Без въглища, но с бъдеще: Как го направиха Германия и Люксембург

8572
Без въглища, но с бъдеще: Как го направиха Германия и Люксембург
Снимка: ТЕЦ "Марица Изток 2"

Миньорите и енергетиците у нас излязоха на протести и блокираха магистрали заради плановете на правителството за справедлив преход от въглищни централи към зелена енергия, който е част от общия проект на ЕС. Темата предизвиква много полемики, но е доказано, че е възможно зависимите от мини райони да се трансформират успешно като част от цялостен преход към нова икономическа база и рекултивация на териториите. Примери за това са Германия и Люксембург.

Германия - мини стават езера

Храна за размисъл ни дава регионът на Лайпциг в Германия. Там мините за лигнитни въглища са преобразувани в езера.

В продължение на дълги години по време на социалистическия период на ГДР около града се добиват именно такъв тип въглища. Една от мините – Цвенкау, днес е запълнена с вода и е зона за почивка и водни активности като част от верига изкуствени езера около Лайпциг, наречена Нойзеенланд.

Още: Парламентът одобри споразумението на кабинета с енергетиците (ВИДЕО)

Затварянето на мините и рекултивацията на терени в района на Лайпциг е част от цялостната структурна трансформация на града и региона след падането на Берлинската стена. В този период градът губи много голяма част от населението си поради падането на границата със Западна Германия и освен че основни икономически отрасли затварят, много хора го напускат. Пред Лайпциг остава задачата да открие нова икономическа база, както и да осъществи физическа трансформация на територията си.

Снимка: ТЕЦ в Германия, източник: RWE

Като част от дългосрочното планиране на града, преобразуването на мините в езера се включва като част от плана и се осъществява като дългосрочен проект за рекултивация и изчистване на минните терени. В допълнение към езерата, Лайпциг полага и усилия за възстановяването на крайбрежни гори около река Елстер, която преминава през града, пише в своя статия Божидар Иванов от „Климатека“ – градски и социален изследовател с опит в градско и регионално планиране.

Още: Фактите за „най-евтиният ток“, „зелен диктат от Брюксел“ и още митове за въглищните централи

Люксембург - залежи на руди стават биорезервати

Интересно е и как в Южен Люксембург са направили преход от огромните по мащаби индустриални и минни комплекси, даващи поминък на хиляди хора, към алтернативи. Става въпрос за района между градовете Дуделанж, Кайл, Румеланж, Еш-сюр-Алзет и Диферданж. Той е близо до историческия регион Лотарингия, богат на минни залежи, и е основополагащ за икономическото развитие на Люксембург между края на 19 век и 70-те години на миналия век.

Богатите залежи на руди там са основен двигател на имиграцията към държавата, която е важна част от нейното икономическо развитие и до наши дни. Залежите от желязна руда, използвани за производство на стомана, обаче достигат своя предел с кризата от 70-те години на 20 век, когато в световен мащаб търсенето на стомана намалява значително и цените падат. Тази икономическа криза е неочаквана за Люксембург.

Като малка държава, която е силно зависима от тази индустрия, Люксембург въвежда сериозни социални политики, с които да смекчи ефекта от постепенното намаляване на минната и стоманената индустрия. Започват и дългосрочни усилия за диверсифициране на икономиката на държавата, така че тя да достигне настоящата си лидерска позиция в банковия и финансовия сектор.

Междувременно минните терени в южната част на страната днес са познати като региона Минет – биосферен резерват на ЮНЕСКО, който включва впечатляващи терени за планински трекинг през червените хълмове с желязна руда.

Още: "Да не се плащат пари в торба, за да не се работи": Работодатели за протестите на миньорите

Рекултивацията на терените е дълъг процес, който в този случай е оставен основно на природата. В градовете в региона бившите индустриални зони се трансформират в културни центрове, центрове за събития и музеи. Някои от минните комплекси са запазени и са включени като част от маршрутите за туризъм.

Най-интересна пък е трансформацията в региона на Белвал (близо до Еш-сюр-Алзет), където доменните пещи са реставрирани и са включени в процеса на градска регенерация - чрез построяването на сградите на Университета на Люксембург, залата за събития "Рокхол", както и търговски и жилищни площи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Възстановена е работата по поддръжката на републиканските пътища

Оборотите на хотели и ресторанти подкрепят индекса на бизнес услугите у нас

Износът и вносът на Китай изненадващо се върнаха към растеж

Сериозен ръст на парите в хазната от "Лукойл", рядка проверка на наличностите в предприятието

Азербайджан е готов да доставя допълнителни количества природен газ за България

Доклад: Популярността на САЩ като глобална сила намалява в световен мащаб

Два сектора раздвижват пазара на труда през април

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

"Оптимизацията на бизнес процесите трябва да е лесна, проста и забавна", Серджо Калдериня, Lean Academy Португалия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика