Сакскобургготски: Който е прочел историята, би трябвало да е наясно как да се отнася към Царя

7871
Сакскобургготски: Който е прочел историята, би трябвало да е наясно как да се отнася към Царя
Снимка: БГНЕС

Който е прочел историята, би трябвало да е наясно как да се отнася към Царя. Това посочи самият Симеон Сакскобургготски в интервю за БНТ. Той коментира решението на Светия синод да го споменава като български цар по време на богослужение и изтъкна, че това е независим орган.„Решението беше на църквата. Не трябва да търсим някакви интерпретации. Църквата е институция с повече от 1000 години история. Вярата е нещо, което е много важно“, обясни основателят на НДСВ.

На въпрос как иска да бъде наричат от хората, Сакскобургготски отговори: „Това е въпрос на разбиране, усещане и възпитание, донякъде“. По думите му, решението на църквата не е светско и не бива да „засяга и превъзбужда хората“, които по думите му са изкуствено превъзбудени.

А защо търсим постоянно конспиративната теория?

"И във връзка именно с тези конспиративни теории, ще отбележим, че в програмата на Царя не фигурира пътуване на 9 май до Москва, както ...

„Всеки има право да тълкува, но трябва да е ясна и историята“, заяви бившият премиер. Той изтъкна, че по никакъв начин не застрашава републиката. „Мисля, че съм си доказал и аз моята лоялност към републиката като премиер“, добави той. И направи сравнение с това, че към бившите президенти винаги се обръщат с „господин президент“.

По отношение на инициативата на група интелектуалци, тълкувана като желание за връщане на Сакскобургготски в политиката, той заяви, че това са „феноменални фантазии и какви ли не митове“. „Всяко нещо си има момента – знаете на каква възраст съм“, добави той.

„Слухове и измишльотини“ нарече бившият премиер твърденията, че за него ще се иска учредяване на някакъв специален статут.

„Санкциите срещу Русия са въпрос на прагматизъм. България трябва да си гледа интересите. Трябва да търсим ролята на България, с която да помогнем и да допринесем с нещо към световната политика. Аз съм против санкциите, но е смешно да се твърди, че моята позиция е саботаж. Аз си изказвам мнението. Срещу мен се пускат умишлено слухове. Поредният е, че ще присъствам на парада в Москва за 9 май. Никога не съм бил канен, нито преди, нито сега. Трябва да спрем темата за русофили и русофоби. Трябва да отворим темата за българофилството.

Симеон II няма да ходи на 9 май в Москва

В програмата на Симеон Сакскобургготски не фигурира пътуване на 9 май до Москва. Това се казва в официалното съобщение, публикувано на ...

Не съм енергиен експерт, но познанията ми икономика ми казват, че колкото повече тръби минават през една страна, толкова по-интересна е тя в международен план“, коментира Сакскобургготски актуалните теми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика