От “Продължаваме промяната” опровергаха твърдения на ГЕРБ за строежа на пътища

5955
От “Продължаваме промяната” опровергаха твърдения на ГЕРБ за строежа на пътища
Снимка: АПИ

"Продължаваме промяната" и ГЕРБ влязоха в остър спор по въпроса за изграждането на пътища в България. Стигна се до размяна на реплики между бившия регионален министър Николай Нанков от ГЕРБ от една страна и Настимир Ананиев и бившия зам.-финансов министър Андрей Цеков от друга. 

"Ремонтите и изграждането на нови пътища се оказаха удобен локум за разтягане и по време на предизборната кампания. Неуспешен опит за подла политическа пропаганда тези дни опита да развие бившият заместник на Асен Василев от квотата на Промяната Андрей Цеков". Това написа по-рано днес водачът на листата на ГЕРБ/СДС в Ловеч Николай Нанков в социалната мрежа. "На стената си във фейсбук Цеков внушава манипулативно на гражданите, че през периода 2019-2021 г. 1,5 млрд. лв. са надписани за пътни ремонти", пише още Нанков и добавя: "Сумата е стряскаща, но удобна тема за пропаганда, а съвсем в стила на Промяната е цифри и факти да се представят като подмяна". 

Отговорът от ПП не закъсня, като първи се включи Настимир Ананиев. "Когато наглостта няма граници, обикновенно насреща е ГЕРБ с целия антураж на Борисив от джипката! Това лице от снимката, което беше пращало “цели” 5 писма за пътния участък на Своге, където загинаха 20 български граждани, днес е решило да говори за жертви по пътищата. Това лице, което като министър беше “знамето” на ГЕРБ за пътища и “качествено” строителство, се осмелява да говори за пътна безопасност", написа той на профила си в социалната мрежа.

По-късно в темата се включи и бившия зам.-финансов министър в калинета на Кирил Петков Андрей Цеков. "Правителството на Борисов е сключило 34 рамкови договора за текущ ремонт на републикански пътища на обща стойност от 757 млн. лв. с ДДС. Договорите са сключени на принципа единични цени за отделни видове строително-монтажни работи. По горните договори, чрез месечни, допълнителни и извънредни задания, е възложено строителство на обща стойност от 3.419 млрд. без ДДС. Надвишаването на прогнозната стойност на договорите е в нарушение на правото в областта на обществените поръчки", пише той, като уточнява, че това е установено в два доклада на междуведомствени групи, както и от решение на Съда на Европейския съюз от юни 2021 г.. 

"За установените закононарушения МФ сезира Агенцията за държавна финансова инспекция и Дирекцията за национален строителен контрол. Проверките от страна на тези органи все още текат. В отговор на искане от Прокуратурата на Република България докладът е предоставен и на нея", пише още Андрей Цеков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика