Отменят актове за милиони на Божков заради двойната възможност за таксуване в хазарта

9244
Отменят актове за милиони на Божков заради двойната възможност за таксуване в хазарта
Снимка: БГНЕС

Административният съд е отменил няколко наказателни постановления, с които компаниите на обвиняемия бизнесмен Васил Божков трябваше да платят милиони левове по актове на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). Причината се крие в двойната възможност за таксуване, съобщава „24 часа“.

Актовете са отпреди 2020 г., когато Божков получи 18 обвинения, включително за ощетяване на държавната хазна с общо около 700 милиона лева. Тогава той избяга в Дубай и все още се намира в ОАЕ.

Спецпрокуратурата е повикала Божков да се върне от Дубай над 50 пъти

Над 50 призовки за Васил Божков е изпратила спецпрокуратурата в Дубай. Това каза пред в. "Сега" говорителят на спецобвинението Христо К...

Спорът сега възниква между фирмите му и НАП, която е приемник на закритата ДКХ. Той се води за това дали е трябвало дружествата на Божков да платят 20% такса върху комисионите от лотарийните игри, или 15 на сто върху приходите от продажба на талони. Припомняме, че именно с такава вратичка хазартният бос избегна плащане на стотици милиони към държавната хазна. Това е част и от наказателното преследване срещу бившия финансов благодетел на ФК „Левски“.

Фирмите на Божков са подавали декларации в ДКХ всеки месец. Те са посочвали, че плащат 20% от комисионите и така са спестили милионите от 2014 до 2019, които е трябвало да влязат в хазната. Според Божков и адвокатите му – Законът за хазарта бил променен в негова полза, а самият той се отчитал пред Бойко Борисов и Владислав Горанов (по думи на хазартния бос). В актовете на ДКХ след 2020 г. дължимото е преизчислено и са наложени санкции на дружествата за разликите.

Една от тях е за „Национална лотария“ АД, като стойността ѝ е 325 хиляди лева, а периодът – 1-31 декември 2019 г. Декларацията на „Еврофутбол“ е подадена на 14 януари 2020 г., а срокът е изтичал точно на следващия ден, показват решенията на Софийския районен и на Административния съд в София. Първата инстанция приема, че лотарията трябва да изплати компенсациите, но втората отменя решението и осъжда НАП.

В мотивите за това пише, че липсва „ясно описание на извършеното нарушение“, както и че не е ясно по какъв начин е обоснован изводът, че вместо гореспоменатите 20% трябвало да се платят 15 на сто от направените залози.

Компанията "Ню Геймс" на Васил Божков съди България в Страсбург

Обявеното в несъстоятелност дружество "Ню Геймс", през което Васил Божков организираше лотарията си, съди България пред Европейския съд...

„От описанието на нарушението не се установява кое точно е деянието, за което е санкционирана „Национална лотария“ АД – неподаване на декларация или невярно деклариране. Не става ясна по категоричен начин волята на наказващия орган“, съобщава Административния съд, с който окончателно се отменя санкцията.

По друго дело „Национална лотария“ АД оспорва акт за 4,3 милиона лева. Отново е платила 20% от комисионите, а не 15% от направените залози – за друг месец. Наказателно постановление има още от март 2020 г., но Софийският районен съд го е отменил и е висящо на втора инстанция.

Хазартните дружества на Божков вече не функционират. Те са обявени в несъстоятелност и пред съда са представлявани от синдик. И други фирми на санкционирания по закона „Магнитски“ бизнесмен водят дела в съда за дължими такси към държавата. Някои от тях биват спечелени, но други са загубени.

В края на април Върховният административен съд постанови, че по-долната инстанция неправилно е позволила на Държавната комисия по хазарта да отнеме временно лиценза на „Еврофутбол“. Случаят е върнат на Административен съд-София за ново гледане, но от друг състав. Лицензът беше отнет през 2020 г.

НАП: Имаме 48 млн. лева повече данъци от хазартния бизнес

Почти 7 пъти за една година е скочил размерът на корпоративния данък, който внася българският хазарт в държавната хазна. Това съобщава ...

Божков води дела и заради запорите на стотици милиони. Антикорупционната комисия води дело за отнемане на 278 милиона лева срещу бизнесмена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com