Съдът остави Нено Димов в ареста

6371
Съдът остави Нено Димов в ареста
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов остава в ареста за постоянно, реши Специализираният наказателен съд. Съдът уважи искането на прокуратурата и потвърди, че задържането на Димов трябва да продължи.

"Има обосновано предположение Нено Димов да е извършил престъплението, в което е обвинен - умишлена безстопанственост", смятат съдиите.

Повдигнаха обвинение на Нено Димов за умишлена безстопанственост на яз. Студена

Подалият оставка министър на околната среда и водите Нено Димов отива на съд заради водната криза в Перник, стана ясно от брифинг на пр...

"Като министър на околната среда и водите Нено Димов е утвърждавал графици за подаване на вода за промишлени нужди, въпреки че нивото на язовир "Студена" значително е намалявало. Това е ставало в нарушение на изискванията на законовата уредба да се гарантира наличието на достатъчно вода за питейни и битови нужди", се казва в съдебното решение.

Според съдиите, ако е на свобода екоминистърът в оставка може да въздейства на служители на МОСВ, с цел да укрият доказателства, а също и да извърши друго престъпление.

Той беше задържан за 72 часа, след като беше обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Моля да не бъде уважено искането на прокуратурата за мярка "Задържане под стража", каза Димов по време на делото срещу него, предаде от bTV. Той твърди, че е изпълнявал съвестно правомощията си.

Според наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, ако съдът не задържи за постоянно в ареста Нено Димов, то той би могъл да повлияе на свидетели и да попречи на разследването. По думите му това е възможно, тъй като докато Народното събрание не гласува оставката му, той все още е министър на околната среда и водите.

Бойко Борисов прие оставката на Нено Димов

В кабинета на министър-председателя Бойко Борисов бе депозирана оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Премиерът...

Прокурорът отбеляза още, че няма опасност Димов да се укрие. По думите му обаче престъплението, за което е обвинен Димов, е от изключителна обществена опасност заради големия размер на причинените щети - 11 млн. лв. и защото засегнати са над 90 000 души от водната криза в Перник.

Димов изглежда е знаел за източването на язовира

ВиК и Басейнова дирекция са уведомявали Нено Димов за състоянието на язовир "Студена", чийто обем е 25 млн. куб. м Няма източване или намаляване на водното ниво на язовира при ремонта на язовирната стена, посочи прокурор Ангел Кънев.

Ремонтът е приключен преди края на 2018 г. Притокът системно е намаляван. В началото на 2019 г. е най-значителното намаляване, обясни още Кънев.

В "Стомана" за периода януари-юни 2018 г. са били по-малко обемите - 280 000 куб. м. за "Стомана" и 80 000 за "Топлофикация". От края на 2018 г. е трябвало да забрани водоползването за промишлени нужди. Имало е алтернатива за промишлена вода, предаде БНТ.

Нено Димов ли е виновен за източването на язовир "Студена"?

За източването на язовир "Студена" е виновен министърът на околната среда и водите, защото язовирът се източва с месечен график, който ...

7.223 млн. куб. м вода са изразходвани за промишлени нужди, вместо за питейно-битови. По закон приоритет е подаването на вода за питейни и битови нужди. Нено Димов е работил над 7 години на различни ръководни позиции в МОСВ и знае това, заяви Кънев.

Септември-октомври министърът е бил и допълнително уведомяван. Ноември той пак разрешава на "Стомана" и "Топлофикация" да получат вода.

Според прокурора понякога министърът е давал разрешение за по-големи от исканите и заявени количества - 8 млн. куб. м. обем през септември 2019 г.

Промишленото водоползване спира ден след като е обявен водния режим в Перник, каза Кънев. Той предупреди, че ако няма валежи след два месеца, Перник остава без вода.

Кой е виновен - Димов или заместникът му?

Адвокатът на Нено Димов: Няма основания за задържането му

Не можем да кажем с подробности, освен това, което вече и Нено Димов заяви, а именно обвиняват го в дейност, която е осъществявал по пр...

Адвокатът на Нено Димов Ина Лулчева заяви, че не е установено, че промишленото водоподаване е единствена причина за кризата. Спирането му би облекчило ситуацията, но няма доказателства, че би избегнали кризата, добави още тя. По нейни думи обвинението е целенасочена атака срещу Нено Димов.

Няма нито едно доказателство, че министър Нено Димов е уведомен от "ВиК" Перник за състоянието на яз. "Студена", каза адв. Лулчева.

Графиците за месечно ползване се утвърждават от министъра, но заявките за тях се изготвят от ВиК "Перник". Те искат конкретни количества за питейни, екологични и промишлени нужди. В заявките са отбелязвали, че се очаква средно влажен годишен режим и са получавани от зам.-министър Красимир Живков и са обработвани от друга служителка, обясни още адвокатът.

Лулчева, посочи, че водите са били ресор на заместник-министъра Красимир Живков, който е разпределял задачите на специализиран отдел в Министерството на околната среда и водите, което отговаря за водите.

Тя обясни, че Димов само е утвърждавал графиците за водоподаване, предложени му от Живков. Спекула според Лулчева е, че Димов трябва да носи лична отговорност, след като има други лица, които са работили по подготовката им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика