Премиерът за Атанасова и Белазелков: Вижда се съществена разлика между двамата (СНИМКИ)

2351
Премиерът за Атанасова и Белазелков: Вижда се съществена разлика между двамата (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Вътрешният министър ми съобщи, че МВР изпълнява действия по нареждане на държавното обвинение и единствено прокурорът може да коментира.

Това каза премиерът акад. Николай Денков по повод акцията, при която полиция влезе в имоти на бизнесмена Васил Божков.

"Смятам, че се дължи официално обяснение за какво става дума, но това е в правомощията на прокурора", допълни министър-председателят. На въпрос дали Божков има право да се оплаква от политическа репресия, Денков подчерта, че е нужна подходяща информация за уточняване на този въпрос.

Атанасова и Белазелков в КС

Премиерът коментира и избора на двама нови конституционни съдии от страна на Народното събрание в лицето на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

"Това е процедура, която е изцяло в правомощията на НС. Тя беше направена по закон и няма съмнения, че процедурата е изпълнена. По въпроса какви трябва да бъдат кандидатите – виждаме разлика. Мисля, че всеки си дава сметка, че в профила на двамата кандидати има съществена разлика. И това дава отражение, както в начина, по който се предполага, че ще действат като съдии, така и в коментарите за техните кандидатури", подчерта Денков.

Той обаче цитира и думите на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, според когото, освен чисто правните норми, Конституционният съд има своето значение за задаване на политики.

Не сме влезли в еврозоната заради служебния кабинет

Инфлацията е оставащият последен критерий, който страната ни трябва да покрие за влизане в еврозоната, стана ясно от думите на премиера.

"Доста бързо се приближаваме към еврозоната. Едва преди 7 месеца ни бяха зачеркнали от списъка заради онзи злополучен бюджет, внесен от служебното правителство (бел.ред. с близо 7% дефицит). Доказахме, че България е сериозен кандидат и всякакви апокалиптични картини изчезнаха. Последният критерий е инфлацията - изискването е тя да бъде не повече от 1,5 процентни пункта от трите най-ниски за страните в еврозоната и това в момента създава затруднения", подчерта Денков.

Още: Глас от Германия: България ще е стабилен член на еврозоната заради много ниските си нива на задлъжнялост и дефицити

По думите на премиера може да се каже , че в последните месеци инфлацията пада бързо - за последния с над 1%. "Така че имаме възможност да се справим с този критерий", категоричен беше Николай Денков и допълни:

"Всичките разговори, които имах - и в Давос и преди това с други представители на ЕЦБ, с политици, Европейската комисия - всички казват, че „ако успеете да се справите с инфлацията, вие няма да имате никакъв проблем да бъдете приети“. Това, което също казват е – да, има възможности за някакви изключения, както беше с Хърватия, но разбира се те трябва да бъдат в рамките на нещо разумно. Това е, което се опитваме да постигнем. Ясно искам да кажа - няма гаранция, че ще успеем до лятото, когато ще излезе докладът, но имам много силна увереност, че до края на годината ние всъщност ще изпълним и този критерии. Въпросът е кога точно ще стане".

Земеделското недоволство

Попитан от журналисти дали ще бъдат удовлетворени исканията на земеделците, така че да бъде спрян евентуален протест, Денков отговори: "В бюджета за тази година има с 500 млн. лева повече в сравнение с миналата. Предстои да видим дали има проблеми с разпределението на тези средства и дали да се намесим в това, което е планирало министерството. Понякога има неразбиране – очакват се пари от една посока, а те трябва да дойдат от друга".

Казусът с Даная

По отношение на напрежението в болница "Пирогов" и искането за отстраняване на здравния министър от една страна и на директора на спешната болница от друга, Денков обясни, че ще говори с министър Христо Хинков по тази тема. Той обаче подчерта, че докато няма резултати от проверката в болницата по "случая Даная", които да покажат, че има нещо нередно, "аз лично разчитам на презумпцията за невинност".

Още: "Пирогов" плаши с оставки заради случая "Даная"

"Няма как да работи здравната система и как да работят лекарите, ако им нямаме доверие и подлагаме на съмнение всяко нещо, което се случва. Затова трябва да имаме доверие на лекарите и, ако имаме някакви критики към тях – те трябва да са само на базата на извършени проверки с крайни резултати, които доказват, че има проблем", подчерта Денков.

Снимки: БГНЕС, iStock

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

"Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

Какво свършиха депутатите от 49-ото Народно събрание?

Заявления за гласуване в чужбина се подават само до утре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика