От 80 000 декларации в КПКОНПИ, тази на Порожанов се оказа уникална

11200
От 80 000 декларации в КПКОНПИ, тази на Порожанов се оказа уникална
Снимка: БГНЕС

Сред близо 80 000 декларации, публикувани в сайта на КПКОНПИ, тази на земеделският министър Румен Порожанов се оказва "уникална". Това показва проверка на сайта за разследваща журналистика "Биволъ".

"Няма друг такъв случай на укриване на данни сред всички декларации, публикувани на сайта на КПКОНПИ, за 2018 г. Става дума за 77 923 декларации за периода 2008-2018 г. По-голямата част от тях са от периода, когато декларациите се публикуваха на сайта на Сметната палата, но системата е същата", отбелязват от "Биволъ".

Антикорупционната комисия: Има несъответствие в имотната декларация на Порожанов

Проверка на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е установила несъответствие в подадената от министъра на земеделието Румен Порожанов им...

От анализа на изходния код на декларацията на Порожанов става ясно, че тя съдържа данни, че имотите и нивите му и на съпругата му са декларирани във вътрешната база данни на КПКОНПИ, но впоследствие информацията е заличена.

Притеснителното според разследващите журналисти е, че гражданите нямат никаква информация за поисканата намеса и за скритите данни, защото едва ли всеки би тръгнал да разглежда изходния код, за да установи, че е имало укрита информация.

До момента КПКОНПИ не е отстранила заличаването на данните въпреки уверенията на министъра, че е поискал да бъде публикувано цялата информация за имотите, придобити и продадени от съпругата му през 2017 година.

Предисторията

КПКОНПИ е променила декларацията на Румен Порожанов

Декларацията на земеделския министър Румен Порожанов, качена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незак...

През 2017 г. Веска Порожанова (съпруга на земеделския министър - бел. ред.) е получила имоти от две дружества, в които е имала участие, но в които вече не фигурира - "Частни инвестиционни проекти" и "Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан". От "Армар" Порожанова е взела два апартамента на бул. "Черни връх" с подземен гараж, а от "Частни инвестиционни проекти" - над 13 декара земеделска земя в Банкя, отбелязва в. "Сега".

От справката в имотния регистър става ясно, че сделките са сключвани в изпълнение на дълг, а от Земеделското министерство обясниха, че това представлява разпореждане с ликвидационни дялове в дружествата. Апартаментите от "Армар" са придобити на цена от 240 000 лв., като единият е продаден още през 2017 г. за 152 554 лв., а вторият - през 2018 г. за 247 412 лв. Материалният интерес по сделката със земеделската земя в Банкя е 2180 лв.

Тези сделки не фигурират в годишната декларация на министър Румен Порожанов, а той е бил длъжен да ги обяви. В декларациите има изрична графа, в която следва да се отбележи прехвърлянето на имоти през съответната година. Съпругата на Порожанов изобщо не се появява и в останалите части на декларацията. От Земеделското министерство твърдят, че сделките на Веска Порожанова от 2017 г. са били отразени в декларацията и не знаят защо те не фигурират в копието, качено на сайта на Антикорупционната комисия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика