ПП-ДБ атакува "уж независимата" прокуратура и служебния кабинет, че помпа инфлацията

3214
ПП-ДБ атакува "уж независимата" прокуратура и служебния кабинет, че помпа инфлацията
Снимка: БГНЕС

Новосформираната коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" атакува служебното правителство за високите цени на газа, а също така отправи критики към финансовия министър Росица Велкова заради последните ѝ изказвания за възможен "фалит" на държавата. 

От ПП-ДБ са недоволни и от последните изявления на прокуратурата в лицето на главния прокурор Иван Гешев - пуснатите аудиозаписи, в които в разговор между обвиняеми и лицето Красимир Каменов – Къро. В разговорите се споменават имената на бившия премиер Кирил Петков, бившия финансов министър Асен Василев, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, Цветан Василев, Бойко Борисов, Иван Гешев.

"Ако си спомняте, през 2014 г. Комисията за финансов надзор глоби една регионална медия – "Зов Нюз" от Враца за разпротранение на пазарна манипулация чрез снимка на опашка за теглене на пари от банка. Това сега е много по-сериозно нарушение (изказванията на финансовия министър Росица Велкова - бел.ред.). Да видим дали КФН ще се намеси. Аз съм скептичен", заяви на пресконференция в Пловдив съпредседателят на "Зелено движение" (част от ДБ) Владислав Панев.

ОЩЕ: Росица Велкова отрече политически фойерверк: Не сме фалирали, но може да фалираме

Асен Василев: Тези, които ви плашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите

"Служебният кабинет се държи като кабинет на ГЕРБ. Това се прави с една единствена цел да се плашат българските граждани. Тези, които с...

ОЩЕ: Асен Василев: Няма да искаме оставката на финансовия министър, след 2 седмици ще има редовен кабинет

И даде пример с това, че е сезирал комисията заради изявления на Бойко Борисов, че "Неохим" е пред фалит, а се оказа, че съвсем не е така и компанията е на плюс. "КФН още мълчи", заяви Панев.

Той обвини и служебния кабинет, че "изкуствено поддържа по-високи цени на природния газ с цел напомпване на инфлацията".

"Цената на природния газ от КЕВР беше намалена само с няколко процента, докато на TTF (референтната нидерландска борса) падна с 20%. КЕВР определя цени, които са над борсовите. Когато ние управлявахме, цената на природния газ беше трайно под борсовата цена в Амстердам. В момента се случва обратното – цените са с 15% над борсата в Амстердам, а "Булгаргаз" купува газа на по-ниски цени от борсовите заради интерконектора", каза той.

Адв. Екимджиев: Гешев подготвя поголовно използване на СРС-та срещу партийни лидери

Адвокат Михаил Екимджиев смята, че с последната си пресконференция прокуратурата подготвя условия за ново масово подслушване на политиц...

По-високата цена според КЕВР се дължи на цената на нагнетяването от хранилището в Чирен, но запасите там си стоят на 77,5% от общия обем – т.е. газ не се ползва, обясни Панев. Причините за това са топлото време, а и че "Неохим" не работи от месеци.

Бившият председател на Народното събрание Никола Минчев, който е водач на листата на ПП-ДБ в Пловдив, акцентира върху съдебната реформа като цел на следващото управление. "Превенцията на всички проблеми и санкционирането им минава през независим съд, независима прокуратура. Още тази седмица тя отново ни напомни за себе си, даде ни причина да се сетим защо нейното реформиране е необходимо. Уж независимата прокуратура отново реши да се намесва в предизборната кампания, което не ѝ е работа", добави Минчев.

ОЩЕ: Демерджиев: Не мога да си представя главния прокурор в ролята на жертва

Целите на ПП-ДБ са промяна в Конституцията в частта съдебна власт, реформиране на структурата и състава на Висшия съдебен съвет, реформа на Антикорупционната комисия, за което вече внесоха и законопроект, предвиждане на механизъм за разследване на главния прокурор, за което също има готов законопроект.

Бившият премиер Кирил Петков припомни какви са приоритетите на ПП-ДБ, които станаха ясни преди дни: ПП-ДБ представи амбициозна управленската програма за развитие и нормален европейски живот (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика