ГЕРБ представи визията си: Борисов ще реши кризата с газа за часове

9888
ГЕРБ представи визията си: Борисов ще реши кризата с газа за часове
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ представи своята визия за управление и справяне с кризите. Това се случи на пресконференция в централата на партията. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се присъедини малко по-късно към пресконференцията, но пък подчерта, че темата с газа ще я реши за часове. Борисов поздрави екипа екипа, който под ръководството на Томислав Дончев е работил по антикризисните мерки. Той изтъкна, че от ГЕРБ имат опит, тъй като при тяхно управление  са били сполетени от три световни кризи. Финансовата криза, миграционната криза и COVID кризата и в трите са се справили най-добре от всички в Европа.

"Става въпрос за антикризисно правителство. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като каза, че не знае защо медиите най-много ги интересува кой с кого ще управлява.

"Всичко, което гарантира стабилност, спокойствие и решаване на кризи, защото кризата при нас не е внесена. Европа има проблеми, защото самата тя си ги е създала, защото затвориха ядрените си реактори. Имат проблеми с въглищата си, защото затвориха мините. България е основен производител на ел. енергия, България е основен производител на хранителни продукти", каза Бойко Борисов. 

Той посочи, че ГЕРБ не вярва на социология и че изборите са в ръцете на президента Радев и на служебните му министри. "Ако те успеят да направят честни избори, няма да изпадаме в ситуацията. Помните ИТН три дена броиха 0.8%, за да ни победят. 

Още: Биков за Кирил Петков: Неадекватно е да извикаш медии пред дома си и да говориш за Майк Помпейо и за шистов газ

Борисов коментира и изказването на Кирил Петков за шистовия газ от вчера пред дома му. "Кой накара трите национални телевизии да запишат неговото мнение. Когато си отговорим на този въпрос, ще си отговорим за свободата на медиите. Какъв е Кирил Петков за вас? Началник? Той не знам по халат, по чехли ли излезе. Кексче, нещо? Почерпи ли ви?", каза Борисов.

Томислав Дончев също коментира и темата с шистовия газ, като определи тази дискусия като неуместна. "Българското общество има редица страхове, притеснения. Може би нужда от дискусия има", каза той, който междувременно обърна внимание, че такъв газ в Добруджа няма. 

Дончев също отговори на въпрос за следизборните коалиции, а именно защо от ГЕРБ са затворили вратата за коалиция с ДПС. "Не виждам причина да отговарям по начин различен, който сме отговаряли. Хайде на първо място да не изземваме властта от ръцете на народа. Нека народът да се произнесе на коя политическа сила колко подкрепа да даде. Да видим кой с какъв брой народни представители ще се появи в парламента и разговорът ще  го водим след това. Единственото, което мога да ви обещая е, че коалиционни преговори против някого няма да водим", добави още Дончев. 

"Много ми се иска всички кандидати за народната любов, всички политици освен обичайните дитирамби и щуротии, укори по отношение на противника ,малко повече да говорят за идеите, намеренията, алгоритъма и способността си да се справят с кризите. Ние това ще се опитаме да направим. Може би след седмица ще представим комплексна управленска програма", каза Дончев.

Според него кризите в България не са вносни. "Ако бяха вносни ,можехме да се надяваме някой от вън да ги оправи и по този начин да облекчи ситуацията. Поне половината от кризите са абсолютно домашно производство. Има мерки, има стъпки, с които те могат да бъдат овладени", смята Дончев. 

Той заяви, че рецептата на ГЕРБ е ясна, но е необходим отговор на въпроса кой ще е лечителят.

"За да има политически потенциал - България трябва да бъде управлявана от правителство с ясна програма, ясна парламентарна подкрепа и съставено от политически сили, които имат нещо общо помежду си, нямат идеологически разнобой и могат да свършат нещо заедно", каза още Дончев. 

По думите му кризите не могат да бъдат решени секторно. "Министерство на финансите няма достатъчно инструментариум да пребори двойно по-високата инфлация. Ние предлагаме комплексен подход. Поне половината от причините за високата инфлация са високите цени на енергоносителите. Там е отговорът как най-бързо може да бъде намалена инфлацията", каза той. 

Дончев смята, че новите мерки, които биха дали максимален резултат, по някога са старите такива. "Не знам дали на фона на високия политически наратив, който провокира вниманието ви последните месеци, сте обърнали внимание на такава драма като липсата на дърва за огрев и тяхната цена. Тук е конкретен пример, в който твърдим, че трябва да бъде възстановен старият модел", смята Дончев.

Според него сходна е ситуацията с мигрантския натиск. 

"Ако бъде възстановен моделът, който работеше до 2019 г., който включваме съвсем различен тип оперативни действия от страна на МВР, друг тип отношения с нашите съседи, подобен мигрантски натиск, нямаше да има. Тук добрите нови решения - всъщност са старите решения", каза той.

Александър Иванов коментира държавните финанси. "За мен държавата има нужда от лечение, но не от шамани със заклинания, а от прецизни хирурзи с изпитани и утвърдени методи. Дълбоко трябва да подчертаем, че голяма част от инфлацията е европейски проблем, но в България инфлацията е двойна. Ние сме два пъти повече заболели, не заради лечителите, а заради шаманите, които управляваха доскоро", смята той. 

От ГЕРБ смятат, че от ключово значение, е да се увеличи резервирания през 2020 г. от "Булгаргаз" от 500 млн. кубични метра газ годишно на до 2 млрд. кубични метра газ годишно. Това мнение изрази Теменужка Петкова, според която това означава 100 % диверсификация. Според нея "Булгаргаз" незабавно трябва да обяви публичен международен търг, с който да бъде избран доставчик на втечнен природен газ и да бъдат сключени дългосрочни договори. Друга важна мярка според нея това е диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво. По отношение на високите цени ГЕРБ смята да бъде преструктуриран Фонд "Сигурност на електронеергийната система". Според тях важно е да бъде усъвършенстван механизма за подпомагане на битовите потребители. 

"Правителството на "Продължаваме промяната" завеща на България поредица от кризи във всяка една сфера на обществения живот. Една от най-тежките кризи се оказа в сектор "Енергетика"."Ние от ПП ГЕРБ и нашите партньори от СДС сме доказали в годините назад, че знаем и можем да изведем страната си от криза. Правили сме го и преди, ще го направим и сега. притежаваме едни от най-добрите експерти в тази област. Разполагаме с много добър експертен потенциал", каза още Теменужка Петкова. Тя вижда рецептата за справяне на кризата в енергетиката е да има стабилно и компетентно управление на страната, като по думите й то е невъзможно без участието на ГЕРБ - СДС.

Деница Сачева отбеляза, че цените са проблем номер 1 за всички български граждани и семейства.
Тя заяви, че от ГЕРБ са предвидили и са поискали в актуализацията на бюджета 50 млн. лв. за допълнителни целеви помощи за отопление. Според нея кръгът от хората с помощи трябва да се разшири, като тази година се очаква поне 400 хил. души да имат нужда. 

"Днес виждаме, че два пъти повече хора търсят дърва за огрев. Вместо да вървим напред и към модерни решения, резултатите от политиката на "Продължаваме промяната" е, че хората се връщат назад. Политиката на Корнелия Нинова и нейният земеделски министър доведе до пълно объркване в сектор "Дърводобив". Ние смятаме, че е изключително важно да насочим първо добива на дърва към осигуряване на нуждите на населението и да се върнем обратно да възстановим дърводобива от специализирани оператори. и единствено и само държавни предприятия да могат да добиват и продават дърва", добави още тя. 

Сачева коментира и мигрантската вълна. Според нея е важно да има възстановяване на сътрудничеството с Турция и Гърция за превенция на растящия миграционен поток. "Още нещо, за което ние говорихме. Тогава настоявахме за национална програма, която да бъде всеобхватна, която да ангажира всички институции, а не да бъде програма възложена само на Държавната агенция за бежанците. Подходът на парче доведе до това, че сме държавата с най-нисък брой на интегрирани бежанци от Украйна", смята още Сачева. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика