Радев посочи най-големите предизвикателства за изборите и новия парламент

904
Радев посочи най-големите предизвикателства за изборите и новия парламент
Снимка: БГНЕС

"Едно от най-важните предизвикателства пред нас като общество е да се проведат не само честни и прозрачни избори, но и да се постигне избирателна активност, която да даде легитимност на новия парламент да излъчи стабилно и устойчиво правителство", коментира президентът Румен Радев пред журналисти в Севлиево. 

"И служебният кабинет, и ЦИК правят всичко възможно да се повиши доверието в изборния процес с детайлна и прозрачна методика за сертифициране и тестване с откритост към всички партии и организации с навременна и пълноценна информационна кампания, с безкомпромисна борба с купения вот. За избирателната активност е критично важно поведението на партиите в тази кампания", каза Радев.

Президентът бе попитан и дали предизборната кампания му се струва вяла на фона на липсата на лидерски дебат. "Това поведение на партиите трябва да насърчава гражданското участие, а не да отблъсква хората. Не личните нападки, не демагогията, а представянето и обединяването около решения, които да ни изведат от кризата, ще създадат условията да се формира стабилно управленско мнозинство и устойчиво правителство", добави още той.

Още: "Булгаргаз" обявява търгове за доставка на втечнен газ, включително за 10-годишен период

Държавният глава спря вниманието си и на темата с газовите доставки. "От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг, без да се знае кой и как определя доставчика и цената. Все въпроси, които вие така и не зададохте. Днес виждате, че "Булгаргаз"обяви за първи път открит търг за доставка на втечнен газ и то три вида: краткосрочен до края на тази година, средносрочен 2023 г. - цялата и дългосрочен за 10 години от началото на 2024 г. Така се прави и така трябва да се прави в бъдеще - открито, прозрачно, равнопоставено към всички възможни доставчици. Само така може да се постигне диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната ни. Да се търси не решение месец за месец, както досега, а стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт. 

Той поздрави правителството за енергичната работа и сключения вчера договор с "Газтрейд" за гарантиране на 1 млрд. кубически метра втечнен газ от терминала в Александруполис.

Радев отчете, че продължават усилията за решаване на най-тежкия проблем, а това е осигуряване на слотове за терминалите до края на тази година. "Много по-добрите шансове за гарантиране и резервиране на тези слотове през пролетта бяха пропилени. Продължават усилията и се надявам, че интерконекторът с Гърция, ще бъде приключен в срок", каза президентът.

На въпрос дали е гарантирана зимата, държавният глава каза, че това зависи много от това дали ще се намерят слотове за втечнен газ. "Тези шансове, когато беше много по-лесно пролетта, са пропилени", добави той.

Още: Президентът ще е домакин на церемонията за старт на интерконектора с Гърция на 1 октомври

Радев коментира и привличането на международни технологични лидери и производства с висока добавена стойност, което променя икономическата среда в България. Той присъстваше на церемонията по разширяване на производствения капацитет на завода на „Хитачи Енерджи България“ в Севлиево. С официалното откриване днес се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод, който е един от най-големите по рода си в Източна Европа.

В приветствието си държавният глава посочи, че е важно в България да има компании, които са се доказали като символ на технологичен прогрес с високи стандарти за качество и зелени политики. „Това допринася за достойното ни място в европейското семейство и за бъдещето ни като модерна държава“, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че с технологичните си решения компанията стимулира развитието на българската икономика в редица важни сектори като индустрия, транспорт, инфраструктура чрез изграждането на интелигентни зелени мрежи за гъвкаво и устойчиво генериране и пренос на електрическа енергия.

„Инвестицията е не само в модерни технологии, но и в човешки капитал, като основна ценност са хората, на които се дава възможност за развитие и обучение“, заяви Румен Радев. Президентът приветства амбициите на световния технологичен лидер да ускори темпото за постигане на въглеродна неутралност чрез нови технологии и цифрова трансформация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика