Politico: Каскета срещу Тиквата - мафиотска България достига точката си на пречупване

13352
Politico: Каскета срещу Тиквата - мафиотска България достига точката си на пречупване
Снимка: Колаж/Actualno.com

Netflix, завиждайте. Последната политическа криза в България е свързана с крайпътна бомба, израелски експерт по боеприпаси и смъртни заплахи в стил "Кръстникът". Главните герои са бандитът главен прокурор Иван Гешев, по прякор "Каскета", и (също толкова бандитски настроеният) бивш премиер Бойко Борисов, по прякор "Тиквата".

Това пише Кристиан Оливър в свой материал за Politico, описвайки прокурорския скандал у нас, станал след взрива пред кортежа на обвинител номер едно на 1 май.

Даниел Митов нарече „митология” слуховете, че са пазени и те пазят някого

Ако в момента Бойко Борисов е обект на шантаж, това не е нормално и е притеснително. От години не знам дали съществува друг действащ зн...

"Объркани ли сте?", пита авторът, "не се притеснявайте, всички са". Но това несъмнено е ключов момент за върховенството на закона в България и усилията за превръщането на балканската страна в пълноценна демокрация, така че Politico ще се опита да разгадае обратите в голямата драма от 1 май насам, когато Гешев твърдеше, че някой се е опитал да взриви бронирания му джип, докато той преминавал завой на селски път, продължава Оливър.

ОЩЕ: Съдия: Не искам да съм каскет или тиква

В основата на кризата стои важната роля на главния прокурор. Гешев отдавна е определян от антикорупционните и продемократичните активисти като една от най-големите пречки пред доближаването на България до нормите на ЕС. През лятото на 2020 г. той беше една от основните мишени на масови улични протести, на които демонстрантите безуспешно поискаха оставката му, припомнят от брюкселското издание.

Политически закриляната мафия в България е повсеместна и интересите ѝ включват наркотици, оръжия, контрабанда на хора и източване на средства от ЕС. Според протестиращите свръхмогъщите прокурори на България са в основата на мафиотската структура и винаги се грижат за това в завладяната държава да не бъдат изправени пред съда "големите риби", пише Politico. Ето какво още добавя авторът:

Откакто оцеля по време на уличните протести през 2020 г., Гешев изглежда почти невъзможно да бъде изместен, отчасти защото се радва на близки отношения с Борисов - кукловода на българската политика.

"Барселонагейт" и "Осемте джуджета": БХК зададе 15 въпроса на Иван Гешев

Българският хелзинкски комитет (БХК) постави 15 въпроса към главния прокурор Иван Гешев, като ги изпрати в писмо до Висшия съдебен...

Сега обаче нещо се е пречупило и е предизвикало гражданска война в българската държава, която може би дава искрица надежда на онези, които се надяват да я прочистят от корупцията. Борисов спечели с малко изборите през април - петите в страната за последните две години - и номинираната от него за премиер Мария Габриел заяви на 11 май, че иска оставката на Гешев "заради уронването на престижа на съдебната власт".

Гешев отвърна на удара с дивашка реакция, намеквайки, че политическата класа сега се опитва да убие него и семейството му. Той също така намеква, че е готов да разкаже за корупцията по високите етажи на властта.

Наистина ли някой се опитва да го убие?

Гешев попадна в заглавията на вестниците на 1 май, след като официални лица заявиха, че едва е оцелял при масирана бомбена атака на завой на пътя. Заместникът на Гешев, Борислав Сарафов, лоялно твърдеше, че е имало кратер с диаметър 3 метра, а израелски експерт беше извикан, за да потвърди атаката. Много опозиционни политици обаче заподозряха политически театър. Снимки на мястото на нападението показаха няколко обгаряния край пътя и две разцепени дървета. Асен Василев се пошегува пред журналисти, че някой се опитва да "плаши зайци", а Атанас Атанасов от "Демократична България", добави, че има "ясни доказателства за инсценировка".

Но това не е единственият случай, в който Гешев казва, че животът му е бил в опасност. На пресконференцията, на която скъса оставката си, той се сравни с убития сицилиански прокурор Джовани Фалконе, като заяви, че е получил смъртни заплахи, включително такава, че е сам на ръба на скала и че "вятърът духа".

Гешев твърдеше, че Борисов му е предложил да стане посланик в Турция или Израел. Борисов отрича. Представяйки се за независим пазител на закона, Гешев обеща да даде отпор и да отърве страната от "политическия боклук" в парламента. Стилизирайки се и като защитник на евроатлантическата кауза, Гешев се подигра на Борисов за това, че е подарил на руския президент Владимир Путин куче в знак на приятелство.

Почакайте, не беше ли Гешев някога защитник на Борисов?

Ние за рецепти с Иван Гешев не сме си говорили

Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред bTV за напрежението и трусовете в прокуратурата. ...

Да, партията на Борисов ГЕРБ беше ключова за избирането на Гешев за главен прокурор през 2019 г. Когато миналата година Борисов беше арестуван във връзка с разследване дали е изнудвал бизнесмена Васил Божков "Черепа", Гешев помогна, а прокуратурата маскира случая като политически мотивиран. Всъщност случаят беше разглеждан като класическо доказателство за това как българските прокурори играят ключова роля в защитата на големите акули.

Сега обаче Борисов се възмущава от внушението, че Гешев го е спасил, и казва, че решението за освобождаването му е взето независимо от две съдебни инстанции. "Изведнъж се оказва, че Гешев ме е спасил от затвора! Може би трябваше да остана там още два дни. Искате ли да се върна за още два дни? Престанете сега!", изригна той пред журналистите.

От своя страна, Гешев сега има претенции - намекна, че той има последната дума дали да се даде ход на скандалното дело за пране на пари "Барселонагейт".

Какво предизвика разрива между Борисов и Гешев?

Не е ясно. Има вероятност Борисов най-накрая да е видял, че Гешев се е превърнал в такава тежест, че е трябвало да го притисне да се оттегли, ако иска да спаси политическото си бъдеще, да спечели надеждни коалиционни съюзници и да възроди позициите си на сцената на ЕС.

Сарафов, верният заместник на Гешев в деня на предполагаемия крайпътен атентат, е преминал от другата страна. Сега той иска оставката на шефа си и подаде сигнал в Софийската градска прокуратура за предполагаеми престъпления на Гешев, включително незаконни записи. Предвид деликатността на случая, той получи и защита от българското министерство на правосъдието.

Канибалски пир: Самоизяждането на прокурорите

В последните дни посветихме не един или два, не три или четири, а вече пет и шест коментарни текста, посветени на а...

ОЩЕ: Прокуратурата проверява сигнала на Сарафов срещу Гешев, обещава да не се поддава на натиск

Съюзът на съдиите в България заклейми Гешев като неподходящ за длъжността си заради "пълната липса на професионални и морални качества", като заяви, че пресконференцията му в понеделник е показала "театрални таланти", но е разкрила, че мотивите му са лични и политически. Съюзът също така призова за смяна на Висшия съдебен съвет, който назначава главния прокурор.

ОЩЕ: Съюзът на съдиите поиска отстраняването на Гешев, Сарафов и Ясен Тодоров

Какво следва?

В един идеален свят извънредните сътресения биха довели до цялостно преразглеждане на българската съдебна система и евентуално дори до промяна на Конституцията. Но истинската точка на пречупване тепърва предстои. Възможно е политическият натиск най-накрая да спечели необходимото мнозинство във Висшия съдебен съвет на България, за да се осигури отстраняването на Гешев, но далеч не е ясно кой ще управлява шоуто политически. Гешев твърди, че има компромати за членовете на ВСС.

Малко вероятно е Борисов да успее да състави правителство и страната може да се окаже готова за шестите си избори за две години през следващите месеци. Може да има и големи разкрития за престъпни практики.

Къщата на прокурорите: Епопея на заплетените свински черва

Мине се не мине и в България избухва истинско риалити – такова, каквото никоя телевизия не може да бие. Сега наред е това с главн...

Самият Гешев е известен с упоритостта си и е малко вероятно просто да се откаже. "За мен единственото важно нещо е да работя за българския народ. Ще завърша мандата си независимо от всичко", заяви той в понеделник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика