"Покажете политическа и морална доблест": Софийският адвокатски съвет с позиция срещу Атанасова и Белазелков

1887
"Покажете политическа и морална доблест": Софийският адвокатски съвет с позиция срещу Атанасова и Белазелков
Снимка: Колаж/Actualno.com

Софийски адвокатски съвет призовава Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да се откажат от избора им за конституционни съдии. С подобен акт избраните кандидати ще покажат политическа и морална доблест да не приемат избор, направен в нарушение на Конституцията, върховенството на която същия този избор ги натоварва да бранят.

Това пишат в своя позиция от структурата, която "споделя изцяло загрижеността за върховенството на правото и съдбата на държавността, изразена в разпространена вчера позиция на 14 адвокатски колегии от страната по повод решението на Народното събрание за избор на двама съдии в Конституционния съд".

Още: И опозицията в парламента атакува в съда Атанасова и Белазелков (ВИДЕО)

От адвокатския съвет призоваха посочените от парламента за конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да се оттеглят сами, за да покажат политическа и морална доблест. Призивът обаче идва няколко часа, след като бившата вече шефка на парламентарната група на ГЕРБ напусна Народното събрание в посока Конституционния съд.

Ето и пълното съдържание на позицията:

Преди по-малко от месец същото 49-то Народно събрание, въпреки призивите на цялата правна общност за задълбочен професионален дебат, необходим при промяна на Конституцията, прие множество сериозни промени в основния закон. Вероятно най-безспорната от тях беше новата разпоредба на чл. 91б, с която Народното събрание се задължи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост.

С приетите Решения от 19.01.2024 г. Народното събрание наруши Конституцията и заложените в нея принципи на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, едновременно с това игнорира тълкувателно решение на Конституционния съд за продължителност на мандата при несвоевременен избор на конституционни съдии, както и изискването за юридически стаж, професионални и нравствени качества към избраните кандидати.

Още: Уменията на Атанасова са като на Филип Димитров: Експерти за избора на конституционни съдии

Софийският адвокатски съвет намира за особено опасни мотивите, с които Народното събрание публично оправдава допуснатите от него очевидни нарушения на Конституцията. Заявява се, че Конституционният съд бил политически орган и затова било важно неговите членове да притежават политически опит. Подобен "прочит" на Конституцията е не само неверен, но и вреден, тъй като пряко нарушава принципите на правовата държава, установени в чл. 4, ал. 1 от КРБ и е в явно противоречие с истинската воля на конституционния законодател. Стриктното съблюдаване на принципите на правовата държава и върховенството на закона е от изключителна важност за всяко демократично общество, защото не можем до очакваме от гражданите и юридическите лица да спазват Конституцията и законите на страната, ако най-висшият държавен орган в парламентарната република – Народното събрание, си позволява демонстративно и безогледно да ги нарушава.

За да бъде безспорна кандидатурата на един юрист за конституционен съдия, е нужно кандидатът да е доказал високите си професионални и нравствени качества, упражнявайки юридическа професия пред очите както на гражданите, така и на професионалната общност. Кандидатът следва да се ползва с безукорна професионална репутация, натрупана и защитена при реално упражнявана правна професия, в хода на която да е отстоявал върховенството на правото и справедливостта. Такава репутация може да се изгради само в резултат на действително и непрекъснато упражняването на юридическа професия в продължение на години. Това не може да се заобиколи или подмени с "обяснения" за наличие на политически опит и на адвокатски стаж, натрупан формално като резултат от членуване в адвокатска колегия, без реално да е упражнявана адвокатска професия.

Предрешеността и бързината, с която се проведе процедурата, въпреки съмнението за съвместимостта на кандидатите с конституционните изисквания, неприятно напомня усещането, което през 2019 г. изборът на Главен прокурор в процедура с един единствен кандидат остави в цялото общество. Тогавашният избор, извършен без да се чуе гласът на правната общност и адвокатурата, доведе до тежка институционална криза и разрушаване на доверието в институцията Главен прокурор, последиците от която още дълго ще бъдат преодолявани.

Още: 14 Адвокатски колегии искат НС да отмени решенията си за Атанасова и Белазелков

Вярваме, че горчивият опит ще помогне призивът на адвокатските колеги да бъде чут, за да не бъде дискредитиран непоправимо чрез противоконституционното попълване на състава му и Конституционният съд като пазител на Конституцията.

Предвид изложеното Софийският адвокатски съд се присъединява към призива на 14-те адвокатски колегии от 23.01.2024 г., отправен към народните представители и органите с конституционни правомощия в процедурата, да предприемат разумни държавнически действия, с които да съхранят престижа, професионалния характер и независимостта на Конституционния съд.

Наред с това Софийски адвокатски съвет призовава Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да се откажат от избора им за конституционни съдии. С подобен акт избраните кандидати ще покажат политическа и морална доблест да не приемат избор, направен в нарушение на Конституцията, върховенството на която същия този избор ги натоварва да бранят. И освен да запазят собственото си достойнство, ще върнат и част от изгубеното достойнство на народните представители, като им дадат възможност да проведат нова процедура, съобразена с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика