X
 
 

От "Възраждане" посочиха как печелят избори системните партии - чрез закони и медии (ВИДЕО)

5762 2
От "Възраждане" посочиха как печелят избори системните партии - чрез закони и медии (ВИДЕО)
Снимка: Движение "Възраждане"
Възможността за неограничено финансиране на партиите ще легализира откровената политическа корупция.. Това заяви председателят на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов на пресконференция в БТА.

"В хода на обсъжданията на законопроекта за партийните субсидии се каза нещо, което не се случи - трябваше да има обществено обсъждане, в което да участват и извънпарламентарните партии, които получават субсидии.

Той напомни за приетите промени в Закона, с които се дава възможност на политическите партии да получават неограничено финансиране от юридически и физически лица, както и да получават безплатни офиси от областните управи и общините. Размерът на субсидията пък стана 1 лев.

Костадинов подчерта, че конкретно за ПП "Възраждане" намаляването на субсидията не е проблем, тъй като от две години партията дарява своята.

Той заяви, че от "Възраждане" ще настояват за промени в проектозакона, заради фирмените дарения за партиите.

"Възраждане" също върна надвзетите субсидии и отправи обвинения

Движение "Възраждане" върна надвнесените пари от партийната субсидия. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов, като използва...

По тази причина те предлагат фирмите, които даряват средства на партиите - и най-вече на управляващите, да не могат да участват в обществени поръчки. Нещо повече, Костадинов настоява техните собственици и свързаните с тях лица също да нямат право да участват в такива конкурси.

Костадинов прогнозира също, че партиите, които са в опозиция, ще получават в стотици по-малко пъти дарения от фирмите в сравнение с тези, които са в управлението.

От "Възраждане" предлагат промяна и по отношение на въпроса с безплатните офиси.

Костадинов обясни, че в момента всички партии с над 1% получават офиси на преференциални цени от 1-2 лева на кв. м. Проблемът според него е, че въпреки че законът задължава общините и областните управи да предоставят такива помещения, няма никаква санкция, ако те не извършат това свое задължение.

"Искаме в закона да се въведе задължителна санкция в случай на неизпълнение на това задължение, както и да се въведе ясно какво означава помещение за изпълнение на политическа дейност, а не да се предоставя поредната маза или изба на партиите в опозиция", заяви Костадинов.

Нека субсидираното таковане започне сега!

Приеха го! 1 лев на глас партийна субсидия. Ура! Ура-ура! Ура-ура-ура! Само Бойко Борисов вика "ора", но така е като си орач – пл...

Трето предложение за промяна в закона, което представиха от "Възраждане", се отнася до финансирането на предизборните кампании. Според партията основният проблем е свързан със заплащането на медиите по време на изборите.

"Ако не може да си плати на медиите, партията няма шанс да спечели изборите, защото нея все едно я няма", обясни Костадинов, допълвайки, че така се нарушава принципът на равнопоставеност, тъй като много от медиите не дават право на изява на по-малките партии.

По този начин политическият процес е предпоставен, защото на някои партии им се позволява да имат излаз пред медиите, а на други - не, заяви Костадинов.

"В България сме в ситуация на уникален парадокс - всички са убедени, че има много партии, а като дойдат изборите, казват: "Няма за кого да се гласува". Това е така, понеже всички малки партии просто не се виждат, защото нямат достъп до медиите", обясни Костадинов.

По тази причина от "Възраждане" настояват медиите с национално покритие да бъдат задължени да осигуряват равно по достъп, форма и съдържание участие на всеки от участниците в политическия процес.

Парламентът одобри дарения за партии от фирми, според БСП - "данък корупция"

Народното събрание разреши политическите партии да получават неограничени дарения от физически и юридически лица. Текстът бе заложен в...

Костадинов уточни, че тук не става въпрос за рекламите, а в участието на дебати и предоставянето на възможност за малките партии също да изкажат своите послания.

"Ако това не се случи, с така приетите промени в закона българският политически живот на практика ще бъде редуциран до 5-6 политически субекта, което е стъпка към диктатура", прогнозира Костадинов.

Той коментира и предложението за премахване на машинното гласуване за местните избори, което определи като "поредната крачка към налагане на диктатура в страната".

Костадинов беше попитан и за мнението му относно представянето на комунистическия период в учебниците. Той посочи, че правилното окачествяване е социализъм, а радетелите за пренаписване на учебниците се опитват да изкривят историческата истина.

Той заяви още, че този период от българската история има своите положителни и отрицателни страни, но е налице опит за едностранчиво представяне на събитията от страна именно на недоволстващите организации.

Actualno.com

Етикети:

  • Иван Ченчев 1 Иван Ченчев преди 7 месеца Профил на трол?
    Партия "Възраждане" е неокомунистическа и трябва да бъде забранена, тъй като комунизмът е обявен за престъпен човеконенавистен режим както националсоциализма. Всички предложения на "възрожденците" от партия "Възраждане" напомнят мракобесните времена на управление и терор на Тодор Живков и неговата комунистическо-съветска клика.
  • Ченчо Иванов 1.1 Ченчо Иванов преди 3 месеца Профил на трол?
    Смени си дилъра!!!
    : 0 !
Последно в Актуално