X
 
 

Маргаритов: Търговци умишлено запазват в тайна важна информация

1108 0
Маргаритов: Търговци умишлено запазват в тайна важна информация
Снимка: Actualno.com
"Потребителите допринасят за ограничаването на нелоялните търговски практики“, заяви Димитър Маргаритов - председател на Комисията за защита на потребителите. Той посочи, че да поставят цени или информация върху етикета на стоките в съответствие с изискванията на закона са задължения, които някои от търговците не спазват. Друга група от случаи, които могат да имат по-сериозно отражение върху потребителското поведение, това са така наречените нелоялни търговски практики. Например, търговецът умишлено запазва важна информация за потребителя или предоставя информация, която не отговоря на истината, казва пред вестник „Шуменска заря“ Маргаритов.

Той посочи и друг пример - кампании, на които се предлагат стоки на по-ниски цени. Оказва се, че този процент не е верен или е калкулиран неправилно. Или отивате в търговския обект и стоката от рекламната брошура я няма. Вече сте там и пазарувате стоки на по-високи цени. Резултатът е, че харчите повече, отколкото сте планирали. От това се възползва търговецът“, обясняи Маргаритов. Той допълни с данни от изследване, което показало, че половината от анкетираните в България са заявили, че са наясно с правата си. А на фона на останалите държави от Европейския съюз България е в средата.

Нови правила и сериозни санкции за нелоялните търговци

Потребителят трябва да бъде защитен по-добре от търговците, защото той се оказва уязвим. Това каза европейският комисар по въпросите на...

Чрез сайта на КЗП потребителите могат да се запознават с конкретни казуси и решенията във връзка с тях. „Хубавото е, че хората независимо къде живеят, биха могли да направят справка в регистъра на нелоялните търговски практики. "Чрез търсачката в сайта могат да търсят конкретен търговец и да видят какви са нашите произнасяния, в какво се състои нарушението. Това ще им помогне и да бъдат по-неуязвими от такъв тип търговци и ако видят, че нещо подобно се случва, да сигнализират. Когато сме се произнесли веднъж и - ако същият търговец в рамките на една година направи същото нарушение, санкцията става почти двойна“, разясни председателят.

Димитър Маргаритов призна, че има случаи, в които Комисията не може да доведе докрай битката за възстановяване на справедливостта, но изградената комуникация с всички държавни институции и с неправителствения сектор способства за това. Но има и големи спечелени битки. Например, в резултат и на активната дейност на КЗП за определени сектори на пазара в закона вече е изрично посочено, че не може шрифтовете да са различни. „Ако говорим за проблем в договорите, това, което се среща, и ние продължаваме да се борим, е неясни текстове, обтекаеми формулировки, подробности, които имат за цел да „изгубят“ потребителя в необятната материя от клаузи, норми, условия и т.н. Смятам, че трябва да продължим системните усилия - на потребителя да се дава ясна, точна и по възможност максимално кратка информация, с която те да вземат решение въз основа на обективни обстоятелства“, каза в заключение Димитър Маргаритов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално