Френското предложение за РСМ дойде - какво пише в него?

25060
Френското предложение за РСМ дойде - какво пише в него?
Снимка: iStock/Guliver

Дългоочакваното предложение на френското председателство, свързано с ветото за Република Северна Македония, за което се говори от три дни, е постъпило в Комисията по външна политика в Народното събрание. Това потвърдиха пред БТА от пресцентъра на парламента.

Вчера началникът на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова каза, че с решение на Министерския съвет са задължили всички органи на изпълнителната власт, когато има ново предложение за Република Северна Македония, незабавно да го входират в Комисията по външна политика на Народното събрание.

Вархеи: Преговорите за българското вето за Северна Македония са в задънена улица

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей заяви днес в Брюксел, че преговорите за свалянето на българското вето върху Северна Македо...

В документа, изпратен от Френското председателство до председателя на Комисията по външна политика Венцислава Любенова, е записано, че "преговорите за присъединяване предвиждат специално внимание да се обърне на защитата и недискриминационното отношение към граждани от малцинствените групи и общности в Северна Македония". За да се гарантира това, напредъкът по този въпрос ще бъде следен внимателно от Комисията, която ще изготвя доклади за Съвета, предава БНР. Подчертано е, че ЕС отбелязва намеренията на България и Северна Македония да направят едностранна декларация относно македонския език.

Наред с изискванията за прилагането на важни реформи и законови промени за приемане на Северна Македония в Евросъюза - като съдебна реформа и борба срещу корупцията и организираната престъпност, е поставена и борбата срещу речта на омразата и дискриминацията. В преговорната рамка е включено изискването за постигане на конкретни резултати и добросъвестно прилагане на двустранни споразумения, включително Договора за добросъседство с България от 2017-а и Декларацията от София от май 2018-а.

Македонският премиер се оплака, че Слави Трифонов използвал Северна Македония за свои политически цели

Северна Македония ще трябва да приеме с приобщаващ процес План за действие, посветен на защитата на правата на малцинствата, в сферите недискриминация, борба срещу речта на омразата, образование, създаване на ефективни мерки, механизми за докладване и определяне на отговорни институции. Прилагането на тази пътна карта и План за действие ще бъде постоянно следено и редовно обсъждано на Междуправителствените конференции по време на процеса по присъденяване.

Ковачевски: Не сме получили френско предложение за премахване на ветото

Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски заяви, че към момента не са получили френско предложение, к...

Вчера посланик Флоранс Рубин проведе среща с депутатите от Групата за приятелство с Франция в Народното събрание. На тази среща документът е бил обсъждан. Обсъждано е било и дали управляващите имат необходимото мнозинство, за да го приемат. По-късно съпредседателят на ДБ Христо Иванов разясни в кулоарите на парламента, че за България би било успех, ако Скопие се съгласи да приеме българските условия и ЕС стане гарант за изпълнението им.

В сряда Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония, различни от досегашната българска позиция, да бъдат одобрявани от Народното събрание. Преди седмица именно тази тема се превърна в причина за напускането на ИТН на управляващата коалиция, а лидерът на партията Слави Трифонов окачестви действията на премиера Кирил Петков като национално предателство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Редом до поразените рафинерии: Ударен е и руски военен завод в Липецк (ВИДЕО)

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа