ЕС се организира да поръчва газ заедно, има и съгласие за определен таван на цената

3555
ЕС се организира да поръчва газ заедно, има и съгласие за определен таван на цената
Снимка: iStock

Европейските лидери постигнаха съгласие за общо участие в покупки на газ, но на доброволна база. Това стана ясно от официално съобщение на сайта на Европейския съвет.

Съгласно информацията обаче, има и задължителен елемент. Всички участват заедно за закупуване на количества, покриващи най-малко 15% от обема на газовите хранилища в ЕС.

Ще каже ли Радев "не" на предложенията на ЕС как да се преборим с енергийната криза, предизвикана от Путин?

Всяка държава да поддържа енергийната си автономност и да има възможността да използва оптимално собствените си енергийни ресурси в съ...

"Има общо желание да продължим да работим заедно. Но трябва да разберем, че не страните от ЕС се занимават с покупки на газ, а частни компании. Има възможност за създаване на общо предложение за покупки под формата на картел. Смятам за важно първо да направим това за 15% (от общия внос) и след това ще видим как може да се развие", каза по-рано белгийският премиер Александър де Кроо, с което даде знак, че съгласие ще бъде постигнато, предаде БГНЕС.

Голямата новина от нощта обаче е, че германският канцлер Олаф Шолц е отстъпил от идеята да се налага таван на цената на газа, предаде Financial Times. Не става обаче въпрос за постоянен таван, а за борсов - да се спира търговията с дадена суровина, случая газа, ако в рамките на деня има ръст на цената над определен праг (например ако за ден газът поскъпне с X процента). Такива механизми има за търгуването на доста активи на доста борси по света. Сега механизмът ще действа на най-важния европейски газов хъб - нидерландската борса TTF.

Всъщност, европейските лидери се съгласиха да има "временен динамичен ценови коридор" - това е своеобразния таван. Той представлява механизъм за "временно ограничаване на ръста на цената". Но той ще се прилага при условия, определени от ЕК, като най-важното е да не се застрашава сигурността на доставките. Ще има и механизъм за ограничаване на цената на газа, използван за производство на ток - такъв механизъм работи в Испания и Португалия.

Ще има и нов индекс (бенчмарк) за ценообразуване по отношение на втечнения газ, като работата по бенчмарка трябва да бъде завършена до март, 2023 година.

Росен Христов поиска от ЕК план за енергийната криза, съобразен "с особеностите на страните"

Служебният министър на енергетиката Росен Христов поиска от Европейската комисия да постави ясно приоритетите относно енергийната криза...

Преди това лидерите на ЕС нямаха съгласие за почти нищо от предложените от ЕК мерки за обуздаване на енергийната криза. Относно общото купуване на газ - за момента разбирателството е това да става доброволно и предстои утвърждаване да е задължително участието за общо закупуване на 15% от общия внос в ЕС.

През 2021 година вносът на газ в ЕС от Русия беше около 40% от общото потребявано количество, но в последните седмици вече е паднал до 9%. Вчера, 20 октомври, газовите контракти с доставка през ноември на TTF затвориха при цена от 128,50 евро на мегаватчас, като в течение на деня цената в един момент падна и под 122 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика