Съдебен иск срещу седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" и странна законова промяна

18542
Съдебен иск срещу седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" и странна законова промяна
Снимка: БГНЕС

Решението на Министерски съвет за изграждане на нови два блока в АЕЦ "Козлодуй" от 25 октомври 2023 г. противоречи на Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ), като не са спазени процедурите, засягащи безопасността, икономическата, социалната и екологичната целесъобразност, международните конвенции от Орхус и Еспоо, както и общественото съгласие относно намерението. Това са причините трима граждани и експерти да подадат жалба във Върховния административен съд (ВАС).

Още: Кабинетът стартира изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Сред жалбоподателите са инж.-математик Петър Пенчев, зам.-председател на Национално движение "Екогласност" и Петър Кърджилов, специалист по комуникация при рискове и кризи, член на управителния борд на международната организация за прозрачност в ядрената енергетика Nuclear Transparency Watch и на Съюза на учените в България. Адвокат Александър Кашъмов поема про боно делото. Образуваното дело е номер 63/2024 по описа на Върховния административен съд (ВАС), разпределено е към втори състав на шесто отделение, с председател съдия Стела Динчева.

Защо има жалба?

Основната причина - в обжалваното решение Министерският съвет е одобрил в подточка първа: Доклад на министъра на енергетиката. Данни какъв е този доклад и какво е съдържанието му в публичното пространство не са известни. Той не е прдоставен на жалбоподателите и след искане според Закона за достъп до обществена информация.

Освен това: Дадено е принципно съгласие по чл. 45, ал. 1 от ЗБИЯЕ (Закон за безопасно използване на ядрената енергия) за изграждане на блок 8 на АЕЦ "Козлодуй" и е възложено на министъра на енергетиката да внесе доклад по чл. 45, ал. 1 от ЗБИЯЕ. До днес, близо пет месеца след решението, не е публично известно дали министърът е представил такъв доклад.

Предвидено е и министърът да представи решението на Министерския съвет за одобрение от Народното събрание. Публикации и обяви на посоченото решение липсват, твърдят жалбоподателите.

Жалбоподателите считат и, че теми табу за политическия и медийния дневен ред за нови ядрени мощности са:

Още: Шефът на АЕЦ "Козлодуй": Цената на новите блокове ще бъде по-ниска от 30 млрд. лева

  1. има ли актуални доклади на министъра за ядрената беопасност за въздействието върху околната среда и физическата защита (Чл. 45, ал. 2, т.1);
  2. има ли оценка за социално-икономическото значение от изграждането на два нови ядрени блока;
  3. има ли доклад за управлението на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво
  4. никой не се поинтересува спазва ли България европейското законодателство и международните конвенции от Орхус и Еспоо;
  5. защо министърът не организира обществено обсъждане, за да се чуят и вземат под внимание становищата на неправителствени организации и граждани (позиция-коментар)

Законодателни промени

Пред Actualno.com д-р Кърджилов каза, че се готвят промени в ЗБИЯЕ, инциирани от Делян Добрев (депутат от ГЕРБ, бивш енергиен министър и настоящ председател на парламентарната енергийна комисия) и Станислав Атанасов (депутат от ДПС). Кърджилов твърди, че с тези промени всички неободими оценки и доклади не се правят предварително, а са само следствие от решението за изграждане на ядрена мощност. "Още по-шокиращото е, че тези оценки ще се възлагат не на министъра на енергетиката, а на неизвестно лице", добавя той.

Справка на Actualno.com за предложените промени показва, че действително в проекта за чл. 45 е записано: "С решението по ал. 1, т. 1 Министерският съвет дава принципно съгласие за изграждане на ядрена централа и определя лицето, което да извърши действията по ал. 2". Алинея 2 включва текстовете за осъществяването на лицензионната процедура на проекта, оценката за въздействието върху околната среда, оценка за ядрена безопасност и оценка дали икономически проектът си струва - съответното лице, определено от правителството, е отговарящо за изпълнението и контрола. Официално идеята изглежда е да се даде тежест на проект от национално значение, какъвто е всеки проект за АЕЦ - няма пречка определеният отговорен да е енергийният министър, но и предложение за проект за АЕЦ се внася по инициатива на енергийния министър т.е. без него не може. А гласуването на промените на второ четене стана днес, 15 март.

Още: Ще получи ли лиценз американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика