Правителството реши машините за гласуване да се съхраняват в държавни складове

3320
Правителството реши машините за гласуване да се съхраняват в държавни складове
Снимка: БГНЕС

Министерски съвет реши машините, нужни за осигуряване произвеждането на всички видове избори, да се съхраняват на подходящо място (складови помещения или подобни), които са държавна собственост.

Това е реакцията на управляващото служебно правителство, след като през уикенда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде брифинг пред склад на частната фирма "Карго Партнърс", в който заяви, че в него освен машините, предназначени за провеждане на изборите, има допълнителни 228 машини, които могат да послужат за манипулация на вота с 228 хил. гласа. По-късно фирмата, която доставя машините за изборите, обориха това твърдение, като заявиха, че те са предназначени за дейности в Албания и Грузия. 

Янев: Целта на ГЕРБ е предварително да дискредитират изборите

Твърденията, че има нередности в подготовката на изборите, са спекулации. Това каза в началото на правителственото заседание премиерът ...

Според решението на Министерски съвет, помещението, където ще се съхраняват машините, трябва да отговаря на общите условия за добра организация на подготовката, инсталирането, разпределението и транспортирането на машините, както и на специфичните изисквания за съхранението им (температура, площ, осветеност и др.), определени от Централната избирателна комисия. До осигуряването на подходящи помещения - държавна собственост, предназначени за съхранението на техническите устройства за машинно гласуване, следва да се използват наети от Централната избирателна комисия помещения - частна собственост, отговарящи на съответните изисквания.

Решението предвижда още Министерството на вътрешните работи да осъществява външната охрана на помещенията, в които се съхраняват техническите устройства за машинно гласуване. Контролът върху съхранението на техническите устройства за машинно гласуване се упражнява от Централната избирателна комисия. Достъпът до помещенията се допуска само с разрешение на Централната избирателна комисия.

Приемането на решението ще позволи на Централната избирателна комисия да сключи договор за съхранение на устройствата в помещения - частна собственост, до осигуряването на подходящи помещения - държавна собственост. 

Необходимите средства за 2021 г. за прилагането на акта на Министерски съвет ще бъдат предоставени по бюджета на Централната избирателна комисия за настоящата година. Средствата за догодина ще бъдат предвидени по проекта на бюджет на Централната избирателна комисия в хода на бюджетната процедура за 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика