От официално обяснение излезе, че АМ "Хемус" ще бъде завършена някога

18532
От официално обяснение излезе, че АМ "Хемус" ще бъде завършена някога
Снимка: Facebook

„Съкращаването на сроковете на процедурите за изграждане на магистрала „Хемус“ не е възможно в настоящите редакции. При наличие на технически проект ще се разгледат възможностите за съкращаване на сроковете, но не за сметка на качеството“. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в отговор на въпрос на народния представител Кирил Симеонов дали е възможно строителството й да бъде завършено преди 2027 година.

„Сроковете за изграждането на магистрала Хемус са в зависимост от пет етапа, които са установени със закон: Изготвяне и одобряване на подробен устройствен план (ПУП), провеждане на ОВОС, отчуждителни процедури, които почти винаги минават през съда, изготвяне и одобрение на технически проект и едва тогава разрешение за строеж. Чак след като са спазени тези пет условия може да се пристъпи към закона за обществените поръчки и строителство“, обясни министър Караджов.

Гроздан Караджов: АМ "Хемус" е зверски трудна за разплитане

Това е наследството на АМ "Хемус" и нямам представа на какви мотиви е направен договорът за магистралата. Най-просто обяснено е, че АПИ...

Той припомни, че в периода 2018 – 2019 година по инхаус процедури е възложено изграждането на 240 километра от магистралата. Караджов уточни, че за трасето от Боаза до пътен възел Буховци е разделено на етапи, като за всеки има различен срок.

За първия лот от Боаза до пътен възел Дерманци срокът е април 2023 г. За участък 2 - п.в. Дерманци - п.в Каленик– 2024 г., а за лот 3 – Каленик - Плевен - 2023 г.

За 4, 5 и 6, които обхващат трасето от Плевен до Велико Търново, строителството ще може да започне чак след отчуждителните процедури, като прогнозният срок е от 36 до 42 месеца. За лот 7 - Велико Търново - Попово, и 8 -Попово - Лозница, трябва изцяло нова екологична оценка и изцяло нов ПУП. „Трасето на участък 7 ще се удължи с 3, а на 8 с 4 километра. Поради тази причина ще трябва да се направи ОВОС, като тази процедура обикновено трае между 12 и 18 месеца“, обясни Гроздан Караджов, като уточни, че ще се наложи и по-голям брой съоръжения заради железопътната инфраструктура. Етап 9 -Лозница - Буховци, трябва да бъде завършен през 2026 година.

„С лот 10 - от Буховци до Белокопитово, трасето е 16,3 километра и се строи по друг договор по открита процедура по ЗОП и там няма никакви проблеми“, увери министърът.

Гроздан Караджов: За да не е незаконна, трябва извънреден закон за АМ "Хемус"

Участък 10 на Автомагистрала "Хемус" е единственият добър пример, в който нещата са изрядни по Закона за обществените поръчки. Някои от...

Гроздан Караджов допълни, че завършването на АМ „Хемус“ е и в ръцете на Народното събрание, като трябва да се реши дали остатъкът ѝ да бъде изграден на база на действащите инхаус процедури за 1,2 милиарда или да се проведат нови поръчки по Закона за обществените поръчки (ЗОП), което от своя страна ще забави допълнително строежа, защото може да има обжалвания. Предстои да се вземе решение и дали ще бъдат приети досега изградените трасета за законни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com