Предизборната кампания на партиите: "Врагове" и "герои" с водеща тема - кризата

5994
Предизборната кампания на партиите: "Врагове" и "герои" с водеща тема - кризата
Снимка: Колаж Actualno

Вече сме в предизборна кампания, но каква ще бъде тя? Какви ще бъдат основните теми и послания в дните до изборите на 2 октомври. Ще станем ли свидетели на черен PR? Actualno.com потърси мнението на политически анализатори, социолози, и политолози в лицето на Татяна Буруджиева, Антоанета Христова и Андрей Райчев.

Доц. Татяна Буруджиева: Посланията в предизборната кампания са изградени на конструкцията за врага и героя

Доц. Буруджиева също смята, че хората в момента хората се вълнуват от едно-единствено нещо и то е какви мерки ще се вземат и как ще се решат техните проблеми, свързани с цените и с заплащането на труда и с кризите, в които живеем.

"За съжаление посланията засега изглеждат изградени на дихотомията. Когато политическите послания са изградени в такава конструкция за врага и героя – някак си до хората не може да достигне същината на предложените политики, а остава образът на противопоставянето и на битката. Струва ми се, че в тази кампания хората ще бъдат мотивирани повече от емоции, отколкото между рационален избор между различни предложения за конкретни решения".

Според нея след този тип говорене ще може да се състави управление, защото едновременно с тези битки на „живот и смърт“ между партиите, които се държат като врагове на война, се оставят полета, на чийто терен могат да се аргументират едни или други взаимодействия. „В момента ми хрумва кампанията на „Продължаваме промяната“, в която основният враг е ГЕРБ. В същото време обаче всички критики, конкретни нападки са към служебното правителство и президента. Това е едно поле, в което и двете партии са единни. От друга страна при тези две партии много трудно може да се направи разлика в конкретните политики, защото те имат общо взето по основните проблеми сходни позиции, макар и по различен начин да предлагат решение за постигането ми. Видяхме, че от предишният парламент и за Македония, и за позициите по войната с Украйна, решенията се взеха с гласовете и на ГЕРБ“, обясни доц. Буруджиева.

Тя смята, че ще има буквално негативни кампании - не само черен PR, защото кампаниите тръгват по-скоро на принципа какво е лошо в другите, а не какво добро може да направи конкретната партия. "Като че ли фокусът върху опонента, при това превърнат във враг, е много по-важен, отколкото какво могат да очакват избирателите", каза тя.

Проф. Антоанета Христова вижда група от стабилни и друга група – от много объркани политически сили на старта на кампанията

"Кампанията ще бъде точно толкова объркана, колкото са объркани политическите сили в момента", каза проф. Антоанета Христова. Тя заяви, че три политически сили имат ясно, устойчиво и прагматично политическо говорене. По думите ѝ, става въпрос за ГЕРБ – СДС, "Възраждане" и ДПС.

Тя заяви, че ГЕРБ стъпват на старите си постижения и на усещането на избирателите, че по тяхно време те са били добре и са имали подобряване на финансово-икономическото си състояние. "Те са първите, които представят програмата си. Те първи заявяват: "Ние знаем как да управляваме и да се справим с кризите".

Според нея единствено ГЕРБ не водят черен PR. "Те се опитват да говорят основно за това какво предлагат и отговарят на атаките срещу тях", смята проф. Христова. По думите ѝ, да правиш черен PR е майсторство, защото това е начинът, който можеш да покажеш лошите характеристики на опонента, като в същото време се припише позитив за теб. "За момента политическите партии, които ползват черен PR, не успяват да препишат позитив за себе си, а не преписват и негатив за този, който атакуват", каза още проф. Христова.

Според нея "Възраждане" не е видима през последния месец, но това може да не е така на терен. „Ако се прави изненадващо, тиха кампания на терен, ние ще бъдем много изненадани от резултата на „Възраждане“ на 2 октомври“, каза проф. Христова. Според нея партията ще бъде забелязана от тези, които искат да изразят протестния си вот и са бунтарски настроени.

ОЩЕ: Д-р Костадинов, адв. Гунчева защо се разприказва за членския внос?

„Другата стабилна партия е ДПС. Тя си има своите избиратели. Имат и ясна разделителна линия срещу Прокопиев (т.е."Демократична България" и "Продължаваме промяната"). В това разделение ДПС е силно мотивирано да мобилизира своите избиратели. добави тя.

Според нея най-видими през телевизиите са „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, защото на практика те работят за тях. Този факт обаче, прави "Продължаваме промяната" и "Демократична България" не достатъчно мотивирани за търсене на нов подход в предизборната кампания. Израелските „майстори“ за момента не показват ефективна работа. Обратно –"Продължаваме промяната" и "Демократична България" показват изключителна зависимост от старите си стереотипи, което е вредно за тях. Старият стереотип е да се нахвърлят и да приписват негативите на ГЕРБ, т.е. повтарят старите си анти-послания до безкрайност, което е неадекватно към днешния ден. Поради причината, че сме в нов етап на развитие на обществените настроения към политическите партии и защото те управляваха достатъчно, за да покажат липсата на капацитет и съмнителни решения“, смята проф. Христова.

Тя заяви, че кампанията им не показва промяна на стила и говоренето. Според нея, „Демократична България“ е в сериозен спад, защото са показали липса на капацитет по време на управлението и липса на професионализъм през Министерство на правосъдието и това ще им изиграе негативна роля. "Те делят избиратели с „Продължаваме промяната“. Те са едно и също популистко ляво-либерално избирателно тяло. „Продължаваме промяната“ леко ще продължи да изтегля избиратели от „Демократична България. Движението към "Продължаваме промяната" ще бъде определено от по-високите им проценти, докато движението към "Демократична България" ще бъде определено от разочарованието от "Продължаваме промяната", каза тя. 

Проф. Христова смята, че в БСП има лидерски проблем. Тя заяви, че не вярва да се обърне трендът вследствие на воденето на кампанията на Корнелия Нинова. „Допускам, че за БСП настоящите парламентарни избори ще бъдат още по-голям срив“, каза още проф. Христова.

Водещите теми в предизборната кампания според Андрей Райчев ще са инфлацията, обедняването и кризата

Според него тази кампания ще се различава много от миналогодишната, защото тогава тя е била продължение на протестите от 2020 г. „Тогава главната разправията и главното знаме беше корупцията, но сега това не е така“, каза Райчев.

По думите му на изборите българите ще изберат по-опитния. „Опитът е главният аргумент на Борисов“, смята още Райчев. Той коментира и евентуалните следизборни коалиции. „Какво говорят в момента – не ги слушайте. Те в момента събират максималното – после ще умуват“, смята Райчев.

Вижте листите във всички многомандатни избирателни райони на основните играчи за 48-ия парламент ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика