X
 
 

Парламентът одобри дарения за партии от фирми, според БСП - "данък корупция"

2889 2
Парламентът одобри дарения за партии от фирми, според БСП - "данък корупция"
Снимка: БГНЕС
Народното събрание разреши политическите партии да получават неограничени дарения от физически и юридически лица.

Текстът бе заложен в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се изменя Законът за политическите партии.

Нинова пита с примери: Кой ще спонсорира политическите партии?

"Бих искала да задам пет въпроса към петима депутати: Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Валери Симеонов, Христиан Митев и ...

Народните представители приеха редакционната поправка, направена от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Депутатите въведоха изисквания за юридическите лица, които могат да финансират партиите под формата на дарение. Съгласно текстовете те не могат да бъдат с просрочени публични задължения или да са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

Отпадна обаче предложението на Валери Симеонов за таван на получаваните дарения от 8 млн. лв. за една календарна година.

В отрицателен вот зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев заяви, че е гласувал против, защото управляващите са въвели данък корупция за българските фирми. Депутатите задължиха общините да предоставят безвъзмездно офиси на политическите формации.

В хода на дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова зададе няколко въпроса на вносителите на законопроекта. Тя попита "ще имат ли право фирми, които имат задължение към бюджета на България, да спонсорират партии, които управляват в момента България. Освен това, ще имат ли право фирми, които получават обществени поръчки да спонсорират партии, които участват в управлението на страната и раздават обществените поръчки? Трети въпрос – ще могат ли фирми, регистрирани в офшорни зони, да финансират партии в България? Четвърто - ще могат ли религиозни юридически лица – български и чужди да финансират български партии? Петият въпрос е, ще могат ли НПО – български и чужди, като юридически лица с нестопанска цел да финансират български партии?"

"Корнелия Нинова няма основание да обединява предложението ни за таван на даренията с това на ДПС", отговори лидерът на НФСБ Валери Симеонов. „Взех това изказване, защото бях предизвикан. Естествено, че не мога да приема начина, по който искате да получите обяснение и отговор на нашето предложение.

БСП против "свободното частно финансиране" на партиите, ГЕРБ ги обвини в лъжа

"БСП е категорично против въвеждането на безалтернативно, свободно частно финансиране на партиите. Това заяви пред БНТ народният предст...

За пореден път с манипулация вие ни вкарвате в едно общо предложение с това на Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев. Не, ние имаме друго предложение, което е различно. Нямате основания да обединявате тези предложения и да търсите отговор на общо предложения. Нашето предложение е направено точно с идеята и в него е заложено възможността за подпомагане на политическите партии като една друга мярка като една алтернатива на невъзможността една политическа сила, особено по-малка такава да се издържа с един лев субсидия.

От друга страна обаче ние залагаме таван на тези дарения, с което показваме и доказваме, че по никой случай не става въпрос за неограничено субсидиране“, каза още Симеонов. Както обаче стана ясно, предложението на Симеонов за таван от 8 млн. лв. за една календарна година беше отхвърлено.

Стана ясно още, че партийната субсидия от 1 лв. за действително получен глас влиза в сила от деня на обнародването на измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 г. в "Държавен вестник". Това реши Народното събрание по време на гласуването на текстовете от законопроекта.

Първоначално заложеното бе законът да влезе в сила със задна дата от 1 юли 2019 г., но председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова направи редакционна поправка той да влезе в сила при обнародването му в "Държавен вестник". От своя страна секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов заяви, че за това няма мотиви. Той предложи законът да влезе в сила от 1 октомври 2019 г.

Предложенията на БСП и ДПС за изменения в социалните и данъчните закони, направени между двете четения на Закона за бюджета не бяха подложени на гласуване в зала, защото противоречат на първоначалния замисъл на внесения законопроект, а именно намаляване на партийните субсидии. Такъв бе аргументът на председателя Менда Стоянова. Същото се случи с тези предложения и на заседанието на водещата по законопроекта Бюджетна комисия на 20 юни.

Манолова е готова да сезира КС за финансирането на партиите

Омбудсманът Мая Манолова призова народните представители да не приемат промените за неограничено частно финансиране на политическите па...

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
    Кий човек и коя фирма ще даде пари на престъпните крадливи мафиоти политиците и партиите им,трябва да са луди и тези пари крадени а не изкарани с честен труд.....
  • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
    Фирмите, които се нагушиха със санирането, сега с по колко милиона ще се отчетат на ГЕРБ ! Ами синджира от фирми ...