Ротация в многонационалната бойна група на НАТО у нас

2472
Ротация в многонационалната бойна група на НАТО у нас
Снимка: Министерство на отбраната

Ротация на италианския военен контингент в състава на многонационалната бойна група, на която България е домакин, беше извършена днес, 10 август.

На полигон "Ново село" се проведе церемония по приемане и предаване на отговорностите на групата с рамкова държава Италия. Досегашният командир на бойната група полковник Андреа Фратичели предаде командването на полковник Микеланджело Дженки.

На тържествения ритуал присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-командирът на Съвместното командване на силите бригаден генерал Христо Ганецовски, заместник-командирът на Съвместното оперативно командване на Италия генерал-лейтенант Никола Ландза де Кристофорис, командирът на многонационалната дивизия „Югоизток“ в Румъния генерал-майор Дорин Тома и други висши офицери от Сухопътните войски на България и Италия, съобщиха от Министерство на отбраната.

ОЩЕ: НАТО може да надгради бойната група в България до бригада с 5000 войници

„Многонационалната бойна група в България показва нашата решимост да защитаваме националните си интереси и споделянето на отговорности за осигуряване на отбраната на територията и населението на Алианса в отговор на всяка агресия. Съвместната подготовка и ученията в подкрепа на предното присъствие на НАТО дават на нашите военни формирования опит, който води до повишени способности и оперативна съвместимост", каза заместник-командирът на Съвместното командване на силите бригаден генерал Христо Ганецовски в обръщението си към военнослужещите.

„Ние високо ценим приноса на всеки от вас. Провеждането на съвместната подготовка на формирования от различни държави за колективна отбрана са голямо предизвикателство за командния състав и военнослужещите и демонстрират техния професионализъм. Трябва да сме заедно и да действаме заедно, като работим за стабилен и сигурен Черноморски регион, защото заедно сме по-силни“, посочи бригаден генерал Ганецовски.

Награди

Със заповед на министъра на отбраната Тодор Тагарев бяха отличени военнослужещи от многонационалната бойна група за професионално изпълнение на поставените задачи, за техния принос към сигурността на Югоизточния фланг на НАТО и към сигурността на България. Наградите връчи заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков. С награден знак „За принос към Министерството на отбраната“ бяха наградени бригаден генерал Паоло Сандри – командир на механизираната бригада „Пинероло“ от състава на Сухопътните войски на Италия и полковник Андрея Фратичели – командир на многонационалната бойна група на НАТО в България. Заместник-командирът на многонационалната бойна група подполковник Велин Кехайов беше отличен с награден знак „За отлична служба“ - II степен за офицери.

Многонационалната бойна група на територията на страната ни следва своята динамика от създаването си през 2022 г. Тя успешно демонстрира способности за осъществяване на командване и управление на многонационални формирования до ниво бригада при водене на отбранителни бойни действия в рамките на учението „Enhanced Vigilance Activity -23“ в края на юни и началото на юли тази година.

Италия прие ролята на рамкова държава на бойната група в България на 17 октомври 2022 г. В бойната група освен Италианската република участват България с маневрена рота и военнослужещи в щаба, САЩ с маневрена рота, Черна гора с лекопехотен взвод, екип от „Военна полиция“ и военнослужещ в щаба, Гърция с противотанков взвод и военнослужещ в щаба, Албания с лекопехотен взвод и военнослужещ в щаба, Северна Македония с лекопехотен взвод и военнослужещ в щаба и Турция с отделение за непосредствена противовъздушна отбрана от пункта си за постоянна дислокация.

ОЩЕ: Бойната група на НАТО в България потвърди постигнатите пълни оперативни способности

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика