Евродепутат посочи причината за емиграция на младите българи и предложи спешни мерки

3024
Евродепутат посочи причината за емиграция на младите българи и предложи спешни мерки
Снимка: Студентски клуб на политолога

"Привнасянето на работна ръка е нормален икономически процес, който протича в редица европейски държави. Друг тип решение е повишаването на квалификацията - динамичният пазар на труда изисква преквалификация и адаптация".

Това обяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова по време на глобалния ляв форум на тема "Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата". Той е организиран именно от българските европейски социалистически депутати.

На въпрос защо младите хора напускат страната, Пенкова подчерта, че те са по-склонни да поемат множество рискове от гледна точка на миграцията, а младите могат и да се адаптират по-бързо. "Това ги прави по-привлекателни за работодателите в чужбина, а на този фон добавяме и глобализацията и динамиката в ЕС", каза Пенкова.

Още: Ганев: Половината от българите, мислещи за емиграция, са млади хора между 18 и 27 години (СНИМКИ)

В момента в Европейският парламент се разглеждат два законопроекта, свързани с краткосрочни мерки за прилагане по отношение на работната сила, уточни тя.

Снимка: Actualno.com

"Чрез тях ще се създадат предприятия и промишленост, насочени към производство на технологии за по-чиста околна среда и енергетика, което ще доведе до култивиране на работната ръка. В този смисъл е и една от последните статистики на "Евробарометър", според която 70% от младите европейски граждани намират темата за борбата за екологични проблеми като ключова", подчерта Пенкова.

От думите й се разбра, че чрез предвидените мерки ще се създадат и възможности за младите предприемачи да реализират своите проекти у нас, а не да търсят финансово, административно и техническо подпомагане извън България.

Още: Всеки трети българин мисли за емиграция, 3/4 от младите отлагат създаването на деца заради ниски доходи (ГРАФИКИ)

Социалистите с фокус върху демографията

Иначе форумът на тема "Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата" е организиран от делегацията на българските социалисти в Европейския парламент в състав Петър Витанов, Сергей Станишев, Елена Йончева, Цветелина Пенкова и Иво Христов. Дискусията е част от второто издание на "Форум за прогресивни леви решения", а акцент на обсъжданията по време на събитието бе  демографската трансформация като едно от основните предизвикателства.

Още: Станишев настоя за демографски вицепремиер в следващия кабинет

От организаторите подчертават, че демографската трансформация вече беше оценена от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европарламента (S&D) като едно от основните предизвикателства пред бъдещето на Европа с ниво на сложност, сравнимо със зеления и цифровия преход. През 2050 година 50-70% от днешните професии няма да са на пазара на труда. Очаква се пикът на човечеството да е през 2065 година – 11 млрд. души.

В България вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама жители. Всеки ден изчезва едно село, всяка седмица един малък град, всеки месец един средно голям град и всяка година един голям град с мащабите на областен център. Ако тази тенденция не бъде пречупена, до средата на века България ще наброява около 5 млн. души, а делът на населението над 65-годишна възраст ще достигне близо 40 на сто, подчертават от S&D.

Още: Защо толкова много хора напускат България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Обявиха кои български творци ще получат отличието "Златно перо" за 2024 г.

Корабът „Руен“ е във Варна, ще го ремонтират

Увеличението на пенсиите от 1 юли може да е по-малко, ето защо

Реорганизират движението на влакове от гарите София и София-Север

Волгин остана без престижна награда от "Шалом"

Матева опроверга Главчев: Резултати от изборите ще има в срок

Жълт код за силни ветрове в шест области на страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com