Опозицията сложи табела "НЕ!" пред Фон дер Лайен в парламента на РСМ (ВИДЕО)

3427
Опозицията сложи табела "НЕ!" пред Фон дер Лайен в парламента на РСМ (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

„Европа ви чака. Чака ви и се надява, че ще предприемете още една стъпка към нашия съюз. Днес съм тук, защото вярвам, че това е момент, в който ще се приближим към общото ни бъдеще със Северна Македония в ЕС“. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч от трибуната на парламента в Скопие, но стана обект на освирквания от страна на опозицията.

Днес, 14 юли, народните представители в РСМ водят дебати за френското предложение и трябва да решат дали да го приемат и така да започнат процеса по евроинтеграция. През юни българският парламент вдигна ветото над Северна Македония, а управляващата партия на Социалдемократическия съюз вече обяви подкрепа за предложението на френското председателство на ЕС.

Скопие излезе на нов протест, докато депутатите гласуват френското предложение

Протестите в центъра на Скопие не стихват и дори се усилват в деня, в който депутатите на Северна Македония ще гласуват т.нар. „ф...

Фон дер Лайен заяви, че едно от условията за свикване на междуправителствена конференция за начало на преговорите е Северна Македония да промени Конституцията си. Промяната се отнася до вписването на българите като държавотворен народ в преамбюла на основния закон на РСМ.

Опозицията изрази недоволство чрез вдигане на плакати в залата. Лидерът на проруската партия "Левица" Димитър Апасиев се промъкна до трибуната и постави пред микрофоните надпис, гласящ: "НЕ!". Председателят на заседанието няколко пъти го призова да се върне на мястото си.

Фон дер Лайен успокои депутатите, като припомни, че РСМ е кандидат за членство в ЕС още от 2005 г. и е работила „здраво“ да се присъедини в блока. През 2009 ЕС препоръча начало на преговори със Скопие. „Оттогава насам постоянно сме на ваша страна и най-накрая можем да стигнем до прага и да направим решителната стъпка напред“, отбеляза председателят на ЕК.

"Уважаеми членове на парламента, много от вас са разочаровани от факта, че вашата страна все още не е започнала преговори за присъединяване. Аз също съм. Вие сте разочаровани, че започването на преговорите с ЕС не се случи веднага след подписването на Преспанското споразумение. Това остави горчив вкус, но вие не се отказахте и ние – също. Заедно преследвахме мечтата си за Европейски съюз и заедно ще превърнем тази мечта в реалност", заяви Фон дер Лайен.

МВнР прати нота до Скопие заради антибългарските лозунги на протестите

Българското Министерство на външните работи изпрати нота до колегите си в МВнР в Скопие във връзка с "констатираните през последните дн...

Тя каза, че процесът може да започне още следващата седмица при успешно гласуване на френското предложение днес. "Всички вие сте запознати с това преработено предложение. То защитава интересите ви и взема предвид опасенията на всички страни. Бъдете сигурни, че ЕК винаги е била и продължава да стои на ваша страна", каза още тя.

"Скъпи македонци, внимателно изслушах опасенията, свързани с македонския език и идентичност. Няма съмнение, че македонският език е вашият език и ние напълно уважаваме това. Ето защо в преработеното предложение се посочва македонският език без резерви от страна на ЕС. Принципът на самоидентификация е особено важен за всеки от нас. Можете да разчитате на мен като председател на ЕК, че ще гарантирам, че процесът на присъединяване стриктно спазва европейските принципи и стандарти", подчерта Фон дер Лайен.

„Нека ви уверя в още нещо - двустранните въпроси, като например тълкуването на историята, не са условие в преговорите за присъединяване“, каза председателят на ЕК.

По време на заседанието се провежда протест пред сградата на парламента, организиран от опозицията и против френското предложение.

ОЩЕ: Македонски журналист: Френското предложение се критикува, понеже в него са заложени български интереси

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com