Скандал на комисията по ревизия: Мая Манолова и ГЕРБ в сблъсък заради "Булгартрансгаз"

8011
Скандал на комисията по ревизия: Мая Манолова и ГЕРБ в сблъсък заради "Булгартрансгаз"
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"На какво основание от правилата, предложени от вас, в качеството си на председател ли нахлухте в държавно предприятие? Такова решение ние не бяхме взели на заседанието на първата комисия.

Видяхме ви в социалните мрежи в 16 часа в петък с отделни членове на комисията, но не бяхме уведомени както е по правилата писмено и един ден предварително, на какво правно основание бяхте там - в качеството си на председател или на народен представител?".

Манолова няма да подава оставка от комисията по ревизията

Мая Манолова няма намерение да подава оставка от парламентарната комисия по ревизия, защото не счита че "Бойко-разбойко", както се изра...

Този въпрос отправи депутатът от ГЕРБ Дани Каназирева към председателката на комисията Мая Манолова, която направи изненадваща инспекция на държавния газов оператор "Булгартрансгаз", за да иска дружеството да предостави пълната документация по строежа на газопровода "Турски поток"

"Освен писмо, което е пуснато на сайта на секретарката, за което стана дума в петък по време на срещата ни с изпълнителния директор и министъра на енергетиката, бяхме уверени, че такава информация ще бъде изпратена в надлежно писмо.

В петък изпълнителният директор се беше свързал със секретариата на комисията, по негово изявление, е ставало дума за между 150 и 300 000 страници. Той е поискал среща, кореспонденцията ни минаваше през секретариата. Помолих да се уточни час на срещата, която той поиска. В разговора присъстваха и колеги от комисията.

Ние имахме покана за среща от изпълнителния директор, за да уточним начина, по който ще ни бъде предоставена информацията. Обадих се на колегата Божанков. По един представител от група, сформирахме се, разговорите с г-н Цонев и с г-жа Каназирева ги проведох в присъствието на двама колеги.

Г-н Цонев каза, че има ангажименти. Номерът, с който разполагахме на г-н Манев, не успяхме да се свържем. Чухме с г-жа Каназирева, уведомих я за срещата, ето, колегите са тук, вие обяснихте, че пътувате за Пловдив и ми казахте, че телефонът на г-н Манев и изключен. За всички неуредени ситуации действат нормите на Конституцията и правилника на Народното събрание. Тази комисия е избрана с решение на Народното събрание, тя е временна анкетна. В каквото качество сме били там, вие решете. Ние сме народни представители и институциите, гражданите, организациите са длъжни да ни оказват съдействие", обясни Манолова.

Комисията по ревизията на управлението започна работа, Манолова обеща да няма имитация на дейност

Комисията за ревизия на управлението започна работа. Тя ще установява има ли злоупотреби и нарушения при изразходването на средствата о...

Депутатът Маноил Манов от ГЕРБ обаче й опонира, че такова писмо вече е изпратено с днешна дата 27 април. "Такова писмо е пристигнало и ние не сме информирани като комисия", закова я Манев. Тоя заяви, че тя най-вероятно го укрива нарочно. Манолова пък поиска проверка на твърдението му.

"Категорично вие злоупотребихте с поста си! Единственото ни настояване беше всичко да се случва обективно и по приетите и предложени от вас правила. Ясно е, че в петък този целият цирк беше предизборен и никакви оправдания не могат да оправдаят това, което се случи и липсата ни на тази среща. Не са ми ясни политическите игри, аз съм нов народен представител, които тука вършите, но вас ви разбирам - тази комисия ви е нужна, за да минете четирите процента на следващите избори", нападна я Дани Каназирева.

Съпартиецът на Манолова Драгомир Ушанков заяви, че всеки народен представител има правото да влиза в държавни институции.

"Много сте се разгорещила, г-жо Манолова и това възпрепятства работата на комисията. Вие започнахте да обсъждате работата на дружеството без да сте поканила човек тук, който да отговори на внушенията ви. Превръщаме с в летящ цирк. Каква информация добихте, за да я докладвате пред нас? Какъв е резултатът от нашата проверка? Тази среща техническа ли беше или е била форма на проверка?

Ако сте били на проверка мен никой не ме е уведомил, аз съм член. Не може да решавате пътьом технически въпрос едно изнесено заседание на полукомисия. Аз не получих никаква информация, проверете ми телефона и мейла. Ако това, което се случи в петък, е правило на тази комисия, давайте да ходим и да правим тези циркове, да се пускаме във Фейсбук.

Манолова: Булгартрансгаз да предостави документите за проверка на Турски поток (ВИДЕО)

Председателят на парламентарната анкетна комисия по ревизия на предишното управление Мая Манолова и още четирима от членовете на комиси...

Няма диктатура на парламента, на изпълнителната власт и на съдебната власт, объркали сте се нещо. Това се случва с процедури, не с обаждания по телефона и някакви импровизации. Половин час се занимаваме с една изява на творчество, вместо да се занимаваме по същество.

Тук не сме трибунал, по каналния ред поканете хората и те да отговарят на нашите въпроси. Всичко друго е уронване престижа на парламента. На всичко отгоре сте си задали и въпроса неграмотно, а не сега да се чудите къде да съхранявате 800 000 страници. Резултатът от тази комисия ще бъде нулев, ние ще преседим тук, за да се наслаждаваме на вашия талант", обърна се към Манолова Тома Биков от ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Радев: Подкрепяме евроинтеграцията на Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика