Плевнелиев: Политиките на сфери на влияние трябва да останат в 19 век

7998
Плевнелиев: Политиките на сфери на влияние трябва да останат в 19 век

Политиките на сфери на влияние трябва да останат в 19 век. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в ефира на БНТ, коментирайки отказа си да посети Москва утре по случай Деня на победата и опита за установяване на сфери на влияние сред големите държави като Русия.

"Глобалните интереси трябва да отстъпят на глобалните принципи. в 21 век имаме 250 държави. Не бива да се делим на Велики сили и периферия, защото именно това доведе до кръвопролития", заяви Плевнелиев. Говорейки за българската въняна политика и ориентацията й на Запад или към Русия, той каза, че тя не бива да бъде вкарана в едно изречение. "В 21 век нашата политика е на отстояване на националните интереси", заяви държавния глава.

Плевнелиев: Няма да допусна краткосрочни политически интереси да ни отклонят от правия път

Аз съм този президент, който няма да допусне краткосрочни политически интереси да ни отклонят от правия път на европейското развитие....

Плевнелиев заяви, че за никого няма да е изненада, че няма да посети Москва в отговор на въпрос, че ще се усети липсата на българския президент. "Като държавен глава не се впечатлявам от огромни паради", каза той. "Нашият посланик ще бъде в Москва", добави Росен Плевнелиев.

"Искам българската външна политика, която в продължение на 45 години, в комунистическия режим беше на 16 република – да остане в миналото", каза още президентът в предаването "Панорама". "Докато аз съм държавен глава - България ще бъде достоен и солидарен член на ЕС и ви уверявам тя намира днес много приятели”, заяви той.  

По думите му в България трябва да настъпи обединение както по оценката за фашизма, така и по същия начин за комунизма. Комунизмът и фашизмът са двете страни на една монета, коментира той. На въпрос, дали имено по тези теми не би трябвало президентът да е най-сдържан в коментарите си, Плевнелиев отговори, че като демократ и президент той не може да замълчи.

"Като държавен глава аз правя разликата между Кремъл и Русия. Моята позиция не е крайна. Тя съответства на ООН, както и на тази на Европейския съвет”, допълни президентът. Според него в украинската криза, както и в действията на Москва към ЕС се виждат предпоставки за неспазването на върховенството на закона.

Гражданското общество трябва да си даде сметка за риска от езика на омразата

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по повод 6 май. "Днес, 70 години след победата над фашизма, е наложително да защи...

"Същевременно ние тук в България ще дадем нашия дан за обективния прочит на историята", заяви той.

"Вярвам, че Църквата е направила своите изводи и ще коригира своето решение", коментира държавният глава решението на Светият синод да се спомена името на Симеон Сакскобургготски като "цар на българите" в литерургии. 

Плевнелиев каза още, че българската армия остава стратегически приоритет. Той заяви също, че трябва да видим осъдени от случая с КТБ, но и е задължително да се намерят източените пари.

Първанов: Отказът на Плевнелиев да отиде в Москва ще има сериозни последствия

Отказът на Росен Плевнелиев да присъства в Москва на 9 май предизвика голямо огорчение, психологическият ефект от него ще бъде многостр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика