Премиерът обвини пряко "Възраждане" за протестите на миньорите (ВИДЕО)

4506
Премиерът обвини пряко "Възраждане" за протестите на миньорите (ВИДЕО)
Снимка: Министерски съвет

Премиерът Николай Денков обвини директно "Възраждане" за подклаждане на напрежението покрай протестите на миньорите и енергетиците, а също и други партии с "проруска позиция".

Припомняме, че БСП, "Възраждане", ИТН и независимият депутат Радостин Василев внесоха вот на недоверие срещу кабинета заради териториалните планове за справедлив преход.

Още: Денков посочи защо се бавят големите проекти и кой има интерес (ВИДЕО)

Организатори на протестите не са обикновените миньори

"Искам да разделя хората, които организират тези протести – голяма част от тях имат политически амбиции. Голяма част от тях са участници в партийни листи, има партийни водачи от партии с проруска нагласа. Разграничавам ги от истинските притеснения на миньорите и енергетиците, които бяха лъгани години наред", заяви Денков, отговаряйки за пореден път на въпроси на граждани на живо във Facebook.

"Не може нещата да продължават така, технологиите се променят много бързо и България закъснява с тях. Трябва да сме наясно, че енергетиката се променя – и то много бързо. Много е важно да се разбере и това е, което искам да чуя от миньорите – промените ще се случат, ПВУ и териториалните планове им помагат на тях да се адаптират по-добре към тези промени", каза премиерът.

Още: Без въглища, но с бъдеще: Как го направиха Германия и Люксембург

Без повече отстъпки

На въпрос докога ще има затворени пътища и може ли да се правят още отстъпки от страна на властта, Денков заяви, че "повече няма накъде". "Няма да затваряме административно ТЕЦ-ове. Очакваме да развиваме новите технологии, да поддържаме енергийната сигурност с необходимите базови мощности, докато това е необходимо, т.е. много години наред. После ще има много години наред рекултивация. Преходът ще отнеме поне до 2045 г. за промени в тези региони. Трябва да се вкара разум в дискусията, да се седне на масата за преговори", допълни той.

Още: Денков: Няма да изтегля териториалните планове

Снимка: БГНЕС

"Първо дойдоха синдикатите с предложения, отказаха се. След това дойдоха с 6 точки, после станаха 7, а те се отметнаха от тях. Докато няма общо решение, няма да има напредък. Докато се търсят политически дивиденти, всеки ще гледа да вдигне напрежението. Когато нямате позитивни идеи, вие плашите хората. Именно това прави „Възраждане“ в тези случаи", каза Денков.

Попитан защо протестиращите от мините и ТЕЦ-овете на Христо Ковачки са се прибрали от магистралите, той отвърна: "Аз мисля, че споразумението е добро за всички, но част от енергетиците и миньорите все още са заблудени от хората с политически амбиции. Никой няма полза от запушената магистрала, от нагнетяване на напрежението. Това пречи да се вкара разум в цялото обсъждане".

Още: По-лошият сценарий: Не взимаме пари от ЕС и централите пак затварят (ВИДЕО)

Хората ще искат по-евтин ток

Денков бе попитан и дали с отказа от сроковете в пътната карта за климатична неутралност сме изместили чистата енергия в още по-далечно бъдеще. "Не", заяви той. "Тези нови чисти източници, когато работят, техният ток е значително по-евтин от другия. Въглищните централи ще се състезават с ядрената енергия, но и с по-евтината енергия от тези възобновяеми източници".

"Имаме чисто икономически параметри, които ще променят ролята на въглищните централи. Те ще дават стабилност в тежки ситуации, но там, където ще се генерира по-евтин ток, хората ще го искат, защото от това зависят и инфлацията, и цените", каза премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика