Разкрития на АКФ: Кандидатите за строители на "Балкански поток” се договаряли тайно в офис на Цветелина Бориславова

11389
Разкрития на АКФ: Кандидатите за строители на "Балкански поток” се договаряли тайно в офис на Цветелина Бориславова

Кандидатите за изпълнители на газопровода "Балкански поток" са се договаряли тайно в офиса на банката на Цветелина Бориславова (БАКБ).

Това съобщава Антикорпционния фонд (АКФ) в своя публикация със съдържанието на хакнат мейл на близкия до Путин предприемач и бизнесмен Александър Бабаков.

За срещата между руската руската ТМК и саудитската "Аркад" в София се разбира от писмо от Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на БАКБ до Александър Воробьов, съветник на Бабаков и санкционирано лице от ЕС именно в качеството си на съветник.

 

Вчера АКФ съобщи за друго писмо, в което се разбира, че двамата основни кандидати за изпълнители на тръбопровод са се договaряли предварително под руско ръководство на среща в Истанбул.

Още: В последния ден на кабинета "Петков": Констатирани сериозни нарушения по "Балкански поток", сезирани са МВР и ДАНС

В писмото от Цветелина Бориславова до Александър Воробьов става ясно, че БАКБ е инвестиционната банка, избрана от договарящите се страни (contracting parties) за изпълнението на проекта. Писмото е от 19 юли 2019 година.

"Кои са тези "договарящи се страни" не е ясно, тъй като процедурата на хартия е обществена поръчка за изграждане на инфраструктура, а БАКБ не може да е друго освен обслужваща банка на възложителя, държавната "Булгартрансгаз", пише АКФ. Процедурата за избор на финансираща банка на този проект е стартирана едва година по-късно, през юни 2020г.

Във въпросния мейл Бориславова учтиво моли да бъдат предупредени Бабаков и “Газпромекспорт”, че ще има забавяне на изграждането заради обжалването на процедурата от един от участниците - "Консорциум – Газово развитие и разширение в България". Официално този консорциум е с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България). В хакнатите мейли обаче, включително и в този, обжалващият консорциум се реферира с името на явно основния си скрит участник – руската ТМК.

Още: Антикорупционният фонд даде КПКОНПИ на Европейски съд

Предисторията

"Балкански поток" е името под което в България беше построено продължението на газопровода "Турски поток", което достига до Сърбия, припомня "Свободна Европа". За строителството на тръбопровода беше обявен търг от държавната фирма “Булгартрансгаз” и първоначално за победител беше обявен саудитският консорциум „Аркад“.

„Аркад“ беше декласиран и се пристъпи към сключване на договор с втория кандидат: консорциумът „Газово развитие и разширение в България“. Той включва италианските компании „Бонатти С.П.А“, „Макс Щрайхер С.П.А.“ и „Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л.“ – клон България. Последната фирма реално е собственост на Дмитрий Пумпянский, който също е в санкционния списък на ЕС заради близостта си с Путин. Вместо да се подпише договор с арабите, "Булгартрансгаз" реши да смени избора си и да сключи договор с руския кандидат. Казусът стигна до Комисията за защита на конкуренцията и накрая бе подписан договор с “Аркад”.

Още: "Южен поток България": Спираме възлагането на поръчки и сключването на договори

Преговори межу ТМК и "Аркад"

Според АКФ скандалното е в предисторията, която този мейл разкрива: “Няма напредък в преговорите, които се проведоха в офисите на нашата банка в София между Аркад и ТМК”, тоест между първия и втория класиран участник след подаване на документите за участие в процедурата. “Преговорите според мейла са били “по наша инициатива”, като остава отворен въпроса кои сме “ние” – банката или тя действа от името на българската власт (тогава на власт е ГЕРБ, а Бориславова е известна освен като банкер и като бизнес и семеен партньор с тогавашния премиер Бойко Борисов)”, уточняват от АКФ.

От Фонда повдигат въпроса “кой е истинския възложител на този проект и дали цялата процедура по изграждането не е само параван за поети на по-високо ниво геополитически ангажименти”.

Строителството на газопровода през България започна през 2019 г., а беше пуснат в експлоатация през януари 2020 г. Това стана при управлението на ГЕРБ със заявката, че ще донесе инвестиции. На практика обаче страната събира само транзитни такси и по мнението на експерти ще са нужни поне 15 години за да се изплати сумата за изграждането му - близо 3 милиарда лева без ДДС.

По тръбата, дълга 450 км, тече природен газ, който руската компания „Газпром“ продава на Сърбия. Така само Русия има реални ползи от него и по оценки на много наблюдатели целта на Москва още преди войната беше да заобиколи Украйна при транзита на газ.

Тръбите - руски, работниците - също

Саудитската „Аркад“ нае подизпълнители от Русия, Беларус и други държави, които са свършили част от работата и са получили голяма част от парите.

"Капитал" разкри, че "Аркад" предварително са купили тръбите за газопровода за близо 300 млн. лева от "Комплишънс дивелъпмънт С.а.р.л.". Това е станало още преди да бъде подписан договор за изпълнител. Прояверка в платформата ImportGenius, която използва данни от митниците, показа българският клон на „Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л.“ е направил 59 доставки на тръби през пристанище Варна, като всички те са произведени от "ВОЛЖСКИЙ ТРУБНЫЙ ЗАВОД", който също е собственост на близкия до Путин олигарх Дмитрий Пумпянский. Доставки на тръби в България от тези две фирми са направени и през 2021 г, което може да означава, че са използвани и за строителството на газовата връзка с Гърция.

Още: БЕХ би отбой за "Южен поток"

Освен като заместник-председател на руската Дума и съветник на президента Путин, Александър Бабаков е известен като участник в няколко корупционни скандала, между които финансирането на партията на Марин льо Пен във Франция и осветен от “Ню Йорк Таймс” опит за подкупване на български заместник министър на енергетиката през 2013 година по отношение на проекта “Южен поток”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com