Сурови глоби за храни без маркировка предвижда нов закон

2497
Сурови глоби за храни без маркировка предвижда нов закон
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие окончателно новия Закон за управление на агрохранителната верига. В него се предвиждат сурови глоби за продажбата на храни от животинските изисквания, които не отговарят на необходимите изисквания в закона.

С него се унифицират правилата за контрол и координация между компетентните органи по цялата агрохранителната верига, които към настоящия момент са регламентирани в множество отделни закон

Идея: Промяна и големи глоби за случаи с проблемни храни

Глоба между 3000 и 6000 лева за едноличен търговец или юридическо лице, което продава храни с изтекъл срок на годност. За физическо лиц...

Който пусне на пазара храни от животински произход, за които няма здравна или идентификационна маркировка, го грози глоба от 3 000 до 5 000 лева при първоначално нарушение. При второ нарушение санкцията става от 5 000 до 7 000 лева.

За едноличните търговци санкциите варират от 7 000 до 10 000 лева при първоначално нарушение. Ако нарушението се повтори, едноличният търговец ще трябва да плати глоба, която варира от 13 000 до 15 000 лева.

Четири министерства се ангажират с прилагането на закона. Това са Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на здравеопазването, Министерството на икономиката и Министерството на околната среда и водите.

Министърът на околната среда и министърът на земеделието провеждат държавната политика в областта на генетично модифицирани организми /ГМО/ по Закона за генетично модифицирани организми и координират дейността на контролните органи, свързани с прилагането на закона..

Министърът на здравеопазването ще провежда държавната политика за безопасност, защита на здравето и интересите на потребителите при производство, дистрибуция и пускане на пазара на бутилирани натурални, минерални, изворни и трапезни води. Здравното министерство ще отговаря за предотвратяване разпространението на инфекции, предавани на хора, чрез храни и води и др.

Търговци ни предлагат туршия, заразена с ешерихия коли

Търговци ни предлагат на пазара туршия, заразена с ешерихия коли. Това потвърди пред „Монитор“ експертът по качество и безо...

Министърът на икономиката отговаря за държавната политика по отношение на безопасността и качеството при производството на спиртни напитки, на етилов алкохол и на дестилати от земеделски произход.

Оценката на риска по агрохранителната верига се извършва от Центъра за оценка на риска по хранителната верига по реда на Закона за Центъра за оценка на риска по хранителната верига, определи НС.

Официалният контрол по агрохранителната верига на всички оператори се извършва и по жалби и публикации.

Депутатите решиха Министерският съвет по предложение на министъра на земеделието да приема Национална програма за предотвратяване и намаляване загубата на храни. Дейностите по нея се финансират от държавния бюджет в рамките на бюджета на земеделското министерство.

Органите на МВР, както и другите държавни и общински органи, в рамките на своята компетентност, са длъжни да оказват съдействие на министрите при предотвратяване, преустановяване и разкриване на нарушения по агрохранителната верига и при прилагане на принудителни административни мерки от органите, които осъществяват официален контрол и други официални дейности по агрохранителната верига.

Маргаритов: Търговци умишлено запазват в тайна важна информация

"Потребителите допринасят за ограничаването на нелоялните търговски практики“, заяви Димитър Маргаритов - председател на Комисият...

Който възпрепятства контролния орган при осъществяване на дейностите му, се наказва с глоба от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - от 10 000 до 15 000 лв.

Когато нарушението е на юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 13 000 до 15 000 лв., а при повторно нарушение - от 15 000 до 20 000 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика