Скриха Бойко Борисов и от изслушване за ваксините за COVID-19

9068
Скриха Бойко Борисов и от изслушване за ваксините за COVID-19
Снимка: БГНЕС

За пореден път управляващите партии ГЕРБ и "Обединени патриоти" отказаха изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента. Този път искането на БСП бе министър-председателят да даде информация за закупуването на ваксини срещу COVID-19 от Европейския съюз (ЕС).

По-късно днес депутатите ще гласуват участието на България в закупуването на ваксини за ЕС. Параметрите по поръчката ще бъдат представени от здравния министър Костадин Ангелов.

COVID ваксините и потребителските кредити във фокуса на депутатите днес

На пленарното заседание в четвъртък депутатите ще обсъдят отново поправката в Закона за потребителските кредити (ЗПК), даващи възможнос...

Резултатът от гласуването предизвика сериозен скандал в парламента, след като народните представители от БСП изразиха бурно недоволството си.

"За никого няма да е новина, че Борисов системно погазва принципите на държавността. Той последователно е неглижирал НС.

Днес иска от нас народните представители да му подпишем празен чек за купуването на ваксини и ваксинирането за COVID-19", каза след отхвърлянето на искането лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Ние искаме да гласуваме информирано, аргументирано и с грижа за хората. Защо искахме министър-председателят да дойде? А не здравният, не ни го пращайте. Няма нужда от него. Министър-председателят е единственият, който знае за същността, последователността, обсъжданите решения и вземаните решения в ЕК", допълни още лидерът на БСП.

Тя попита какви ваксини са договорени, на какви цени, безплатни, платени, незадължителни. "Тези въпроси не ги поставяме ние, поставя ги българското общество".

Ангелов разкри кога ще е достъпна коронавирусна ваксина в България и коя ще е

По предварителни данни първата ваксина за коронавирус, която очакваме да дойде в България, е тази на „Пфайзер“, вероятно пр...

"Знаете, че обществото ни е разделено относно COVID -19 и ваксините. Единственият начин да дадем спокойствие е да гарантираме информираност и прозрачност. Това е нашето задължение днес, а не просто да натискате едни копчета без да знаете за какво гласувате", каза още Нинова.

Вашето желание да видите Борисов може да бъде обект на дълго психологическо изследване, обърна се председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова към лидера на левицата.

"Борисов отговаря за общата политика. Имах право да не вкарам точката за изслушването на Борисов за ваксината, но го направих", заяви от своя страна председателят на НС Цвета Караянчева.

Последва поредица от процедури по начина на водене от страна на депутати от БСП с обвинения към премиера и председателя на НС, повечето от които бяха заглушавани от Цвета Караянчева.

"Има ли тема, по която премиерът въобще да е компетентен - за ваксините според вас не е, за Северна Македония не е, за какво е?", попита депутатът от БСП Александър Симов. Колегата му Георги Свиленски предположи, че може да го извикат за спирането на футболните мачове в Европа.

Ваксинацията срещу коронавирус противопоказна при тежки алергии

Тежките форми на алергии, както и злокачествените заболявания и новообразувания, острите инфекциозни заболявания, неинфекциозните и хро...

Последният път, когато Бойко Борисов е бил в парламента, е през април т.г., след като БСП на няколко пъти се опита да го извика да даде информация за кризата с коронавируса и икономическите мерки.

В последните месеци управляващите отказват да извикат премиера на изслушване за предстоящата водна криза, за преговорите със Северна Македония, за сделката за изтребителите и др.

Още: От първо лице: Какви са страничните ефекти от ваксините срещу коронавирус?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика