От "Възраждане" посочиха как печелят избори системните партии - чрез закони и медии (ВИДЕО)

7977
От "Възраждане" посочиха как печелят избори системните партии - чрез закони и медии (ВИДЕО)
Снимка: Движение "Възраждане"

Възможността за неограничено финансиране на партиите ще легализира откровената политическа корупция.. Това заяви председателят на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов на пресконференция в БТА.

"В хода на обсъжданията на законопроекта за партийните субсидии се каза нещо, което не се случи - трябваше да има обществено обсъждане, в което да участват и извънпарламентарните партии, които получават субсидии.

Той напомни за приетите промени в Закона, с които се дава възможност на политическите партии да получават неограничено финансиране от юридически и физически лица, както и да получават безплатни офиси от областните управи и общините. Размерът на субсидията пък стана 1 лев.

Костадинов подчерта, че конкретно за ПП "Възраждане" намаляването на субсидията не е проблем, тъй като от две години партията дарява своята.

Той заяви, че от "Възраждане" ще настояват за промени в проектозакона, заради фирмените дарения за партиите.

"Възраждане" също върна надвзетите субсидии и отправи обвинения

Движение "Възраждане" върна надвнесените пари от партийната субсидия. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов, като използва...

По тази причина те предлагат фирмите, които даряват средства на партиите - и най-вече на управляващите, да не могат да участват в обществени поръчки. Нещо повече, Костадинов настоява техните собственици и свързаните с тях лица също да нямат право да участват в такива конкурси.

Костадинов прогнозира също, че партиите, които са в опозиция, ще получават в стотици по-малко пъти дарения от фирмите в сравнение с тези, които са в управлението.

От "Възраждане" предлагат промяна и по отношение на въпроса с безплатните офиси.

Костадинов обясни, че в момента всички партии с над 1% получават офиси на преференциални цени от 1-2 лева на кв. м. Проблемът според него е, че въпреки че законът задължава общините и областните управи да предоставят такива помещения, няма никаква санкция, ако те не извършат това свое задължение.

"Искаме в закона да се въведе задължителна санкция в случай на неизпълнение на това задължение, както и да се въведе ясно какво означава помещение за изпълнение на политическа дейност, а не да се предоставя поредната маза или изба на партиите в опозиция", заяви Костадинов.

Нека субсидираното таковане започне сега!

Приеха го! 1 лев на глас партийна субсидия. Ура! Ура-ура! Ура-ура-ура! Само Бойко Борисов вика "ора", но така е като си орач – пл...

Трето предложение за промяна в закона, което представиха от "Възраждане", се отнася до финансирането на предизборните кампании. Според партията основният проблем е свързан със заплащането на медиите по време на изборите.

"Ако не може да си плати на медиите, партията няма шанс да спечели изборите, защото нея все едно я няма", обясни Костадинов, допълвайки, че така се нарушава принципът на равнопоставеност, тъй като много от медиите не дават право на изява на по-малките партии.

По този начин политическият процес е предпоставен, защото на някои партии им се позволява да имат излаз пред медиите, а на други - не, заяви Костадинов.

"В България сме в ситуация на уникален парадокс - всички са убедени, че има много партии, а като дойдат изборите, казват: "Няма за кого да се гласува". Това е така, понеже всички малки партии просто не се виждат, защото нямат достъп до медиите", обясни Костадинов.

По тази причина от "Възраждане" настояват медиите с национално покритие да бъдат задължени да осигуряват равно по достъп, форма и съдържание участие на всеки от участниците в политическия процес.

Парламентът одобри дарения за партии от фирми, според БСП - "данък корупция"

Народното събрание разреши политическите партии да получават неограничени дарения от физически и юридически лица. Текстът бе заложен в...

Костадинов уточни, че тук не става въпрос за рекламите, а в участието на дебати и предоставянето на възможност за малките партии също да изкажат своите послания.

"Ако това не се случи, с така приетите промени в закона българският политически живот на практика ще бъде редуциран до 5-6 политически субекта, което е стъпка към диктатура", прогнозира Костадинов.

Той коментира и предложението за премахване на машинното гласуване за местните избори, което определи като "поредната крачка към налагане на диктатура в страната".

Костадинов беше попитан и за мнението му относно представянето на комунистическия период в учебниците. Той посочи, че правилното окачествяване е социализъм, а радетелите за пренаписване на учебниците се опитват да изкривят историческата истина.

Той заяви още, че този период от българската история има своите положителни и отрицателни страни, но е налице опит за едностранчиво представяне на събитията от страна именно на недоволстващите организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика