"Вредители за отстраняване": Открит е списък на магистрати, обект на заплахи

9677
"Вредители за отстраняване": Открит е списък на магистрати, обект на заплахи
Снимка: БГНЕС

Заплахи срещу следователи, прокурори и съдии. Разбита е организирана престъпна група, а в дома на един от обвиняемите е открит списък с имена на магистрати. Това съобщиха от прокуратурата на извънреден брифинг, на който присъства и главния прокурор Иван Гешев.

“Няма да позволя не само да се засягат интересите и сигурността на хората и на народа, но и на магистрати и съдебни служители от организираната престъпност. Те да бъдат заплашвани, да и им се оказва натиск, още повече върху дами и майки”, каза Гешев

“СГП ще търси съдействие от колегите магистрати и прокурори, които чувстват, че към тях е отправена заплаха по отношение на тяхното здраве и живот. Смея да твърдя, че в Софийска градска прокуратура не е оказвано влияние на никой следовател или прокурор. Ще подкрепяме това до края и ще извършваме всички действия за разкриване на обективната истина”, каза Илияна Кирилова от СГС.

Досъдебното производство е образувано на 14 септември 2022 г. след получен секретен доклад от службите за сигурност. То е образувано за организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност – пране на пари и данъчни престъпления. Предстои преценка дали да се образуват други досъдебни производства, касаещи евентуално организирана престъпна група за търговия с влияние и държане на наркотични вещества в големи размери с цел разпространение.

Част от материалите са класифицирани, като има и данни за заплахи срещу публично лице, свързано с издателска дейност и медии.

При претърсването, проведено на 7-ми март са открити кокаин и лист хартия с текст "вредители за уволнение". "Листът съдържа списък на съдии, прокурори", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

При претърсване на жилището на друг обвиняем с инициали Г. Д. също са намерени и иззети наркотични вещества и банкноти с номинал 50 и 100 евро. Намерен и иззет черен найлонов плик, който съдържа бял лист с текст на английски, един с текст на български, както и 2 флаш-памети.

От прокуратурата представиха и пуснаха 15 аудиозаписа на разговори между петима души. На тях се чува как лице, наречено Красимир Каменов – Къро разговаря с обвиняемите. Водят се разговори и с лице, за което има данни, че е журналист. В тези разговори се споменават имената на бившия премиер Кирил Петков, бившият финансов министър Асен Василев, "Продължаваме промяната", "Демократична България", главния прокурор Иван Гешев.

Демерджиев: Има поне 10 производства за злоупотреби със сериозни парични средства на високи етажи на властта

Има поне 10 производства, сред които и проверки, които касаят много високи етажи на властта и злоупотреби със сериозни парични средства...

В разговорите се говори за отстраняване на главния прокурор, както и на висши служители на реда. 

На една от снимките беше показана бележка, на която е написана абривиатурата ВТБ. В тази връзка главният прокурор Гешев заяви: "Видяхме на едно място ВТБ и големи цифри в млн. евро ръкописен текст. Ако ВТБ е руската банка, обект на сакнции, която е била съдружник в КТБ - как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането от някои лица, посочени като Цецо от Белгард, на лобисти. Дали това не е работа на това зловредно руско влияние, които противоречат на нашите съюзнически ангажименти и евроатлантически партньори", попита Гешев. Той призова ДАНС да се намеси.

ОЩЕ: Прокуратурата опроверга информацията за списък с 38 души, притежавали сметки в чужбина

СНИМКИ: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com