Ще си тръгне ли Митрофанова? Викаме нашия посланик в Русия за консултации

6718
Ще си тръгне ли Митрофанова? Викаме нашия посланик в Русия за консултации
Снимка: БГНЕС

Викаме нашия посланик в Русия Атанас Кръстин за консултации. Това каза премиерът Кирил Петков преди срещата на европейските лидери в Брюксел. 

"Оценявам рееакцията на Митрофанова като недипломатична, остра и груба. Ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации. Всички дипломати знаят какво означава това. Би следвало Русия също да извика своя посланик у нас",каза премиерът.

"Обикновено когато едната държава извика за консултации посланика си обратно, би трябвало и другата страна да направи същото. аз мисля, че няма български гражданин, който да се радва, че някой чужд дипломат да обижда българите и българското правителство и ние да сме просто спокойни. Цялото правителство осъжда, независимо кой е този дипломат, да си позволява такива неща. Ние сме държава, която си държи на институциите и подобно поведение е недопустимо от когото и да било", допълни той.

Коалицията стои здраво. България се променя, всички институции работят. Времето работи в посока на изчистване на корупцията в България, каза още той.

България има ясна, откровена и силна позиция за войната в Украйна. Правим всичко възможно, за да подкрепим Украйна, но не чрез военна подкрепа, увери Петков.

"Над 150 военослужещи от Англия ще се присъединят към българската бойна група. В момента говорим и с Италия. В тази кординация показваме една отвореност, една сила, заяви той. От министър Заков разбрах, че нашите военослужещи приветстват това да могат да тренират с техните колеги, които са едни от най-добрите в света" , съобщи премиерът.

Решението на Владимир Путин газа да се плаща в рубли няма да окаже сериозно влияние върху търговията, смята Кирил Петков. Той определи това решение като политическо.

Руското посолство: Посланикът има право на собствена оценка за събитията в приемащата държава

Посолството на Русия в България излезе с изявление във връзка с изказването на българския министър-председател Кирил Петков, че ще има ...

Един от приоритетите ни в Брюксел е да се концентрираме общоевропейски върху намаляването на цената на газа, заяви Петков.

Европейските лидери се събират на среща в Европейския съвет. Те ще обсъдят руската военна агресия срещу Украйна, както и темите за сигурността и отбраната, енергетиката. Лидерите ще обсъдят и варианти за подпомогне на Украйна.

Българската делегация е водена от премиера Кирил Петков. България ще предложи общи покупки на ЕС на природен газ, таван на цените и намаляване на акциза на горивата. В срещата ще участва и американският държавен глава Джо Байдън.

Очаква се основна тема да бъде и решението на Русия държавите, обявени за "неприятелски", да плащат за доставките на природен газ в рубли. Редица страни вече реагирха. Германия например заяви, че това противоречи на склчените договори.

Още: Кирил Петков ще вземе участие на редовното заседание на Европейския съвет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика