Прочитът за комунизма от БСП - имало жертви, но не всички са невинни

5086
Прочитът за комунизма от БСП - имало жертви, но не всички са невинни
Снимка: БГНЕС

Поредица от декларации, често с взаимно изключващи се послания, изчетоха днес депутати от името на парламентарни групи по повод 1-ви февруари - Деня на почит към жертвите на комунистическия режим в началото на извънредното заседание в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Реформатори срещу БСП

БСП не иска обикновени граждани да виждат какви ги е вършила ДС

Фактическо закриване на Комисията по досиетата и специален режим на достъп за определен кръг лица – това на практика предлага БСП...

Първи с оценка излязоха от Реформаторския блок (RB). На този ден преди 71 години е избит голяма част от елита на България след произнасянето на Народния съд - министри, народни представители, лекари, военни, избити и погребани в незнаен гроб, са част от десетките хиляди жертви на терора на БКП, заяви народният представител от РБ Димитър Шишков. 71 години по-късно убийците още не са наказани, дори още не са се разкаяли, но 71 години по-късно паметта още е жива, продължи той. През 2000 година беше приет закон, в който комунистическият режим беше обявен за престъпен, а през 2015 година Народното събрание гласува да отпадне давността за престъпленията, извършени в годините на управление на БКП. Шишков зададе редица въпроси с исторически корен, касаещ жертвите през този период. Според него жертвите преди 9 септември 1944 г. са много по-малко от тези след посочената дата, като назова данни за т.нар. червен терор. Да сведем глава и да помълчим - всеки със своите спомени за близки, приятели и велики български мъже, завършва декларацията на Реформаторите.

Историята не трябва да бъде забравяна, но ние не можем да живеем само с история, заяви от парламентарната трибуна по време на извънредното заседание депутатът от БСП Янаки Стоилов в декларация на парламентарната група на червените. Опитите днешните проблеми на България да бъдат обяснявани главно с това, което е станало и не е станало в предишните десетилетия или в изминалите години звучат като самооправдание от всеки, който иска да намери в тях главното обяснение, продължи той. Днес новата вълна на антикомунизма е по-силна, отколкото преди десетина години, констатира Стоилов - заради опитите на една противоречива дясна политическа формация да намери легитимация по този начин, постоянно занимавайки се с историята. Да, имало е жертви, но не всички жертви са невинни, подчерта депутатът.

Тези въпроси са опит за създаване на нови биографии от хора, които не са показвали съпричастност и желание да се противопоставят на несправедливостите и необоснованите репресии, поясни Янаки Стоилов по отношение на Шишков. И назова какъв тип хора се явяват днес като съдници на историята, като новите „морализатори”.

Отбелязването на такива дати не може да бъде използвано за ново разделение на българския народ, се казва в декларацията на БСП лява България. Ако продължаваме така, тогава у нас ще се наложи да бъдат издигнати два паметника – единият - на глупостта, другият – на подлостта и предателството, заяви Стоилов.

Комунистическото ни минало пак стана повод да се мери с различен аршин

Разгорещен спор относно комунистическото минало на България и паметта за него се разрази между представители на дясното и лявото. Став...

Във Facebook едно от популярните лица на "Протестна мрежа" - Асен Генов, се възмути от сутрешния прочит на лидера на БСП Михаил Миков относно датата 1 февруари. Миков говори пред bTV. Според Генов червеният лидер е излъгал, че Народният съд е организиран с решение на Съюзническата / съветска комисия, както и че всички партии в Отечествения фронт (ОФ), включително БЗНС, са подкрепили мерките. "ОФ и лично Н. Петков искат повече разяснения за функциите на т.нар. Народен съд. Налага се комунистите, по инструкции на Г. Димитров, предавани тайно от Москва по радио "Хр. Ботев", да смекчат позицията си и да продължат терора и изтреблението тайно", казва Генов.

Други декларации

АБВ осъжда вземането на всички невинни жертви, независимо от коя партия, от кое управление и в кой период от нашата история, заяви Георги Кючуков в декларация на ПГ на АБВ. Трябва да почетем всички невинни жертви, независимо кога са дадени- това са хора, загинали без да имат вина, а само по идеологически причини, заради идеите си, подчерта той. Не бива да прокарваме нова разделителна линия в нашето общество, което и без това е разделено, каза Кючуков. Трябва да бъдем толерантни към всички загинали, считат от АБВ.

Единствената цел на тази декларация е паметта, заяви Станислав Анастасов, депутат от ДПС в декларация на ПГ. ДПС се присъединява към болката и с признателност поднася своята почит към близките и жертвите на комунистическия режим и всички други антидемократични режими - в т.ч. тоталитарни, фашистки и националсоциалистически, каза той. Членовете и симпатизантите на ДПС знаят какво е несправедливо и недемократично отношение на собствения си гръб. Недемокрация не се побеждава с агресия, а само с повече демокрация и памет, заяви Станислав Анастасов.

България влиза в инициативата за разследване на престъпленията на комунизма

България и Румъния планират присъединяване към инициативата да се разследват престъпленията на комунизма и да се потърси отговорност от...

От движението се противопоставят и на провеждания всяка година Луков марш. Атанасов се спря и на потребностите на младите хора у нас, които със собствените си очи трябва да видят и помнят. От ДПС се прекланят пред жертвите на тоталитаризма, а депутатът завърши декларацията с думите: само истината ще ни направи свободни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика