От първо лице: Какви са страничните ефекти от ваксините срещу коронавирус?

15285
От първо лице: Какви са страничните ефекти от ваксините срещу коронавирус?
Снимка: iStock/Guliver

Ваксините срещу коронавируса стават все по-напреднали и в последните етапи на техните клинични изпитания с доброволци. Този процес е последният, преди да получат одобрение и да се пристъпи към масова ваксинация срещу вируса. Но ваксината не се понася леко от организма според някои от доброволците. Някои от страничните ефекти причиняват доста страдания, коментира dariknews.bg.

Изпитанията от фаза 3 са последната стъпка, необходима за одобряване на ваксините за разпространение. Най-малко 41 ваксини се подлагат на изпитания върху хора по целия свят, но само четири са големите компании, от които се чакат резултати в САЩ след трета фаза: от Moderna, Pfizer, AstraZeneca и Johnson&Johnson. Американските медици се надяват да имат безопасна и ефективна ваксина до края на 2020 г. Оказва се, обаче, че антидотите на Moderna и Pfizer причиняват странични ефекти у някои от доброволците.

Добри новини за българската ваксина срещу COVID-19, изглежда селенът оказва влияние върху вируса

Стана ясно и, че прототипът на българска ваксина срещу COVID-19 ще е готов до Нова година и след това ще може да се мине на клинични из...

Телевизионният канал CNBC разговаря с петима доброволци, получили дози от една от двете ваксини, които описват тези симптоми. Повечето от тях са изтръпване, треска и главоболие, но също болки в тялото и изтощение. Първият доброволец – 44-годишен мъж, получил замаяност след първата инжекция на Moderna на 18 август, станало му студено, температурата му била ниска. Втората доза получил на 15 септември и осем часа по-късно тя му причинила висока температура, треска, студени тръпки, силно главоболие и задух. На 12-ия час състоянието му започва да се нормализира и той започна да се възстановява.

50-годишна жена пък първо изпитва тежко главоболие, но без висока температура след началната доза на Moderna. „Претърпях тежка мигрена, която в продължение на един ден ме остави изтощена и неспособна да се концентрирам. Събудих се на следващия ден, като се почувствах по-добре след прием на Excedrin, но мисля, че Moderna може би трябва да предупредят пациентите да си вземат почивен ден след втора доза “, препоръча тя. „Хората трябва да се стегнат, първата доза не е кой знае какво. Но втората доза определено ще ви нокаутира за един ден. След втората доза трябва да има почивен ден", предупреждава жената.

"Надявам се, ваксината да проработи, но също така трябва да има ясно обяснение на страничните ефекти“, надява се доброволката. Други доброволци, изпитали ваксината, също добавят: "Въпреки че усещанията не са приятни, това си струва, ако ни предпазва от коронавируса“. 20-годишен участник също изпитва гадене след първата доза, но по-късно следват студени тръпки и треска. Той моментално информира за тези симптоми Moderna чрез приложение, те му отговарят незабавно по телефона. „Но извън това, беше добре“, каза младежът.

Един участник в изпитанието на Pfizer изпитва силна болка в ръката си: "Така бях цялата нощ след първата доза поради болката от инжекцията." Той има също грипоподобни симптоми като втрисане, каквито изпитаха също доброволците от Moderna. Но въпреки неприятните усещания след дозата, той добавя: „Ако бъде одобрена, смятам, че много хора трябва да получат ваксината и се надявам, че още преди инжектирането всички да са наясно със страничните ефекти от нея“, каза той.

Тайнствените болести на ваксината на AstraZeneca предизвикват все повече въпроси

Докато здравните власти в САЩ се чудят трябва ли AstraZeneca да възобнови клиничните изпитания на ваксината срещу коронавируса ост...

По повод страничните ефекти, говорителката на Pfizer Джерика Питс предупреди: "Треска с кратка продължителност, предимно лека до умерена интензивност, може да се очаква при малък брой от пациентите получателите на BNT162b2 30mcg. Безопасността и поносимостта към нашата на доброволците се наблюдава непрекъснато от квалифициран персонал на Pfizer и от независима комисия за външен мониторинг на данни, която има достъп до всички данни“, подчерта тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка