Предлагат по-лесен достъп до мекия хазарт

1893
Предлагат по-лесен достъп до мекия хазарт
Снимка: БГНЕС

Отцепници от ИТН, подкрепени от депутати от "Продължаваме промяната" и БСП, са внесли законопроект в Народното събрание за промени в Закона за хазарта. Те са свързани с дейността на Българския спортен тотализатор, като депутатите предлагат да се премахнат някои ограничения пред дейността му, разширяването на мрежата, продажбите, видовете хазартни игри, които предлага.

Най-общо целта е да се улесни достъпът на населението до мекия хазарт, става ясно от мотивите към законопроекта, пише в. "Сега".

НАП: Имаме 48 млн. лева повече данъци от хазартния бизнес

Почти 7 пъти за една година е скочил размерът на корпоративния данък, който внася българският хазарт в държавната хазна. Това съобщава ...

Държавният тотализатор стана монополист в лотарийните игри след сътресенията в хазартния бизнес в началото на 2020 г. Тогава правителсвото на Бойко Борисов отне лицензите на фирмите на основния играч Васил Божков. С обясненията, че трябва да се ограничи зависимостта на българите от търкането на талони, на държавното тото бе забранено да преотдава на други търговци тази дейност и бе въведено изискването да организира този вид хазарт само в собствени или наети пунктове със свой персонал.

Сегашната власт обаче намира тези ограничения за неправилни. Вносителите на промените в Закона за хазарта отбелязват, че БСТ не може да извършва дейността си в пълен обем и да реализира достатъчно приходи, с които после да финансира спорта и културата.

От мотивите става ясно, че през 2020 г. БСТ е имал 1507 пункта, като един пункт покрива 4613 души население, а продажбите са били на стойност 125 млн. евро. Дават се примери с някои европейски страни като Белгия, Гърция, Хърватия, Финландия, в които наситеността от лотарийни пунктове е в пъти по-голяма, а оттам и приходите от хазартните игри в тях. Средно за Европа един пукт покрива 1725 души и ако това съотношение се постигне и у нас, приходите на БСТ ще да скочат с 35%, посочват вносителите.

Те предлагат от началото на август тази година да отпадне изискването БСТ да предлага игрите си единствено в собствена приемателна мрежа, тъй като това е финансово необосновано - разходите за поддръжка на собствен пункт и персонал са 7 пъти по-големи от тези за поддръжка на "несобствена точка за продажба". В противен случай броят на тото пунктовете в страната щели да намалеят до 600, а оттам и приходите, които се разпределят за спорт и култура.

Предлага се още изплащането на печалби да се извършва не само в банки, но и в офисите на други доставчици на платежни услуги.

КПКОНПИ иска 14 млн. лв. да бъдат отнети от приближения на Васил Божков Александър Тумпаров

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) внася искови молби за отнемане на незаконно придобито имущество в окръжни съдилища в страната за бл...

“Тези промени ще се отразят позитивно на останалите търговци, които искат да се занимават с такава дейност, ще увеличи доходите им и ще засили допълнително социалния ефект от промените", се посочва в мотивите.

Предлага се още разширяване на портфолиото на БСТ - да се допусне държавният оператор да организира онлайн моментна лотария, както и да влезе на пазара на спортните залози.

Освен това се предвижда БСТ да стане и букмейкър - т.е. да организира спортни залагания и пряко да конкурира компании като "Ефбет", "Уинбет", "Бет365", "Буин" и "Палмсбет". Лицензът на пионера в тази сфера у нас "Еврофутбол" бе отнет преди година, а друга от фирмите на Васил Божков - 7777.bg, загуби възможността да организира игри заради наложени запори.

Разширяването на продуктовата гама на БСТ ще позволи да се достигне до нови потенциални участници и ще оптимизира финансовите резултатите на БСТ, посочват вносителите.

В началото на тази година тотализаторът бе оглавен от човек на ИТН - Александър Тодоров, който се отказа от депутатското си място заради тази позиция, а принципал е министърът на спорта в оставка Радостин Василев, който миналата седмица напусна ИТН.

Кои са най-често теглените числа в 6 от 49?

Печалбите от лотарийни игри са истински късмет. В тях няма логика и последователност. Според математиката ето каква е вероятността да п...

ОЩЕ: Отменят актове за милиони на Божков заради двойната възможност за таксуване в хазарта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика