Послания на изпроводяк на 48-ото НС: Призиви за диалог и тревога за парламентарната република (ОБЗОР)

1087
Послания на изпроводяк на 48-ото НС: Призиви за диалог и тревога за парламентарната република (ОБЗОР)
Снимка: БГНЕС

Удари последният звънец на 48-ото Народно събрание. Това се случи  няколко месеца след старта му през октомври. Причината за краткия му живот е липсата на мнозинство, което да излъчи правителство. Последното заседание на този парламент закри председателят Вежди Рашидов, който беше подготвил свитък с нестандартна обща снимка за депутатите. 

Снимка свитък

В 48-ото Народно събрание влязоха седем формации и днес всички те излязоха с декларация, която беше последното им послание от парламентарната трибуна на тази легислатура и своебразна оценка на изминалия парламент. Не липсваха и политически заявки за бъдещето. Голяма част от партиите бяха разтревожени за парламентарната демокрация, дори заговориха за нейното рестартиране. Не липсваха критики към президентската власт, кат повечето изказвания бяха с поглед към изборите, които чукат на вратата.

"Политическата криза не може да бъде решена без участието на ГЕРБ", категорична беше Десислава Атанасова. По думите ѝ партията на Бойко Борисов вече не е в изолация, а в центъра на политическия процес. Атанасова добави още, че групата ѝ била готова за сериозни разговори по политики, от които могло да се обединят максимално много от парламентарните групи, за да има антикризисно правителство.

Десислава Атанасова

От своя страна Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" отчете, че 48-ият парламент е останал опозиция на бъдещето. Според него този парламент ще остане в историята като "хартиен".Той изтъкна, че големите промени, като съдебната реформа, са останали за следващ парламент.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова партиите да са готови за диалог още в кампанията."Надяваме се, че отиваме на избори с научени уроци и в предизборната кампания да проявим готовността си за диалог след изборите", каза Карадайъ. "Ако народът трябва да живее в заедност, то същото се отнася и до нас", смята лидерът на ДПС.

Мустафа Карадайъ

Костадин Костадинов от "Възраждане" каза, че приветства възможността за “пети поправителен изпит”, както нарече предстоящите на 2 април парламентарни избори. По думите му партията ще работи за това българите да виждат истината такава, каквато е, а не през "кривите огледала на медиите".

Костадин Костадинов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в декларация за края на 48-ото Народно събрание, че най-голямото предизвикателство пред следващия парламент отново ще бъде гарантирането на парламентарната република и създаването на редовно правителство.

Корнелия Нинова

Подобна тревога за парламентарната република имаше и Христо Иванов от "Демократична България", който дори каза, че тя е суспендирана. "Управлява президентството. Имаме все повече белези на един необявен от Конституцията странен квазипрезидентски режим на управление на страната", заяви Иванов. Той дори заговори за рестарт на парламентарната република. 

Христо Иванов

В тази връзка Стефан Янев от "Български възход" предупреди, питайки кому са нужни партии и парламент, ако не са в състояние да направят това, за което са създадени - да формират управление на държавата. Така той се насочи към борбата на "Има такъв народ" за референдум за промяна на държавното управление, с която България да стане президентска република. Янев все пак определи идеята на ИТН като "екзотична.

Стефан Янев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика