СДС ще подкрепи френското предложение за Северна Македония

1088
СДС ще подкрепи френското предложение за Северна Македония
Снимка: iStock

СДС обяви, че ще подкрепи т.нар. френско предложение за вдигане на българското вето за начало на разговорите за еврочленство на Северна Македония. Това се случи, след като парламентарните им партньори от ГЕРБ вчера също обявиха, че биха подкрепили формулата на френското председателство.

"Съюзът на демократичните сили е партията, чието правителство - с премиер Филип Димитров, и президент - д-р Желю Желев, първи признаха независимостта на Северна Македония преди 30 години. Ние винаги сме вярвали, че Северна Македония трябва да бъде в обединена Европа, защото Балканите са гореща геостратегическа зона и е важно повече държави да са част от демократичния свят", съобщиха от пресцентъра на СДС.

"За съжаление, в РСМ се забелязват настроения, които ни разколебаха дали са готови да бъдат част от ЕС. Езикът на омразата, непризнаването на българската общност, изкривяването на историята и тежките думи не са приемливи за нас и националния ни интерес. Затова многократно изразявахме остри позиции срещу приемането на РСМ в ЕС без изпълнение на важните за нас условия", се казва още в съобщението им.

Руската агресия в Украйна обаче рязко промени световната картина и на Балканите сме особено внимателни и притеснени от това, което се случва, отбелязват от СДС. "И днес, повече от всякога, разширяването на европейското семейство в нашия регион е важна стъпка към пресичането на интересите на Кремъл. Като отговорна партия, най-старата с евроатлантическа ориентация в България, сме длъжни да отчетем новите реалности и да не допуснем тези интереси да получат благодатна почва при наши съседи", казват от формацията.

Въпреки резервите си към политиката на РСМ, те подкрепят френското предложение, в което са залегнали механизми, даващи възможност за преустановяване на преговорите. СДС заявява, че ще наблюдава внимателно преговорния процес след започването му и ще прояви "безкомпромисност", ако не се спазват клаузите на споразумението.

"Като демократична дясна партия, не можем по темата Северна Македония да застанем в един отбор с най-стария ни идеологически противник - БСП, и другите прокремълски партии в България", обявяват от СДС.

Припомняме, че вчера - преди успешния вот на недоверие - кабинетът на Кирил Петков отхвърли предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов първо Министерски съвет да обяви решение по френското предложение, след което то да бъде гласувано в Народното събрание. Правителството заяви, че ще отстоява позицията си - а именно парламентът да реши как ще се действа по темата с ветото над РСМ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com