Президентът за Шенген: България е заложник на вътрешната политика в Нидерландия

2695
Президентът за Шенген: България е заложник на вътрешната политика в Нидерландия
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви, че е провел разговор с нидерландския премиер Марк Рюте по време на Европейския съвет в Брюксел, като двамата са обсъдили несъгласието на Амстердам да допусне България в Шенген. Според държавния глава страната ни и Румъния са "заложник на вътрешната политика в Нидерландия", но той се надява на позитивна развръзка.

Вчера парламентът в Нидерландия прие резолюция, в която се казва, че държавата не трябва да гласува София и Букурещ да бъдат допуснати в Шенгенското пространство. Това се случва въпреки оценката на Европейската комисия, направена от 30 експерти - за България тя е отлична, каза вчера вътрешният министър Иван Демерджиев.

Радев за драмата в Народното събрание: Мога да дам мандат, когато има структурирани парламентарни групи

"Очаквам народните представители да изпълнят дълга си към българските граждани и държавата и да конституират парламент". Така президент...

"Имахме отново доста задълбочен разговор с Марк Рюте, а и не само с него. Първо, искам да благодаря на службите, институциите, МВР, които работиха и представиха България на инспекцията и са отдадени на защитата на българските граници. Важно е да се знае, че 15 евродепутати от Нидерландия гласуваха в ЕП за България и Румъния, само 4 са против. Споделих с Рюте, че България и Румъния стават заложинк на вътрешната политика в Нидерландия и това няма да издържи дълго", каза Радев.

"Най-важна е оценката на ЕК и че всички държави вече застават зад България. Тази подкрепа ще доведе до реален резултат. Още в Прага взех открито отношение по този въпрос в присъствието на председателите на ЕК, на ЕП, на Съвета на ЕС. Още веднъж обясних какво е солидарност и общ икономически интерес на Европа. Имахме разговори с Шолц, Макрон, премиерите на Дания, Швеция, всички държави – имаме тяхната подкрепа. Мисля, че това ще доведе до положителен резултат", добави президентът.

Той каза, че чешкият премиер Петр Фиала се е ангажирал през декември чешкото председателство на Съвета на ЕС да работи по всички процедурни механизми, свързани с приемането на България в Шенген в началото на 2023 г. "Изборите в Нидерландия са през пролетта, но тя вече е сама", допълни Радев.

Относно приетите мерки срещу енергийната криза с решение на Европейския съвет, президентът заяви, че ако дадена държава се чувства "накърнена", то темата ще се върне отново на масата на евролидерите.

ЕП иска да види България и Румъния в Шенген още от 2023 година

Европейският парламент призовава държавите-членки на ЕС да позволят на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространств...

"Нека не говорим в детайли, защото знаете, че държавите имат различни специфики за придобиване на енергоресурси и начините за тяхното използване, трудно се намира пресечна точка. Снощи стояхме до късно, за да намерим общ подход в 2 направления – вземане на решение за съвместно купуване на газ, най-важно е, че това става на доброволен принц. Освен това приехме динамичен ценови коридор при транзакции с газ и таван на цената на газа, използван за ток", обобщи Радев.

"Това са решения на високо политическо ниво. Ще има следващ съвет на министрите на енергетиката, където ще има повече детайли", отбеляза той.

"Ако дадена държава членка се чувства застрашена, че това ще накърни интересите ѝ, темата отново ще се върне в Съвета – тоест, един вид арбитраж на най-високо политическо ниво. Темата е отворена, но най-важното е, че подчертахме най-важните критерии - защитата на домакинствата, на бизнеса, на най-уязвимите, запазване на конкурентоспособността на ЕС", допълни Радев и обеща, че служебното правителство в случая ще работи в интерес на българските граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика