Съдът окончателно каза на прокуратурата да представи искани данни за кариерата на Иван Гешев като прокурор

30226
Съдът окончателно каза на прокуратурата да представи искани данни за кариерата на Иван Гешев като прокурор
Снимка: БГНЕС

Гражданско движение "Боец" обяви в своя блог и във Facebook, че е успяло да осъди прокуратурата заради отказ от пълна и точна информация по отношение на професионалните аспекти от кариерата на сегашния главен прокурор Иван Гешев преди да стане прокурор.

Става въпрос за въпроси по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Решението е окончателно.

Божков: Прокуратурата оказва натиск върху служителите на НАП (СНИМКИ)

През последните месеци прокуратурата оказва непрекъснат натиск върху служителите на НАП. Резултатът е десетки нарушения на законите. За...

Въпросите касаят това колко точно осъдителни присъди е успял да извоюва Гешев в съда и колко от случаите, с които се занимава, завършват със споразумения. Конкретно, гражданското движение се съмнява, че има фалшифициране на професионалните успехи на Гешев – вместо 233 осъдени, както сочи официалния доклад на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС, те са в пъти по-малко. "Боец" иска информация за броя на сключените от Гешев споразумения, тъй като досега от прокуратурата не са дали такава информация.

От съдебното решение става ясно, че тезата на прокуратурата да не представи специфична информация в съответствие с въпросите на "Боец" е следната: " ...за да се предостави исканата информация служебната статистическа информация, която е налична в правно информационната система на прокуратурата, следва да бъде преработена и систематизирана единствено и само във вида и параметрите, които задава заявителят. С оглед несъществуването на такава информация в правния мир, то и няма как да бъде постановен отказ за несъществуващо обстоятелство и факти". За съда обаче това не е валидно оправдание.

Съдът посочва, че по правилник прокуратурата води книги и дневници, съответни на действащата номенклатура на делата. Това включва всякакви видове актове, включитено тези, за които „Боец“ иска информация.

"Във всяко конкретно звено на прокуратурата се съдържат данни за всички преписки, досъдебни производства и относно цялата входяща и изходяща кореспонденция на прокуратурата, във връзка с висящи и приключили наказателни производства, като се вписват и данни относно правната квалификация на съответното престъпление, респ. текстът от НК, по който е повдигнато обвинението, респ. във връзка с който се води всяко наказателно производство. Видно е също така и че информацията за приключилите дела, съответно постановяването на осъдителни и оправдателни присъди, както и за сключените споразумения се изпраща в определен срок на съответната прокуратура, между които е и СГП, тъй като те подлежат на изпълнение. Тази информация се въвежда и в поддържаната от Прокуратурата на Р България Унифицирана информационна система. В този смисъл и не би могло да се приеме за основателно, че такава информация не е създадена и не се поддържа и в СГП (Софийска градска прокуратура), след като нейното създаване и поддържане е задължително. След като такава информация съществува, то и няма пречка да бъде предоставен достъп до нея на заявителя", заключва съдът.

Румен Радев: Прокуратурата се очертава все повече като политически играч

Аз мисля, че в България дали някой е виновен, решава съдът. Напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като ...

Освен всичко друго, прокуратурата трябва да плати разноските по делото – 260 лв.

Още: "Боец" отново с обвинение за нередност по избора на Иван Гешев за главен прокурор"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика