Станишев: Време е да кажем честно какво предстои и да включим младите хора на България в този разговор (СНИМКИ)

1493
Станишев: Време е да кажем честно какво предстои и да включим младите хора на България в този разговор (СНИМКИ)
Снимка: Фондация "Фридрих Еберт"

"Можем да опитаме да се скрием, да се противопоставим на диктатурата на технологиите, на форматирането на нашите мисли и поведение. Да последваме примера на героите от „451° по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри – да избягаме в пустошта и да станем пазители на книжното знание, емоциите и човечността. Истината е, че малцина биха го сторили."

Това заяви в своя реч евродепутатът от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Сергей Станишев. Той е сред организаторите на дискусията "Цената на личния преход – зелен, дигитален, демографски", което е тема на третото издание на Форума за прогресивни леви решения. Събитието е организирано от левите евродепутати, Фондация "Фридрих Еберт – България" и Институтът за социална интеграция.

"Живеем в шумни времена. Днес заглавията в чуждестранните медии са: "Защо не трябва да се пенсионираме?", "Да живеем до 120 вече е възможна перспектива", започваме да си мислим, че е възможен вечен живот. Преди години гледахме Киану Рийвс в „Матрицата“ в захлас и с известно недоверие, а сега ChatGPT отговаря на мейлите ни и пише прочувствени картички. Само преди 25-30 години интернетът беше ограничен, а мобилният телефон – рядкост. Днес сме като болни и недееспособни в работата си, ако смартфонът ни блокира или го загубим. Като че ли целият ни живот е събран в него – снимки, спомени, документи, общуване. Само преди два дни съобщиха, че компанията на Илън Мъск е имплантирала чип в мозъка на човек", разказа Станишев.

Още: Евродепутатът Петър Витанов: Искам да съм част от голяма политическа алтернатива в България (ВИДЕО)

По думите му плашещи или не, трансформациите вече се случват: "Всичко това е плашещо и вдъхновяващо. Но най-вече е реалност, а не фантазия. Затова, когато говорим за преходи, трансформации, трябва да сме наясно – те не предстоят, те вече се случват. И естественият въпрос е: какво да направим?".

Сред участниците в събитието са Сергей СтанишевПетър Витанов, Цветелина Пенкова, Елена Йончева и Иво Христов, както и редица национални и международни експерти. По думите им в тези динамични времена "прекаленото количество информация, фалшивите новини и усилващите се гласове на популистите заглушават отговорните призиви на науката, институциите и международните организации".

"Вместо да се преобразяваме в герои от научно-фантастичен роман, нека се погледнем действителността. В света в момента се случват три големи трансформации – зелена, дигитална и демографска. Обвързани помежду си, те в голяма степен ще определят бъдещето на човечеството. Готовността за тях ще се превърне в конкурентно предимство за държавите, икономиките и обществата ни. Искаме или не – те са тук и ще променят страните, средата и живота ни. По-добре е да ги приемем и да се подготвим за тях, защото отлагането им във времето ще струва в пъти по-скъпо на всички нас, но най-вече на следващите поколения. Време е честно да кажем какво предстои. И да изискваме неотложни действия", каза Станишев.

Още: "Да превърнем демографията в национална цел": Станишев настоя за нов ресорен вицепремиер в следващия кабинет

Левите в контекста на глобализацията

"Левицата по природа е действена, активна – никога не се е изправяла срещу прогреса и технологичните революции. Но винаги е отстоявала ясните човешки императиви – човечност, свобода, справедливост", обясни бившият премиер и председател на БСП.

"Не можем просто да приемем технологичния прогрес и огромния брой придобивки, които правят живота ни безкрайно комфортен, дълъг и качествен. Мисия на лявото, на социалистите днес и да съчетаем технологичния прогрес със социалния. Да отговорим на страховете на хората, да ги предпазим и да им дадем сигурност и перспектива за бъдещето – за нашето и за следващите поколения", каза Станишев.

Още: Евродепутатът Петър Витанов: Искам да съм част от голяма политическа алтернатива в България (ВИДЕО)

Промени? Не, мерси

По думите на Станишев българинът има тъжен опит от прехода от планова към пазарна икономика и от еднопартийна система към демокрация.

"Козината ни настръхва и естествената ни реакция на всеки нов преход е "А, не, мерси!". Само че няма къде да се скрием, тези преходи ни застигат. Въпросът е, ще позволим ли да се случат хаотично, водени единствено от по-високите печалби или този път поне ще опитаме да ги направим смислено и по-организирано? Възможно ли е? Е, ако не опитаме, няма да разберем. Проблемът е, че у нас политиците говорят повърхностно и рядко обясняват случващото се. Като правило, европейските политики се представят като приумици на анонимни чиновници в Брюксел, водени от либералната идеология и интересите на „големите играчи“. Трябва да признаем, това е огромно поле за популистки движения и заиграване със страховете на хората", обясни още той.

Още: Евродепутат посочи причината за емиграция на младите българи и предложи спешни мерки

"Всеки преход носи възможности. Всъщност, наред с рисковете, новите технологични революции носят със себе си шанс. През 2012 г. България се изкачи до първото място по най-добър достъп до интернет в света, а Корея остана на трето! Така страната ни успя да се възползва от изоставането си и да направи огромен скок, прескачайки години и средства. Подобно нещо нашата IT индустрия, чиито приходи за миналата година стигнаха 8 млрд. лв., може да направи с дигитализацията и въвеждането на изкуствения интелект", каза още Станишев.

Младите и новия свят

Въпросът днес не е дали ще има работни места в хода на тези икономически трансформации, а дали ще имаме достатъчно квалифицирана работна ръка за техните нужди, каза евродепутатът.

"През юни предстоят избори за ЕП. И някои от политическите сили ще чертаят черни сценарии, ще говорят за обедняване, за затваряне на работни места, за неравенства. Затова ще кажа много ясно: цената на личния преход на всеки от нас ще е в пъти по-висока, ако не предприемем мерки веднага. Ако нямаме стратегия къде искаме да стигнем като държава. Ако не използваме изоставането си, за да прескочим по-напред в бъдещето", подчерта той.

Още: Еврокомисията настоява България да предостави евтини жилища за младите хора

По думите му само чрез отворен, ориентиран към хората разговор, с общи усилия можем да очертаем посоките на адекватни и ефективни политики, които да дадат сигурност и перспектива на страната ни. "Нека въвлечем в този разговор и младите хора на България. Така ще имаме шанс да изоставим аналоговото мислене и да видим голямата картина. Това е шансът ни младите да останат. Аз бих събскрайбнал за това, а вие?", попита риторично той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика