По идея на ГЕРБ и ДПС парламентът прие облекчения за ядрени строежи

4154
По идея на ГЕРБ и ДПС парламентът прие облекчения за ядрени строежи
Снимка: АЕЦ Козлодуй

Народното събрание прие окончателно нови текстове в Закона за безопасно използване на ядрената енергия, внесени от Делян Добрев (ГЕРБ) и Станислав Анастасов (ДПС).

С текстовете се въвежда значително облекчаване на ядрените строежи и въвеждане на безсрочни лицензи за експлоатация на атомни електросъоръжения вместо досегашните 10-годишни.

Това се случва в момент, в който правителството е в процедура по търсене на строител на два нови блока в АЕЦ "Козлодуй", който да е партньор на американската "Уестингхаус" в изграждането на новите мощности по технологията AP-1000. В края на февруари депутатите решиха да възложат на предприятието "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" да проведе преговори само с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" за изграждане на 7-и и 8-и блок в атомната ни централа.

ОщеЩе получи ли лиценз американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"?Новите текстове

С приетите вчера (14 март) текстове ще се позволи даване на разрешение за строеж на ядрени мощности по Закона за устройството на територията още на фаза идеен проект, а не работен, както е в момента.

Решение на правителството за започване на строеж на ядрен блок ще е достатъчно за започване на лицензионни процедури в Агенцията за ядрено регулиране и оценка на ядрената безопасност, радиационната защита и управлението на ядрените отпадъци, както и за изготвяне на екооценка на проекта.

Пред Actualno.com по-рано днес Петър Кърджилов, специалист по комуникация при рискове и кризи, член на управителния борд на международната организация за прозрачност в ядрената енергетика Nuclear Transparency Watch, заяви, че с тези промени всички необходими оценки и доклади не се правят предварително, а са само следствие от решението за изграждане на ядрена мощност. "Още по-шокиращото е, че тези оценки ще се възлагат не на министъра на енергетиката, а на неизвестно лице", добави той. Още за жалбата на Кърджилов срещу 7-и и 8-и блок четете в материала: Съдебен иск срещу седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" и странна законова промяна

Официално идеята изглежда е да се даде тежест на проект от национално значение, какъвто е всеки проект за АЕЦ - няма пречка определеният отговорен да е енергийният министър, но и предложение за проект за АЕЦ се внася по инициатива на енергийния министър т.е. без него не може. А гласуването на промените на второ четене вероятно ще стане днес, 15 март.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика