Председателят на Групата за приятелство с Македония: Разумът ще надделее - няма два пътя пред Скопие

5682
Председателят на Групата за приятелство с Македония: Разумът ще надделее - няма два пътя пред Скопие
Снимка: БГНЕС

На фона на протести и в присъствието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дел Лайен парламентът на Северна Македония дебатира вчера до късно вечерта "френското предложение". Опозицията носеше тениски, на които пише "Не". В знак на несъгласие с предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС депутат от опозицията в Северна Македония запали "френското предложение" на парламентарната трибуна, а друг го скъса. Днес дебатите по предложението продължават. Ще надделее ли здравият разум в Скопие. По този въпрос Actualno.com разговаря с председателя на Групата за приятелство със Северна Македония в 47-ото Народно събрание Александър Александров, който е и депутат от "Има такъв народ". 

"Нямам съмнение, че разумът ще надделее и че парламентът ще приеме с мнозинство такова решение, което да приеме "френското предложение", Преговорната рамка и Македония да започне началото на преговорите за влизане в ЕС. Не очаквам изненади, въпреки това, което се случи през последните дни", посочи Александров. 

Той обърна внимание, че партията на премиера Димитър Ковачевски (бел. ред. СДСМ) и Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети твърдо стоят на проевропейски позиции. "Те са "за" предложението. Заедно с това са за решаване на всички отворени въпроси с България по този европейски път. Мисля, че решението, ще бъде с мнозинство още повече, че своя голям принос даде и личното присъствие в парламента председателят на ЕК г-жа Урсула фон дел Лайен", каза Александров. 

Той коментира и акциите на опозицията и запалването на френското предложение. "Това е партията ВМРО-ДПМНЕ на г-н Мицкоски. Тя не за първи път проявява своето отрицателно отношение към всички въпроси, които са свързани с развитието на добросъседските отношения", обясни Александров. 

Председателят на Групата за приятелство със Северна Македония напомни, че тази партия е против Преспанското споразумение с Гърция и против Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. "Счита го за несполучлив опит, счита, че заедно с това и с "френското предложение", се върви към една българизация едва ли не на Северна Македония. Това не е вярно, това само ще спомогне за европейския път на Република Северна Македония и ние най-после да имаме едни постепенно подобряващи се, нормални отношения като европейски партньори", коментира Александров.

"Няма два пътя. Под широкосроената дреха на ЕС или всичко друго е отглас на едни отдавна отминали времена", категоричен бе Александров. 

МВнР с нота до Скопие заради антибългарските лозунги на протестите срещу "френското предложение"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика