"Булгаргаз" обявява търгове за доставка на втечнен газ, включително за 10-годишен период

2012
"Булгаргаз" обявява търгове за доставка на втечнен газ, включително за 10-годишен период
Снимка: Actualno.com

"Булгаргаз" ще обяви днес официално търгове за доставка на втечнен природен газ (LNG). Това обяви изпълнителният директор на дружеството Деница Златева на брифинг с министъра на енергетиката Росен Христов.

"Ще обявим търг за доставка на втечнен природен газ за ноември и декември 2022 г., обявяваме годишен търг за LNG за цялата 2023 г. и стартираме процедурата с обявяване на търг за дългосрочни доставки 2024 – 2034 г., с което изпълняваме решението на Министерски съвет от миналата седмица", обяви Златева.

Росен Христов: Получихме отговор от „Газпром", 1/3 от нужните количества трябва да дойде оттам

Българското служебно правителство е получило отговор от руския газов гигант „Газпром“. Това обяви министърът на енергетикат...

Конкретните количества са следните: За ноември - 1,5 млн. мегаватчаса. Очаква се през първата седмица на октомври да приключи търгът и да се изберат доставчиците; За декември – 2 милиона мегаватчаса; Годишният търг за 2023 – 16 млн. мегаватчаса; Дългосрочният търг за 10 години съвпада с годишния резервиран капацитет в Александруполис – по 10,6 млн. мегаватчаса.

"За ноември и декември извън това количество имаме количествата от Азербайджан. Ако осигурим тези количества, би трябвало да осигурим изцяло месечното потребление", обяви още Златева.

Според нея ще има открита процедура, ще участва максимално широк кръг компании, което ще доведе до конкуренция за ценови оферти и най-добри ценови равнища. "Работим за слотове за регазификация за ноември и декември, планираме да участваме на годишния търг за регазификация в Ревитуса, най-вероятно през октомври. Обсъжда се и въпросът с допълнителните слотове за 2023 г. а терминалите за LNG в Турция. Стратегическо решение на правителството беше за 10 600 000 мегаватчаса на строящия се терминал в Александруполис за LNG за период от 10 години – разполагаме с такъв капацитет", заяви тя.

На 1 октомври по интерконектора от Гърция ще потече газ, обеща министърът

На 1 октомври по интерконектора между България и Гърция ще потекат търговски количества природен газ. Това съобщи пред журналисти в гра...

"Търговете, които обявяваме, ще минат през някоко етапа – предварителен подбор на кандидатите, всички заинтересовани търговци трябва да подадат писмо за намерения към „Булгаргаз“ и да отговарят на определени изисквания. Второ – подаване на оферти. Трето – оценка и класиране, които ще се качат в сайта на „Булгаргаз“ в секция Търгове", каза Златева.

Дългосрочният търг, по думите ѝ, е стратегически за постигане на реална диверсификация на източници, както и за гарантиране на газовите доставки за 10 г. напред. "Има предварително запазен 10-годишен капацитет на строящия се терминал в Александруполис. Защо сега? Той ще премине през няколко етапа и ще обхване период от 6 месеца. Оценката и изборът на доставчици ще стане през март 2023 г. Търгът ще стартира в момента, за да имаме достатъчно време за следните етапи – публикуване на първоначална информация (днес), презентация пред всички заинтересовани участници (октомври и ноември), първи етап – изпращане на писмо за намеренията, допускане на кандидатите, изпращане на първоначална оферта, класиране на подадените оферти", обясни Златева. Тя обеща прозрачност, откритост, но и конфиденциалност на изпратените оферти.

"След класирането ще започнем изготвяне на рамково споразумение за покупко-продажба на природен газ. Процесът е дълъг, финалното одобрение предстои да се направи от КЕВР. След класиране на 5-те най-добри оферти ще има преки преговори с класираните участници, за да постигнем по-добри ценови равнища. След като бъде избран участник или участници, ще се сключи рамковото споразумение за 10-годишен период, с което напълно изпълняваме решението на МС от 15 септември 2022 г.", добави тя.

Росен Христов каза, че служебното правителство е фокусирано да осигури доставки на газ минимум до края на отоплителния сезон, в идеалния вариант до края на 2023 г. "В рамките на това организираме търговете. Дългосрочният търг стартираме просто за да дадем добър старт на следващото редовно правителство, „Булгаргаз“ не зависи от смяната на правителствата, те имат дългосрочна стратегия за диверсификация. Това, което обявяваме, е голяма стъпка към диверсификацията", обяви енергийният министър.

Златева отказа да коментира договора с „Газпром“, защото "Булгаргаз" може да е страна и по арбитраж

Ние сме страна по договора и предпочитам тази тема да не я коментираме, защото можем да бъдем страна по арбитраж. Това коментира изпълн...

"Цената за октомври е значително по-ниска от тази за септември благодарение на конкурентните процедури, които направихме", каза той и за пореден път приписа заслугата за това на служебния кабинет, а не на танкерите с втечнен природен газ, договорени от предишното редовно правителство. "Продължаваме по същия път да осигуряваме количества за останалите месеци за 2022 г. и за цялата 2023 г.", обяви Христов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика