Шишков: Строителят забави работата по интерконектора с Гърция

4367
Шишков: Строителят забави работата по интерконектора с Гърция
Снимка: Actualno.com

Част от ангажиментите, които строителят на интерконектора с Гърция е поел, не са били завършени в определения срок - 6-7 септември. Това обяви регионалният министър Иван Шишков на брифинг след среща с участниците в строежа на междусистемната газова връзка.

Той добави, че гръцката фирма AVAX е обещала да изпълни въпросните ангажименти до неделя вечерта - 11 септември.

"Част от ангажиментите, които бяха за вторник и сряда, не са завършени. Имахме остър разговор със строителя, пое ангажимент до неделя вечер първият етап на проекта да е готов. В понеделник в 11:30 ч. отново ще направя проверка, надявам се да видя завършен първия етап. Мога да кажа, че строителният надзор е предоставил почти всички документи, строителят – не. Забелязвам, че не действат в нужното темпо", каза Шишков.

На въпрос кое точно не е завършено, той отговори: "Миналия път имаха да монтират един вентилатор в едно от помещенията. Монтажът се налагаше за спазване на противопожарната норма. Пожарната им предложи възможност за монтиране на вентилатор, защото в Стара Загора и Хасково го има този проблем. На едното място са монтирани, на другото – не. Не ми дадоха обяснение защо не са го довършили".

Министър Шишков: Ще дадем пари за селата в Карловско след наводненията, доволен съм от интерконектора

Абсолютно всички институции помагат на бедстващите села в Карловско. От Министерство на регионалното развитие се включиха "Автомагистра...

Другият проблем бил свързан с противопожарния резервоар в Стара Загора, който последно не бил пълен с вода, защото имало теч. Днес на Шишков му било обяснено, че е извършена хидроизолация. Той каза, че тази задача трябва да се свърши, когато е технологично възможно.

"Изненада ме, че такива дребни забележки и дребни проблеми, които можеха да ги свършат за 2-3 дни, не са ги свършили. Не мисля, че работят достатъчно интензивно, но получих уверение, че до неделя ще бъде готово. До неделя и пътят – асфалтовата връзка към обекта в Хасково – ще бъде готов", добави министърът.

Той води разговори с всички общини за кадастъра и се надява до утре да приключи и тази тема. "Утре от 10 ч. строителят ще е при областния управител на Кърджали, защото още има становища с неясен текст, областният на Кърджали ще обиколи тези общини, за да решим и този въпрос – също до края на седмицата", каза Шишков.

По думите му - проектантът има готовност, когато строителят завърши проекта, да внесе документи за одобрение и подписване на Акт 15. "Строителят от средата на другата седмица да завърши всички актове и протоколи, които са негов ангажимент", разпоредил е министърът.

Акт 15 значи, че обектът се предава от строителя на инвеститора. "Надявам се надзорът да помогне на строителя - който среща затруднения - за да приключим обекта. Другата седмица можем да очакваме завършено строителство, надявам се да има Акт 15, но това няма да зависи от държавната администрация. Това, което ще зависи от държавната администрация, е вследствие на завършеното строителство и ще бъде направено", каза Шишков.

Шишков: Газовата връзка с Гърция може да е готова до 10-15 септември според строителя

Има напредък в строителството на интерконектора Гърция– България. Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благо...

Поискал е и незабавно да бъдат направени 72-часови проби, които не са правени досега. Според него това е задължение на инвеститорската фирма.

"На строителя казах, че ако до 3 дни не представи протоколи, ДНСК ще се задейства", допълни той.

Попитан има ли политическа интрига в това недовършване на интерконектора, или има икономическа закачка, за да доплатим още нещо, той отговори: "МРРБ не е инвеститор, не мога да коментирам за икономическите отношения между строител, инвеститор и държава. МРРБ влезе в този строеж, за да помага и да е активна страна. Станахме втори надзор на строителя. Не виждам и никаква политика, освен че е национална отговорност за всички да се завърши този проект. Изборите за мен нямат никакво отношение като министър, който се занимава с въвеждане на проекта в експлоатация".

По-рано този месец регионалният министър вече заяви, че се очаква строителят да завърши интерконектора до 10-15 септември. На 11 август компанията ICGB, която развива проекта, входира в МРРБ актуализирано предложение за въвеждане на етапност на изпълнение на оставащите дейности до старт на търговската експлоатация на съоръжението. Още тогава бе съобщено, че всички основни строителни дейности по реализация на проекта са завършени от AVAX – гръцката фирма, която изпълнява договора за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на газопровода.

ОЩЕ: Шишков: До края на септември ще потече газ по интерконектора с Гърция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика