателите. 

Иначе по време на събитието стана ясно, че под слогана "Да не оставаме слепи за изборните измами" ОЧИ ще подпомага институциите и ще следи за манипулациите в изборния ден. От Обединението все пак се надяват, че партиите, които не присъстваха, ще имат възможност да подпишат декларацията и да изразят волята си, че ще противодействат на манипулациите на вота.

Сред присъстващите на подписването на Пакта за честни избори бяха представители на всички посолства от страните от ЕС, четирите немски фондации, представители на медии, международни наблюдателни мисии и редица посланици на партньорски страни. Поканени бяха и Централната избирателна комисия и Министерство на вътрешните работи, които отстъстваха. Организаторите уточниха, че МВР е изпратило подкрепящо писмо, но не и представител.

ОЩЕ: АКФ: Част от банкнотите от 500 евро на шкафчето на Борисов доказано са истински (СНИМКИ)

Пактът за честни избори имаше за цел да ангажира политическите партии и коалиции да работят за преодоляване на проблемите, свързани с изборния процес в България, които Обединението за честни избори е идентифицирало. Подобна инициатива е световна практика, подчерта бившият председател на ЦИК Ивелина Алексиева.

Пактът е под формата на декларация, която присъстващите политически представители са поканени да подпишат, и включваше приоритети като заклеймяване на търговията с гласове, манипулация на изборните резултати, без език на омразата, дезинформация, фалшиви новини, уронване честта и доброто име на опонентите, търговия с влияние, методи за натиск и заплахи върху избирателите. 

Сред целите са и защита на правата на всички избиратели да гласуват свободно и безпрепятствено, да се спазва законодателството, свързано с изборите, и при нарушения да се сътрудничи с ЦИК и МВР за гарантиране на това. Партиите следва да се ангажират да не се използват нелегитимни средства за финансиране на изборните кампании, включително от корпоративни дарения и други неразрешени източници.

ОЩЕ: АКФ: ГЕРБ и ДПС получават най-голям процент от контролирания вот

Обединението за честни избори бе стартирано в началото 2023 г. от Антикорупционния фонд, сдружение „Данни за добро” и фондация „Общество.бг” като платформа, която има за цел да обединява организации в борбата им срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот. Основните дейности на Обединението за честни избори включват информационни кампании и обучения за проблеми и решения в изборния процес, както и анализ, визуализация и извличане на знание от данни, които да помогнат за насочване на общественото внимание и доброволци към местата в страната с изборни аномалии.

Снимки: Ивайло Илиев/Actualno.com

Подобна инициатива е световна практика, подчерта бившият председател на ЦИК Ивелина Алексиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика