Съмнително лечение: Защо МВнР е дало виза на санкциониран пратеник на Путин?

6872
Съмнително лечение: Защо МВнР е дало виза на санкциониран пратеник на Путин?
Снимка: council.gov.ru

Използвали ли са санкционирани руски официални лица „лечение“ като претекст за посещение на България и срещи с български власти след отказана им виза?

Този въпрос задава Антикорупционният фонд (АКФ), който публикува информация от хакнатата от украински хакери поща на Александър Бабаков – специален пратеник на Владимир Путин по енергийни проекти и зам.-председател на руския парламент.

Вчера АКФ публикува разкритие, отново посредством хакнатия имейл, че кандидатите за строители на "Балкански поток” се договаряли тайно в офис на БАКБ - банката на Цветелина Бориславова.

Бабаков не взема виза, но после му дават - защо?

Сега в пощата на Бабаков се вижда, че през октомври 2014 г. той кандидатства за българска виза с основание за среща с руски сънародници в София. На 15 октомври визата му е отказана, тъй като е включен в санкционните списъци на Европейския съюз и няма право да пребивава на територията на блока.

Три седмици по-късно обаче Бабаков отново кандидатства за виза, този път за лечение. Прилага и покана от отделението по гастроентерология на болница “Токуда”, подписано от нейния директор.

Навярно руски политици от висшия ешелон редовно кандидатстват за визи и нито Министерство на външните работи, нито Гранична полиция са се усъмнили в достоверността на предоставената документация, пише АКФ. Този път всичко е одобрено и на 14 ноември българското посолство в Москва потвърждава на пратеника на Путин, че може да пътува от 17 до 19 ноември 2014 г.

Защо е било толкова важно Бабаков да дойде в София, остава неясно, но в изтеклата кореспонденцията има много примери за това как протича една такава визита - със срещи с политици на най-високи ниво.

Още: Цветанов иска детектор на лъжата за срещи на Борисов с руснаци, подозирани в раздаване на подкупи за "Южен поток"

Предходната визита на Бабаков - съмнения за подкуп

Година по-рано например програмата в София на Александър Бабаков включва редица срещи с политици. Отново от хакнатата поща става ясно, че е пристигнал в столицата ни на 7 април 2013 г.

В 23:00 ч. вечерта е имал среща с Явор Куюмджиев, “дясна ръка” на лидера на БСП, бивш и бъдещ министър на енергетиката

Половин час по-късно Бабаков е провел среща с Александър Каназирски, Бойко Бойков и Петер Фелеги (и тримата често си пишат с Бабаков).

На 8 април 2013 г. руският пратеник е закусвал с Божан Стоянов - тогава зам.-министър на енергетиката в служебния кабинет на Марин Райков. За тази среща Антикорупционният фонд подаде сигнал до прокуратурата, ръководена по това време от Сотир Цацаров. Причината - твърди се, че Бабаков е отправил предложение на Божан Стоянов, което тогавашният зам.-министър е разбрал като „мълчалив подкуп“. Статия по темата писа в. „Ню Йорк Таймс“, като цитира самия Стоянов. От материала става ясно, че подкупът е бил за проекта "Южен поток".

Още: СГП проверява информация, че пратеник на Путин е предлагал подкуп за "Южен поток"

Снимка: БГНЕС

Освен това Бабаков се е срещнал с тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев. В 14 ч. е имал още една среща (неуточнена), а час по-късно е отпътувал от София.

С какво още е известен Бабаков?

Бабаков е посочен и като главно действащо лице при осигуряване на заем от 9 милиона евро за френската крайнодясна партия на Марин Льо Пен.

Прокуратурата в Ню Йорк пък официално го обвини през април 2023 г. в незаконно влияние и пропаганда. С двама свои сътрудници той е провеждал "незаконни действия срещу Украйна, извън бойното поле", на американска територия от 2012 година.

"Надяваме се тази изтекла кореспонденция да предизвика проверка на всички подобни пътувания по хуманитарни причини, провеждани ли са наистина лечебни процедури, или става дума за механизъм за уреждане на срещи на най-високо ниво, в който институциите имат само ролята на обслужващ персонал", пишат от Антикорупционния фонд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика