Радев: Ако партиите единодушно желаят избори веднага, няма проблем

4956
Радев: Ако партиите единодушно желаят избори веднага, няма проблем
Снимка: БГНЕС

"Ако те са единодушни, че желаят избори веднага, няма проблем - мандатите могат да се извъртят много бързо". Това заяви президентът Румен Радев в изявление пред медиите този четвъртък.

"Българският парламент има да свърши важна работа – този, а не следващият. Има закони, които трябва да се приемат сега, а не през лятото, тогава ще бъде изключително късно. Преди да се говори за третия мандат, дадох достатъчно време и за тези закони и за това партиите да влязат в диалог за съставяне на редовно правителство", допълни президентът и заяви, че "зависи изцяло от партиите" дали ще има бързи избори.

"Демократична България" видели вчера Митрофанова в стола на президента

Вчера на консултацията все едно видяхме седнала руския посланик Елеонора Митрофанова в стола на президента. Това заяви депутатът от "Де...

Радев не каза категорично дали ще наложи вето върху евентуалните спорни промени в Изборния кодекс, ако те минат и на второ четене в Народното събрание. "Още не е ясно какъв ще е изходът по дебатите за изборното законодателство. Едва когато има закон и той дойде при мен, ще реша", каза той.

Следващата седмица Радев ще покани "Български възход" на консултации, а днес трябва да се произнесе за оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Държавният глава атакува и "Продължаваме промяната", след като на пресконференция с ДБ вчера те предложиха шефовете на службите да се назначават и ръководят от изпълнителната власт и без намесата на президента.

"Вчерашната позиция на ПП показа още веднъж, че ръководството на партията все още има проблеми относно законите на Република България. Президентът не участва в ръководството на службите. Когато си обзет от ентусиазъм да променяш нещо, без да го познаваш добре, резултатът може да те отведе в най-неочаквана посока", заяви Радев.

Гюров не каза кой ще е премиер. Имало много хора в ПП и ДБ, които да свършат тази работа

Ако искаме да има правителство, което да върши работа за България, то тогава имат основание да ни подкрепят. Политическите сили са свик...

ОЩЕ: Президентът в атака срещу Петков и Василев: Отново показаха, че имат проблеми със законите

Относно поредното нападение срещу български културен център в Северна Македония - "Цар Борис III" в Охрид - президентът каза, че това е "абсолютно недопустим вандалски акт на агресия в нашата съседка срещу българите".

"Когато имахме огромен натиск да допустем РСМ безусловно да започне преговори за ЕС, на два пъти наложих вето и повдигнах темата за правата на македонските българи пред европейските партньори. Първо тези права трябва да се защитят в Конституцията на страната, едва тогава да има преговори. Тази позиция бе отстоявана до последно от българската дипломация, от мен – виждате колко далновидни сме били тогава", каза Радев.

"Пътят към ЕС минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи, на нашето културно и историческо наследство. Това е единственият начин гражданите на Северна Македония да поемат по пътя, по който многократно са заявявали, че желаят да поемат", допълни президентът.

Без бюджет няма Шенген, еврозона и заеми с добра лихва, смята Асен Василев

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев заяви, че предложението на ПП и "Демократична България" за правителство н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика