X
 
 

Съдът остави Нено Димов в ареста

2814 15
Съдът остави Нено Димов в ареста
Снимка: БГНЕС
Министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов остава в ареста за постоянно, реши Специализираният наказателен съд. Съдът уважи искането на прокуратурата и потвърди, че задържането на Димов трябва да продължи.

"Има обосновано предположение Нено Димов да е извършил престъплението, в което е обвинен - умишлена безстопанственост", смятат съдиите.

Повдигнаха обвинение на Нено Димов за умишлена безстопанственост на яз. Студена

Подалият оставка министър на околната среда и водите Нено Димов отива на съд заради водната криза в Перник, стана ясно от брифинг на пр...

"Като министър на околната среда и водите Нено Димов е утвърждавал графици за подаване на вода за промишлени нужди, въпреки че нивото на язовир "Студена" значително е намалявало. Това е ставало в нарушение на изискванията на законовата уредба да се гарантира наличието на достатъчно вода за питейни и битови нужди", се казва в съдебното решение.

Според съдиите, ако е на свобода екоминистърът в оставка може да въздейства на служители на МОСВ, с цел да укрият доказателства, а също и да извърши друго престъпление.

Той беше задържан за 72 часа, след като беше обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Моля да не бъде уважено искането на прокуратурата за мярка "Задържане под стража", каза Димов по време на делото срещу него, предаде от bTV. Той твърди, че е изпълнявал съвестно правомощията си.

Според наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, ако съдът не задържи за постоянно в ареста Нено Димов, то той би могъл да повлияе на свидетели и да попречи на разследването. По думите му това е възможно, тъй като докато Народното събрание не гласува оставката му, той все още е министър на околната среда и водите.

Бойко Борисов прие оставката на Нено Димов

В кабинета на министър-председателя Бойко Борисов бе депозирана оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Премиерът...

Прокурорът отбеляза още, че няма опасност Димов да се укрие. По думите му обаче престъплението, за което е обвинен Димов, е от изключителна обществена опасност заради големия размер на причинените щети - 11 млн. лв. и защото засегнати са над 90 000 души от водната криза в Перник.

Димов изглежда е знаел за източването на язовира

ВиК и Басейнова дирекция са уведомявали Нено Димов за състоянието на язовир "Студена", чийто обем е 25 млн. куб. м Няма източване или намаляване на водното ниво на язовира при ремонта на язовирната стена, посочи прокурор Ангел Кънев.

Ремонтът е приключен преди края на 2018 г. Притокът системно е намаляван. В началото на 2019 г. е най-значителното намаляване, обясни още Кънев.

В "Стомана" за периода януари-юни 2018 г. са били по-малко обемите - 280 000 куб. м. за "Стомана" и 80 000 за "Топлофикация". От края на 2018 г. е трябвало да забрани водоползването за промишлени нужди. Имало е алтернатива за промишлена вода, предаде БНТ.

Нено Димов ли е виновен за източването на язовир "Студена"?

За източването на язовир "Студена" е виновен министърът на околната среда и водите, защото язовирът се източва с месечен график, който ...

7.223 млн. куб. м вода са изразходвани за промишлени нужди, вместо за питейно-битови. По закон приоритет е подаването на вода за питейни и битови нужди. Нено Димов е работил над 7 години на различни ръководни позиции в МОСВ и знае това, заяви Кънев.

Септември-октомври министърът е бил и допълнително уведомяван. Ноември той пак разрешава на "Стомана" и "Топлофикация" да получат вода.

Според прокурора понякога министърът е давал разрешение за по-големи от исканите и заявени количества - 8 млн. куб. м. обем през септември 2019 г.

Промишленото водоползване спира ден след като е обявен водния режим в  Перник, каза Кънев. Той предупреди, че ако няма валежи след два месеца, Перник остава без вода.

Кой е виновен - Димов или заместникът му?

Адвокатът на Нено Димов: Няма основания за задържането му

Не можем да кажем с подробности, освен това, което вече и Нено Димов заяви, а именно обвиняват го в дейност, която е осъществявал по пр...

Адвокатът на Нено Димов Ина Лулчева заяви, че не е установено, че промишленото водоподаване е единствена причина за кризата. Спирането му би облекчило ситуацията, но няма доказателства, че би избегнали кризата, добави още тя. По нейни думи обвинението е целенасочена атака срещу Нено Димов.

Няма нито едно доказателство, че министър Нено Димов е уведомен от "ВиК" Перник за състоянието на яз. "Студена", каза адв. Лулчева.

Графиците за месечно ползване се утвърждават от министъра, но заявките за тях се изготвят от ВиК "Перник". Те искат конкретни количества за питейни, екологични и промишлени нужди. В заявките са отбелязвали, че се очаква средно влажен годишен режим и са получавани от зам.-министър Красимир Живков и са обработвани от друга служителка, обясни още адвокатът.

Лулчева, посочи, че водите са били ресор на заместник-министъра Красимир Живков, който е разпределял задачите на специализиран отдел в Министерството на околната среда и водите, което отговаря за водите.

Тя обясни, че Димов само е утвърждавал графиците за водоподаване, предложени му от Живков. Спекула според Лулчева е, че Димов трябва да носи лична отговорност, след като има други лица, които са работили по подготовката им.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 11 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  Грозният град Перник винаги е бил населяван и управляван от келави комунисти. В Перник е разрушавал родината ни България дори националният предател с първокласно образование Георги Димитров- подпалвачът на райхстага на Германия през 1933 г..Комунягите от Перник си приватизираха и присвоиха заводите помежду си и Станишев им разреши да ползват водата за пиене от язовир Студена също и за промишлени н виж още ›› ужди- нали са "наши хора, хора на Партията". Индустриалните предприятия изразходваха питейната вода от язовира, а водата за индустриални нужди от язовир Пчелина прелива в река Струма, но тя била по-скъпа от питейната и затова новите соц.капиталисти на Нинова не искат да я ползуват. Перничани са прецакани от техните хора- също перничани, новите соц.капиталистически собственици на фабрики и заводи в самия Перник и околностите му.
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Ехо..По-полека.Не е виновен Бати Ваньо.А когато беше в "Да България"? Е ..сега е патриот, друг ден може да стане атакист? Кой знае, времето е пред нас.
 • Кака ви кУрнелка Техноимпексова=рече и отсече! 9 Кака ви кУрнелка Техноимпексова=рече и отсече! преди 1 седмица Профил на трол?
  Ех Нено,ех десен цървуланко,на бай Х.Й бушонче стана...Боклук си ти Нено и заслужаваш у кауша да изгниеш!!!
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  А,този мазника от брег е дежурния платен драскач на гадните комуняги.Брее,нямат срама тез нагли гадове.
  : 0 !
 • Анонимен 9.2 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  Мъчно ви е на вас, тролове комунистически от четата на Антон Кутев и тъпанарката Нинова, че има българи- патриоти, които се борят срещу вашия социализъм и соросоиден неолиберализъм. Вие сте противно жалки родоотстъпници, сляпо подчинени на московските си господари от Кремъл!
  : 0 !
 • цЕкоМинеФ 8 цЕкоМинеФ преди 1 седмица Профил на трол?
  И сега шо ке става-вториО лифт у Банско ле ке го биде ли???
 • НеГАТИВНО ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ за Нено димов 7 НеГАТИВНО ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ за Нено димов преди 1 седмица Профил на трол?
  Докато е "пил"водата на хората от Перник е ял и боклука на италианцските мафиози!!!
 • Драгалевска лабораторна ГМО люпилна за крадци и мошеници.... 6 Драгалевска лабораторна ГМО люпилна за крадци и мошеници.... преди 1 седмица Профил на трол?
  ДСБ класация-Ибан Лостов,мистър 10%,Стефчо Софиянеца,Ицо Бисера,Данчо Ментата,Вилхелм Краус,селскостопанския мишок Валерката Върбанов,бат Боги Бонев,и още десетки знайни и незнайни крадци"демократи"...а сега и тоя лешпер Нено Димов също се оказа от тяхното люпило прикрит в патриотарски одежди...!
 • КРУША КРИЙ...разкрит СИ...! 6.1 КРУША КРИЙ...разкрит СИ...! преди 1 седмица Профил на трол?
  Председател на "Института за дясна политика",зам.м-р на МОСВ в правителството на Костов,бивш дУУпетат от "дЕмонична България",една тлъста костова калинка пристанала на Баце маскирала се като "патриотарка"...Ясно се вижда кога и къде е засукал първото мляко в политиката!!!
  : 0 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Поредната гнусна комуняшка далавера ала Костинброд ! Курнела рече - ''Като не можем с избори , има и друг начин ! '' ПУКА ИМ НА КОМУНИСТИТЕ ЗА ПЕРНИК ! Волът рие по гърба му пада ! Кои са виновниците ? Малко почакайте и ще ги видите........! В момента червените прокурори и съдии са активирани , но има и истински ! Имаше комуняк премиер СерГей , който ''загуби'' строго секретни натовски документ виж още ›› и в Москва и какво ? Нищо ! А трябваше да лежи в затвора 20 години !! Жал ми е за перничани ! Виновните ще ги видите и не бъдете милостиви ! Бяхме милостиви и вижте ги сега - оперили червени гребени ,а са за затвора....
 • Октомври 5.1 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Ама с перце ще го галят бе. Що за герберастки ид*т си за да си представиш по друго събитие ? Иначе същият е Злостен Враг на Народа. той ако не е такъв какво ще прави в това правителство ? Но всичко ще е наред с това н*щожество , да не вземеш да пукнеш случайно от вълнение от епизод 7943 на десетоноемврийската противпътеводна светлина.
  : 0 !
 • Пернишки кукер 4 Пернишки кукер преди 1 седмица Профил на трол?
  С интерес очаквам да проговори как се обвързал с цЕкоМинеф-ците или да подкара жалната песен:"Жертва съм на полит-прАкАрАтУрАтА".......
 • Пернишки закачки 3 Пернишки закачки преди 1 седмица Профил на трол?
  30 години демокрация...Ако и тоя Мунчо не могат да го осъдят...разтуряме демокрацията!!!!
 • ВИНКЕЛО от Пуерник 2 ВИНКЕЛО от Пуерник преди 1 седмица Профил на трол?
  Предлагам съдии и съдебни заседатели от Перник да решават делото му!!!
Нагоре