Повдигнаха обвинение на Нено Димов за умишлена безстопанственост на яз. Студена

6760
Повдигнаха обвинение на Нено Димов за умишлена безстопанственост на яз. Студена
Снимка: БГНЕС

Подалият оставка министър на околната среда и водите Нено Димов отива на съд заради водната криза в Перник, стана ясно от брифинг на прокуратурата.

Срещу него ще бъде повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост. Това съобщи на пресконференцията наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Оставката на Нено Димов не успокои БСП, левицата започва консултации за вота на недоверие

Нито арестът, нито оставката на ресорния министър изчерпват въпроса за политическата отговорност на правителството. Парламентарната гру...

Прокуратурата е установила, че министърът на водите и околната среда в разрез със Закона за водите е разрешавал използването на водите на яз. „Студена“ за промишлени нужди, въпреки че е уведомяван, че водата в язовира намалява.

От началото на 2018 г. нивото на водата в яз. „Студена“ непрекъснато е намалявало. Ръководството на дружеството е уведомявало ВиК Перник и министъра на околната среда и водите за ситуацията. Въпреки това министър Нено Димов е разрешавал на определени фирми да черпят вода за промишлени нужди.

Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева, Нено Димов, знаейки, че водите в язовир "Студена" намаляват, е разрешил в периода от 1.01.2018 до 17.11.2019 г. водите да се ползват за промишлени нужди от Стомана Индъстри и Топлофикация Перник.

Събрани са близо 50 тома доказателства, като до момента щетата е за над 11 милиона лева. Ако Димов не беше разрешил подаването на вода към тези дружества в тези мащаби, то сега в язовира можеше да има около 7 млн куб. метра вода, достатъчни да няма режим в Перник, въпреки състоянието на водната мрежа, обясниха от прокуратурата.

"В хода на разследването, освен "Студена" - предмет на проверка е свързан с ремонта на стената, изясняване всички обстоятелства с управлението на водния ресурс на МОСВ, като 51% от ВИК дружеството е на МОСВ", посочи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Бойко Борисов прие оставката на Нено Димов

В кабинета на министър-председателя Бойко Борисов бе депозирана оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Премиерът...

"Нено Димов е задържан за 72 часа. Налице е опасност да извърши ново престъпление и да повлияе на разследването", разкри още прокурорът.

Димов, който е част от кабинета „Борисов 3“ от квотата на „Обединени патриоти“, прекара нощта в Трето районно в София, където първоначално бе отведен на разпит след спецакцията в неговото ведомство, но впоследствие бе задържан за 24 часа.

Чрез адвоката си той подаде оставка от ареста, а премиерът Бойко Борисов я прие. Предстои тя да бъде гласувана и от депутатите в парламента.

Нено Димов е роден на 20 септември 1964 г. в София. Завършил е френската езикова гимназия в столицата и СУ "Климент Охридски", факултета по математика и информатика. Магистър е по математика и доктор по физика. Научен сътрудник I степен (2002-2010) в Геофизичен институт БАН. Член на Генералната Асамблея на Регионалния екологичен център в Сентандре, Унгария (1998-2002).

В периода 2001-2002 е бил директор на дирекция "Програмиране и информация" към Изпълнителна агенция околна среда. Член на УС на Европейската агенция по околна среда (1997-2002).

Аврамова би могла да си подаде оставката

Няма източване на язовир „Студена” с цел на ремонтни дейности. В това е категоричен регионалният министър Петя Аврамова. "...

Бил е главен секретар на Министерство на околната среда и водите и заместник-министър на околната среда и водите в кабинета на Иван Костов (1997-2001). По-късно е и депутат от ДСБ в 40-ото Народно събрание (2005-2009), член на комисиите по икономика и по бюджет и финанси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com