Ще разпитват ли утре шефовете на Булгартансгаз, Автомагистрали, АПИ и министри за управлението им?

5149
Ще разпитват ли утре шефовете на Булгартансгаз, Автомагистрали, АПИ и министри за управлението им?
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Парламентарната комисия по ревизията вика на изслушване утре шефовете на Булгартрансгаз, Автомагистрали и АПИ, заедно с ресорните им министри съответно от 16 и от 17 часа. Дали и кога ще се явят пред комисията, обаче още не може да се прогнозира, тъй като се очертава утре напрегнат пленарен ден, който може да бъде удължен. В такъв случай, изслушванията трябва да започнат 15 минути след приключването на работата на депутатите в пленарна зала.

Ако се стигне до изслушване, извиканите шефовете на държавни мастодонти и техните ресорни министри в оставка ще трябва да докладват кога и по какъв начин смятат да изпълнят задължението, което имат да отговорят на въпросите на комисията и второ – ще отговарят на въпроси по същество от наличната публична информация за дейността на дружествата и парламентарни питания.

До решението се стигна след разправия в комисията за петъчната визита на Мая Манолова и колеги в газовото дружеството.

Дани Каназирева от ГЕРБ упрекна председателя на комисията Мая Манолова, че е злоупотребила с поста си, отивайки в дружеството. "В петък целият този цирк беше предизборен", подчерта тя и упрекна Манолова, че комисията по ревизията й е нужна за да мине 4-процентовата бариера на предстоящите извънредни избори.

Скандал на комисията по ревизия: Мая Манолова и ГЕРБ в сблъсък заради "Булгартрансгаз"

"На какво основание от правилата, предложени от вас, в качеството си на председател ли нахлухте в държавно предприятие? Такова решение ...

Неграмотно сте си задала въпроса, щом са ви казали, че трябва да ви изпратят 800 000 страници – имаме неорганизираност и некомпетентност и резултатът ще е нулев, предупреди Тома Биков от ГЕРБ.

На свой ред Манолова контрира, че разходването на 3 милиарда лева на българските данъкоплатци не е предизборна тема и посочи смущаващи данни за управлението на газовото дружество. 

"От истеричния начин, по който бранят Булгартрансгаз и шиканирането на дейността на комисията разбираме колко сме били прави", заяви тя и добави, че изпълнявайки препоръката на министъра и заравяйки се на сайта на дружеството са открили много притеснителни неща. Като пример Манолова посочи анекса от септември мин. г., с който са предоговорили основния договор и са ощетили фиска с 280 милиона лева. "Там са показани договорите с подизпълнителите, а изпълнителят е декларирал, че няма да ползва подизпълнители, но е ползвал 8 такава, три от които са част от конкурентите му в обществената поръчка", подчерта тя. "И това са изключително и само чужди фирми", добави Манолова. "ЗОП е тежко нарушен, процедурата е тежко нарушена", категорична е тя.

Председателят на комисията обясни, че петъчната визита е била по покана на изпълнителния директор на дружеството за уточняване на начина, по който ще представят исканата информация и припомни, че нормативната уредба изисква всички институции и публични дружества да оказват съдействие на народните представители.

Манолова отбеляза още, по повод изтъкнатия в петък технически проблем на Булгартрансгаз да сканира в срок 800 000 страници, че очевидно не е решен, позовавайки се на днешно писмо от дружеството, в което се посочва, че изискваната информация надхвърляла 1 млн. страници и че дружеството чакало разрешение от принципала - енергийния министър в оставка. "Чакаме министърът на енергетиката да разреши на изпълнителния директор на Булгартрансгаз да изпълни закона. Държавата в момента не знам каква е премиерска ли, диктаторска или каква република", коментира Манолова. 

Държавни фирми саботират работата на комисията по ревизията в парламента

Големи държавни дружества, попаднали във фокуса на проверките на оглавяваната от Мая Манолова парламентарна комисия по ревизията, отказ...

Председателят на комисията информира още, че и Монтажи ЕАД не се ангажират кога ще дадат исканата информация, а от ДП за "Управление и стопанисване на язовирите" вече са изпратили на комисията информация на електронен носител, с която отговарят на част от поставените въпроси. Малко преди днешното заседание бил получен отговор и от финансовото министерство с два листа информация по зададените въпроси, включително постановленията на правителството за последните 4 години за изразходване на публични средства.

Постъпили са 46 сигнала за корупционни практики, съобщи още Манолова и заяви, че всички ще бъдат изпратени на компетентните органи в края на работата на временната комисия по ревизията.

Към списъка на проверяваните обекти да бъдат включени АЕЦ Белене и НЕК ЕАД предложи по време на заседанието Борислав Сандов от "Демократична България", а от "Има такъв народ" информираха за сигнал за корупция в Еелектроенергийния системен оператор ЕСО и предложиха ръководството му също да бъде извикано на изслушване. "Сигналите ще изпратим всички, и този за ЕСО, на компетентните органи", увери Манолова. 

В хода на дискусията бе предложено комисията за се занимае и с "Булгартабак", също на изслушванията да могат да бъдат отправяни въпроси и от разследващи журналисти.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика