"Боец" отново с обвинение в нередност по избора на Иван Гешев за главен прокурор

7797
"Боец" отново с обвинение в нередност по избора на Иван Гешев за главен прокурор
Снимка: БГНЕС

Поредно твърдение за нередност при избора на новия главен прокурор Иван Гешев отправи гражданско движение "Боец". То е базирано на информация, за която от "Боец" казват, че е получена по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

В предаването "Честно казано" по телевизия "Евроком", водено от Люба Кулезич, адвокат Камен Добрев, който е част от "Боец", обяви, че Софийска градска прокуратура (СГП) е дала данни за професионалната кариера на Иван Гешев, които се различават коренно от тези, публикувани на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС) в доклада на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС.

Прокуратурата: Гешев не е казвал, че има открити документи за вноса на боклук в дома на Димов

Главният прокурор Иван Гешев не е съобщавал, че при обиск на дома на задържания министър в оставка на околната среда и водите Нено Дим...

Във въпросния доклад пише, че в периода 2006 – 2016 година, Иван Гешев е внесъл 230 прокурорски акта и по тях са осъдени 233 души. Данните са на Софийската районна прокуратура (СРП) и на Софийската градска прокуратура (СГП), тъй като за посочения период Иван Гешев работи в двете институции – до 2009 година в СРП, а след това – в СГП.

Камен Добрев обаче твърди, че СГП им е предоставила други данни – по думите му, за периода 2009 – 2016 година Гешев е внесъл 20 акта в съда и по тях има 27 осъдени. Добрев заяви, че новият главен прокурор работил по 490 преписки, но впоследствие се поправи, че 490 били досъдебните производства, по които сегашният обвинител номер едно работил в периода 2009 – 2016 година. В посочения по-горе доклад на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС обаче пише и, че прокурор Гешев е постановил 2969 акта по преписки, а е внесъл в съда 230 прокурорски актове за периода 2006 – 2016 година.

В своя блог "Боец" публикува получените документи от СГП, които обаче са с много дребен шрифт - ВИЖТЕ сами! Все пак от тези документи се вижда, че става въпрос за даване на частична информация, а първият въпрос по ЗДОИ на "Боец" е по колко производства е бил наблюдаващ прокурор Иван Гешев в периода 2009 година до настоящия момент. От публикуваните документи изглежда (доколкото се чете), че 490 са били досъдебните производства, по които Иван Гешев е действал в специфично качество - на наблюдаващ прокурор. Не става ясно дали в други случаи и колко на брой Гешев взема участие в работа по преписки и внасяне на прокурорски актове в качество извън това на "наблюдаващ прокурор".

Но, въпреки това от "Боец" поставят въпроса дали няма заблуда в числа относно професионалната кариера на Иван Гешев, като Камен Добрев поиска от СРП да разкрие статистическите данни за периода 2006 – 2009 година, с които неправителствената организация не разполага, тъй като досега само СГП им е представила данни. Данните са по ЗДОИ и са предоставени след решение на Административния съд в София, уточни още Добрев.

След първата акция на Иван Гешев - министерска оставка. Какъв главен прокурор ще е той?

Имаме съвсем ясна нова политическа обстановка в страната, но не е ясно каква е, коментира Андрей Райчев, социолог от Галъп Интернешънъл...

На 23 януари, от 10:00 часа, пред сградата на ВСС "Боец" прави нов протест с искане за оставка на Иван Гешев като главен прокурор, както и с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов. НПО-то беше един от организаторите на протестите през миналата година срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика